Bright beursupdate december: gemengde resultaten en vooruitkijken naar 2025
De laatste maand van 2024 was er één van gemengde beleggingsresultaten. Er was veel aandacht voor de economische uitdagingen in het aankomende jaar en het beleid van centrale banken. Binnen de wereldwijde aandelenmarkten kwamen regionale verschillen duidelijk naar voren. Ook werden de beursresultaten sterk beïnvloed door de Amerikaanse politiek.
De Amerikaanse markt sloot negatief af. Beleggers zijn duidelijk afwachtend, gezien de onzekerheid over het aankomende beleid van Donald Trump onder invloed van de afwachtende houding van beleggers op het beleid van de nieuwe Amerikaanse president (Donald Trump) en de impact daarvan op de wereldeconomie.
De Europese markt eindigde juist positief. Er was optimisme over de verwachte renteverlagingen door de Europese Centrale Bank en verbeterde economische vooruitzichten. Daarnaast zijn er signalen dat de Europese inflatie verder daalt, wat de kans op verdere versoepeling van het Europese monetair beleid in 2025 vergroot. Lenen wordt goedkoper, bestedingen en investeringen nemen toe en dit wakkert de economie aan.
Waar Aziatische markten profiteerden van de steunmaatregelen van de Chinese overheid, werden Latijns-Amerikaanse markten juist getroffen door grote schommelingen in grondstofprijzen. Ook de sterke dollar en de dreiging van Trump om extra importtarieven in te voeren op producten uit lagelonenlanden, speelden duidelijk een rol Deze combinatie van factoren zorgde ervoor dat de opkomende markten december negatief afsloten.
Resultaat Bright LifeCycle Fonds december
De aandelen van de Amerikaanse en wereldwijde markten deden het nog erg goed in november, maar in december leverden ze weer wat in. De Amerikaanse aandelen daalden met -3,88% en wereldwijde aandelen met -2,11%.
De Europese aandelen maakten juist een comeback (+1,59%) na een kleine terugval in november. Aandelen in opkomende markten eindigden opnieuw in de min, op -2,32%. De green bonds (groene obligaties) hadden een negatief beleggingsresultaat en eindigden op -1,29%.
Al met al zie je dit terug in de resultaten van het Bright Lifecycle Fonds. Het neutrale subfonds eindigde op -0,99%, het defensieve subfonds op -1,15%.
De cijfers van de belangrijkste onderliggende beleggingscategorieën ('asset classes') van het Bright LifeCycle Fonds op een rijtje:
- Wereldwijde aandelen: -2,11%
- Amerikaanse aandelen: -3,88%
- Europese aandelen: +1,59%
- Opkomende markten: -2,32%
- Green bonds: -1,29%
Uitgelichte green bond van deze maand: Handelsbanken
Handelsbanken is een Zweedse bank actief in meerdere landen, waaronder Nederland. De bank streeft ernaar om verantwoord te handelen binnen de financiële sector en een leidende rol te spelen in het verduurzamen van de wereld. Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen.
Recentelijk heeft Handelsbanken groene obligaties uitgegeven om klimaatvriendelijke projecten te financieren, zoals hernieuwbare energie en energiezuinige gebouwen. Zo ondersteunt de bank de ontwikkeling van duurzame oplossingen en levert een bijdrage aan een schonere toekomst. Handelsbanken volgt hierbij de strenge richtlijnen die zijn opgesteld door internationale normen en de Europese Unie.
Deze groene obligaties van Handelsbanken worden onder andere in Nederland uitgegeven omdat hier veel beleggers zijn, die zich zorgen maken over het milieu en daarom graag duurzame projecten steunen. Dit staat volledig in lijn met waar wij als BrightPensioen voor staan. Wij brengen daarom met trots deze bond onder de aandacht. Voor meer informatie, klik hier.
Een volledig overzicht van alle onderliggende beleggingen uit het Bright LifeCycle Fonds vind je op de pagina 'Samenstelling Bright LifeCycle Fonds'
Reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.
De voordelen van Bright beleggen
-
Duurzaam
Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.
-
Herbalanceren
Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.
-
Breed gespreid
Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.