Naar blog overzicht
12 feb 2024

Resultaten Bright LifeCycle Fonds in 2023

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

Resultaten Bright LifeCycle Fonds in 2023

Na het slechte beleggingsjaar 2022 was 2023 weer een jaar met mooie beursresultaten. Het neutrale fonds liet een groei zien van 11,52% en het defensieve fonds ging 10,20% in de plus.

Sinds vorig jaar laten we ook zien hoe onze resultaten zijn, vergeleken met die van andere aanbieders. Daarvoor gebruiken we de gegevens van twee vergelijkingsplatforms, finner.nl en vermogensbeheer.nl. Zij vergelijken de rendementen van tientallen vermogensbeheerders en beleggingsinstellingen in Nederland.

In 2023 deed het neutrale fonds van Bright het 1,5% beter dan het neutrale profiel op de VBR index en 1,0% beter dan de ProNL index.

In de afgelopen acht jaar deed Bright het zes jaar beter en twee jaar minder. In dit blog lees je er alles over.

Rendementen ETF’s binnen het Bright LifeCycle Fonds

Wereldwijd haalden de breed gespreide beleggingsfondsen in 2023 goede resultaten. Zo ook de ETF’s in ons fonds. Inmiddels is het aantal onderliggende ETF’s zo groot geworden dat we, om onderstaande grafiek leesbaar te houden, alleen de belangrijkste ETF per regio tonen.

Verliezers en winnaars

Zoals je ziet presteerden de Japanse Aandelen in 2023 het best, met een rendement van 28,76%. De minste groei werd behaald door de ETF Opkomende Markten, slechts 1,17%. Leuk weetje: vorig jaar presteerde de  ETF Opkomende Markten juist het best (of beter gezegd: het minst slecht…)

Het effect van rente

De rente heeft altijd een groot effect op de koers van obligaties. Obligaties worden door rentestijgingen minder waard. Gaan de rentes omhoog, dan dalen de koersen van obligaties. En andersom natuurlijk. In de laatste maanden van het jaar daalden de rentes en dus stegen de obligatiekoersen. Dit heeft het grootste effect op de koersen van het defensieve fonds: die bestaan voor een groter deel uit obligaties. En bij Bright zijn dit grotendeels Green Bonds. In bovenstaande grafiek de - je raadt het al - groene lijn. En je ziet een duidelijke groei richting het einde van het jaar: een gevolg van dalende rentes.

Tip: spreid je inleg zoveel mogelijk

We hebben het al heel vaak gezegd: maandelijks - en daarmee gespreid - inleggen is iets dat enorm helpt om ook je risico te spreiden en een stabieler rendement te krijgen. De laatste twee jaren illustreren dat mooi. 2022 was een slecht beleggingsjaar, 2023 een goed beleggingsjaar. Als je maar één keer per jaar inlegt - en veel mensen doen dat nog steeds pas in december - dan heb je het ene jaar pech en het andere jaar geluk.

Stel dat je de gehele inleg voor 2021 in december 2021 had ingelegd. Dan werd deze inleg aan het begin van 2022 belegd en had je eind 2022 op die inleg 15,2% verloren. Had je het bedrag gespreid over 12 maanden, dan had je een verlies gehad van 6,38%.

En als je eind 2022 de inleg over dat jaar inlegde, werd deze in januari 2023 belegd. Eind 2023 had je op die inleg 11,5% gewonnen. Had je het bedrag gespreid over 12 maanden ingelegd, dan had je een winst van 6,23% gemaakt.

Door maandelijks in te leggen heb je dus minder hoge pieken en minder diepe dalen in je rendement. En dit rendement wordt daardoor waarschijnlijk ook nog beter. Zie het voorbeeld hieronder.

Voorbeeld: Als je volgens bovenstaand voorbeeld bij Bright aan het begin van 2022 en aan het begin van 2023 een bedrag van € 6.000 had belegd, dan had je eind 2023 in totaal € 12.366 in je pensioenpot. Een totaal rendement van 3,05%. Je totale inleg was immers € 12.000.

Als in die 24 maanden elke maand 500,- had ingelegd, dan had je aan het eind € 12.637. Dat geeft een rendement van 5,31%. Dus het spreiden van je risico kan ook nog eens extra rendement opleveren.

Nog een tip

Weet je nu nog niet hoeveel je jaarruimte is? Of weet je nog niet hoeveel geld je vast wilt zetten voor je pensioen? Begin gewoon met inleggen op een beleggingsrekening. Dan heb je nog tot eind van 2024 om te bepalen hoeveel je vast wilt zetten voor je pensioen. Dat zet je dan zelf online eenvoudig en kosteloos over van je beleggingsrekening naar je pensioenrekening.

Voorspellingen voor 2024?

Zoals je van ons gewend bent doet Bright nooit aan voorspellingen en houden we vast aan ons lange termijn beleid.

De eerste meevaller die je al te pakken hebt: het lidmaatschap is vanaf dit jaar ook aftrekbaar. En het is ons gelukkig wéér gelukt om - zoals ook in onze plannen en in deze FAQ te lezen is - het lidmaatschap hetzelfde te houden. Niet voor niets geeft MoneyView BrightPensioen al een aantal jaren de hoogste waardering op prijs.

De voordelen van Bright beleggen

 • Duurzaam

  Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

 • Herbalanceren

  Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

 • Breed gespreid

  Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Image
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.