De eerste twee jaar het risico delen met Bright leden

Risico’s delen via SharePeople

 • Met een besloten kring op het crowdsurance platform SharePeople, kun je het risico op arbeidsongeschiktheid tijdens de eerste twee jaar delen met 

  andere Bright leden. 

Hoe werkt het?

Kies of je gedekt wilt zijn voor een inkomen van € 2.000 of € 3.000 netto (maximaal 24 maanden). Maandelijks stort je een bedrag van € 125 (voor een inkomen van € 2.000) of € 200 (voor een inkomen van € 3.000) op een eigen Bunq bankrekening.  AIs er iemand anders ziek wordt kun je een betaalverzoek krijgen. Een tikkie, maar dan via Bunq. Is er niemand ziek? Dan blijft je inleg staan. De niet gebruikte inleg kun je automatisch door Bright laten beleggen op een pensioen- of beleggingsrekening.

Wat gebeurt met mijn inleg?

Bij een ziektepercentage van 1,5% (het landelijk gemiddelde voor zzp-ers) ben je gemiddeld zo’n 25% kwijt aan donaties. Hiernaast kun je zien hoeveel je per maand gemiddeld kwijt bent aan donaties bij welk ziektepercentage. Het grootste deel van het maandelijkse bedrag wordt naar verwachting niet gebruikt. Dat kun je ‘automatisch’ laten beleggen door Bright.

 • € 0 inschrijfkosten voor Bright leden

  € 0 inschrijfkosten voor Bright leden

  De éénmalige inschrijfkosten van € 180 zijn tot 1 januari 2019 gratis voor Bright leden.

 • € 10 per maand ex BTW aan SharePeople

  € 10 per maand ex BTW aan SharePeople

  De gebruikskosten voor SharePeople zijn € 10 ex. BTW per maand. NB: Bright verdient hier niets aan.

 • € 0 tot € 200 maandelijkse donaties

  € 0 tot € 200 maandelijkse donaties

  Je legt maandelijks € 125 euro of € 200 in. Je betaalt een donatie als iemand ziek wordt. De rest blijft van jou.

Meer weten? Bekijk het webinar

Wil je meedoen? Speciaal voor BrightLeden

Inschrijven SharePeople

Meld je aan bij SharePeople

Maak de keuze voor ‘2000’ of ‘3000’ netto bij ziekte. Als lid van BrightPensioen krijg je het inschrijfgeld van € 180 cadeau als je je voor 1 januari 2019 aanmeldt

Nog geen Bright lid? Je kunt je hier aanmelden.

Je legt maandelijks een bedrag in

Maandelijks stort je je inleg op een aparte Bunq bankrekening. Minimaal € 125 voor een inkomen van € 2000 netto en minimaal € 200 voor een inkomen van € 3000 netto.

Laat de rest beleggen door Bright

De niet gebruikte inleg kan automatisch opzijgezet worden voor een potje voor later. Op een pensioen- of beleggingsrekening bij Bright.

Vragen & antwoorden

Hoe kan ik de niet gebruikte inleg voor SharePeople gebruiken voor mijn pensioen?

Als je gebruikt maakt van SharePeople leg je maandelijks een bedrag in op een speciale bankrekening bij Bunq. Voor een uitkering van € 2.000 is dat € 125 per maand en voor een uitkering van € 3000 is dat € 200 per maand.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt maar een klein deel van dit bedrag gebruikt voor donaties. Wat niet gebruikt wordt, hoeft niet op de rekening te blijven staan. Voor een uitkering van € 2.000 kan er nooit meer dan € 125 gevraagd worden voor giften en voor een uitkering van € 3.000 nooit meer dan € 200.

Je kunt het deel dat niet gebruikt wordt desgewenst ‘automatisch’ laten beleggen bij Bright. Je kunt maandelijks je Bunqrekening ‘afromen’ en naar een pensioen – of beleggingsrekening bij Bright over laten boeken. Je kunt ook maandelijks een hoger bedrag inleggen op je Bunq bankrekening, zodat je een groter bedrag kunt inleggen voor je pensioen.

Geef de speciale Bunq bankrekening op als tegenrekening waarvan BrightPensioen jouw inleg incasseert. Kies als maandelijkse inleg hetzelfde bedrag. Zorg dat je aan het begin van het jaar 210 extra op deze rekening zet voor het lidmaatschap van Bright. Op deze manier blijft er altijd voldoende saldo over voor SharePeople.

Op deze manier kun je eenvoudig (extra) vermogen opbouwen voor later.

Hoe werkt SharePeople precies

Voor die uitleg kun je het beste even deze pagina op de website van SharePeople raadplegen.

Heeft BrightPensioen een (zakelijk) belang bij de samenwerking met SharePeople?

Nee, BrightPensioen heeft geen belang bij de samenwerking met SharePeople en verdient er ook geen geld aan. Wel geeft SharePeople leden van Bright een voordeel doordat de 180 euro inschrijfgeld voor bright leden gratis is.

Wat gebeurt er als SharePeople failliet gaat?

Mocht SharePeople failliet gaan dan houdt de serviceverlening via het platform op. Uiteraard blijft het geld dat op jouw eigen rekening staat van jou. Mocht je op dat moment ziek zijn en giften van anderen ontvangen, dan zal dit vermoedelijk ook ophouden.

Wat gebeurt er als er teveel mensen ziek worden?

De huidige inleg is voldoende voor een verzuimpercentage van 6%. Mocht dit onverhoopt meer worden, dan betekent dit dan de maandelijkse uitkering minder wordt. Je hoeft nooit meer te doneren dan het afgesproken maandelijkse bedrag (€ 125 voor een inkomen van € 2.000 of € 200 voor een inkomen van € 3.000)

Hoe voorkomt SharePeople misbruik?

SharePeople is een ‘Semco-style‘ oplossing. Er wordt uitgegaan van vertrouwen. En vertrouwen is goedkoper dan (alles) controleren. Zo worden je beloften, zoals het niet ziek zijn bij start deelname of het door jou gekozen inkomensniveau, niet vooraf gecontroleerd. Er vindt pas controle plaats zodra je je ziek meldt. Dan wordt – namens de deelnemers – gecontroleerd of je je aan je belofte hebt gehouden en wordt je gevraagd jouw inkomensgegevens (bijvoorbeeld btw-aangifte) te delen. Dit scheelt naar schatting meer dan > 98% werk ten opzichte van een één op één controle vooraf. En daarmee kan SharePeople voordeliger werken dan traditionele verzekeraars.

Zie de ‘Hoe werkt het’ pagina op de website van SharePeople.

Kan ik ook voor een lagere uitkering dan € 2.000 bij SharePeople terecht?

Er komen in eerste instantie twee groepen met Bright leden. Eén voor een inkomen van € 2.000 per maand en één voor € 3.000 per maand. Als je een lager bedrag wilt kun je met de andere SharePeople leden meedoen. Dat is dan geen groep met Bright leden, maar wel krijg je het inschrijfgeld van € 180 kado.

Twee jaar dekking niet genoeg?

Om het risico op arbeidsongeschiktheid ook na de eerste twee jaar te verzekeren, kun je een AOV afsluiten. Als het risico de eerste twee jaar deelt via SharePeople, kun je kiezen voor een wachttijd van twee jaar. Dat scheelt fors in premie. Als lid van BrightPensioen krijg je bij Allianz de eerste drie maanden premie cadeau!

Bereken je premie via Allianz

Nog geen Bright Lid?