Het risico op arbeidsongeschiktheid onderling delen met Bright leden

Risico’s delen via SharePeople

 • Met een besloten kring op het crowdsurance platform SharePeople, kun je het risico op arbeidsongeschiktheid tijdens de eerste twee jaar delen met 

  andere Bright leden. Inmiddels (april 2019) doen al meer dan 300 Bright leden dit! 

Hoe werkt het?

Kies voor een inkomen van € 2.000 of € 3.000 netto (maximaal 24 maanden). Maandelijks stort je een bedrag van € 120 (voor een inkomen van € 2.000) of € 180 (voor een inkomen van € 3.000) op een eigen Bunq bankrekening.  AIs er iemand anders ziek wordt kun je een betaalverzoek krijgen. Een tikkie, maar dan via Bunq. Is er niemand ziek? Dan blijft je inleg staan. De niet gebruikte inleg kun je maandelijks door Bright laten beleggen op een pensioen- of beleggingsrekening.

Wat gebeurt met mijn inleg?

De maandelijkse inleg dekt een ziektepercentage van 6%. Bij een ziektepercentage van 1,5% (het landelijk gemiddelde voor zzp-ers) ben je daarom gemiddeld 25% kwijt aan donaties. Hiernaast kun je zien hoeveel je per maand gemiddeld kwijt bent aan donaties bij welk ziektepercentage. Het grootste deel van het maandelijkse bedrag wordt naar verwachting niet gebruikt. En dat kun je laten beleggen door Bright.

 • € 90 inschrijfkosten voor Bright leden

  € 90 inschrijfkosten voor Bright leden

  De éénmalige inschrijfkosten van € 180 zijn voor Bright leden slechts € 90.

 • € 10 per maand ex BTW aan SharePeople

  € 10 per maand ex BTW aan SharePeople

  De gebruikskosten voor SharePeople zijn € 10 ex. BTW per maand. NB: Bright verdient hier niets aan.

 • € 0 tot € 200 maandelijkse donaties

  € 0 tot € 200 maandelijkse donaties

  Je legt maandelijks € 125 euro of € 200 in. Je betaalt een donatie als iemand ziek wordt. De rest blijft van jou.

Meer weten? Bekijk het webinar

Wil je meedoen? Speciaal voor BrightLeden

Inschrijven SharePeople

Meld je aan bij SharePeople

Maak de keuze voor ‘2000’ of ‘3000’ netto bij ziekte. Als lid van BrightPensioen kost het inschrijfgeld € 90 in plaats van € 180

Nog geen Bright lid? Je kunt je hier aanmelden.

Je legt maandelijks een bedrag in

Maandelijks stort je je inleg op een aparte Bunq bankrekening. Minimaal € 125 voor een inkomen van € 2000 netto en minimaal € 200 voor een inkomen van € 3000 netto.

Laat de rest beleggen door Bright

De niet gebruikte inleg kan maandelijks opzijgezet worden voor een potje voor later. Op een pensioen- of beleggingsrekening bij Bright.

Vragen & antwoorden

Hoe werkt SharePeople precies?

Voor die uitleg kun je het beste even deze pagina op de website van SharePeople raadplegen.

Wat zijn de verschillen tussen SharePeople en een Broodfonds?

SharePeople is geen Broodfonds. Wel zijn er overeenkomsten, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Deze hebben we op deze pagina uiteengezet.

Hoe kan ik de niet gebruikte inleg voor SharePeople gebruiken voor mijn pensioen?

Als je gebruikt maakt van SharePeople leg je maandelijks een bedrag in op een speciale bankrekening bij Bunq. Voor een uitkering van € 2.000 kan er nooit meer dan € 125 worden gebruikt voor giften en voor een uitkering van € 3.000 nooit meer dan € 200. Naar alle waarschijnlijkheid wordt maar een klein deel van dit bedrag gebruikt voor donaties. Wat niet gebruikt wordt, hoeft niet op de rekening te blijven staan. Je kunt dus meer storten op die rekening: er van nooit meer vanaf gehaald worden dan € 125 of € 200.

