11 januari 2020

Het beleggingsbeleid van BrightPensioen is gericht op een stabiele vermogensontwikkeling, waarbij we breed spreiden en verliezen zoveel mogelijk trachten te beperken. Het lange termijn doelrendement is 4% boven inflatie.

Resultaten 2019

Na een tegenvallend 2018 was 2019 een buitengewoon goed beleggingsjaar. Omdat wij maandelijks herbalanceren kochten we in de laatste maanden van 2018 meer aandelen dan obligaties. Doordat de daarna de koersen flink stegen realiseerden we een stukje extra rendement.

Het rendement van het neutrale fonds van het Bright LifeCycle Fonds was 17,55%. Het defensieve fonds had een rendement van 11,17%.

Onderliggende beleggingen

In onderstaande grafiek laat de rendementen (inclusief eventuele dividenden) zien van de onderliggende beleggingen (ETF’s) uit het Bright LifeCycle Fonds in 2019.

Image

Onderstaand de legenda met de rendementen per ETF. De lichtblauwe lijn is geen ETF. Deze laat de koers van de Euro zien ten opzichte van de Dollar. De Euro is aan het eind van het jaar 2,25% gedaald t.o.v. de Dollar. Of: de Dollar is 2,25% gestegen t.o.v. de Euro.

Image
(Zie hier de samenstelling van het Bright LifeCycle Fonds) 

Wat brengt 2020?

Zoals je misschien van ons gewend bent: wij doen niet aan voorspellingen. Beleggen doe je voor de lange termijn. Het ene jaar gaat het goed, het andere jaar minder. Je weet alleen nooit van tevoren wanneer. We geloven daarom ook niet in ’timen’. Wel in breed gespreid en duurzaam beleggen.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt bij Bright niet je beleggingen kiezen of je risicoprofiel aanpassen. Toch is er iets wat je zelf kunt doen om je risico zo goed mogelijk te spreiden. En dat is gespreid inleggen. Bij voorkeur maandelijks. Daardoor stap je zowel op goede en minder goede beursmomenten in en beperk je het risico.