Je kunt het deel dat niet gebruikt wordt desgewenst ‘automatisch’ laten beleggen bij Bright. Je kunt maandelijks je Bunqrekening ‘afromen’ en naar een pensioen – of beleggingsrekening bij Bright over laten boeken. Je kunt ook maandelijks een hoger bedrag inleggen op je Bunq bankrekening, zodat je een groter bedrag kunt inleggen voor je pensioen.

Geef de speciale Bunq bankrekening op als tegenrekening waarvan BrightPensioen jouw inleg incasseert. Op deze rekening zul je maandelijks een bedrag moeten zetten van jouw inleg bij Bright plus het deel dat benodigd is voor giften. Dit kan per maand fluctueren tussen de € 0 en € 125 / € 200. Het is dus wel zaak om in de gaten te houden  hoeveel er op de Bunq-bankrekening staat. Zorg ervoor dat je aan het begin van het jaar 210 extra op deze rekening zet voor het lidmaatschap van Bright.

Op deze manier kun je (extra) vermogen opbouwen voor later.

Kan ik bij mijn pensioenpot als ik arbeidsongeschikt word?

Sinds 1 januari 2016 is het mogelijk om opgebouwd derde pijler pensioenvermogen op te nemen in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid. Hiervoor heb je een verklaring nodig van een arts.

De maximale hoogte van wat je uit je opgebouwde potje mag laten uitkeren, hangt af van wat je de afgelopen twee jaar verdiend hebt. De uitkering mag nooit hoger zijn dan € 40.000,- per jaar.

Let op: dit is geen alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Wat gebeurt er als SharePeople failliet gaat?

Mocht SharePeople failliet gaan dan houdt de serviceverlening via het platform op. Uiteraard blijft het geld dat op jouw eigen rekening staat van jou. Mocht je op dat moment ziek zijn en giften van anderen ontvangen, dan zal dit vermoedelijk ook ophouden.

Hoe voorkomt SharePeople misbruik?

SharePeople is een ‘Semco-style‘ oplossing. Er wordt uitgegaan van vertrouwen. En vertrouwen is goedkoper dan (alles) controleren. Zo worden je beloften, zoals het niet ziek zijn bij start deelname of het door jou gekozen inkomensniveau, niet vooraf gecontroleerd. Er vindt pas controle plaats zodra je je ziek meldt. Dan wordt – namens de deelnemers – gecontroleerd of je je aan je belofte hebt gehouden en wordt je gevraagd jouw inkomensgegevens (bijvoorbeeld btw-aangifte) te delen. Dit scheelt naar schatting meer dan > 98% werk ten opzichte van een één op één controle vooraf. En daarmee kan SharePeople voordeliger werken dan traditionele verzekeraars.

Zie de ‘Hoe werkt het’ pagina op de website van SharePeople.

Wat gebeurt er als er teveel mensen ziek worden?

De huidige inleg is voldoende voor een verzuimpercentage van 6%. Mocht dit onverhoopt meer worden, dan betekent dit dan de maandelijkse uitkering minder wordt. Je hoeft nooit meer te doneren dan het afgesproken maandelijkse bedrag (€ 125 voor een inkomen van € 2.000 of € 200 voor een inkomen van € 3.000)

Heeft BrightPensioen een (zakelijk) belang bij de samenwerking met SharePeople?

Nee, BrightPensioen heeft geen belang bij de samenwerking met SharePeople en verdient er ook geen geld aan. Wel geeft SharePeople leden van Bright een voordeel doordat de 180 euro inschrijfgeld voor bright leden gratis is.

Kan ik ook voor een lagere uitkering dan € 2.000 bij SharePeople terecht?

Er komen in eerste instantie twee groepen met Bright leden. Eén voor een inkomen van € 2.000 per maand en één voor € 3.000 per maand. Als je een lager bedrag wilt kun je met de andere SharePeople leden meedoen. Dat is dan geen groep met Bright leden, maar wel krijg je het inschrijfgeld van € 180 kado.

Twee jaar dekking niet genoeg?

Om het risico op arbeidsongeschiktheid ook na de eerste twee jaar te verzekeren, kun je een AOV afsluiten. Als het risico de eerste twee jaar deelt via SharePeople, kun je kiezen voor een wachttijd van twee jaar. Dat scheelt fors in premie. Als lid van BrightPensioen krijg je bij Allianz de eerste drie maanden premie cadeau!

Bereken je premie via Allianz

Nog geen Bright Lid?