Naar blog overzicht
2 minuten
12 apr 2024

Bright beursupdate over februari: het optimisme zet door

Afbeelding van Tom Rooth Geschreven door Tom Rooth

Februari was een maand van optimisme. Inflatie in de eurozone daalde verder tot 2.6% ten opzichte van 2.8% in januari. Het consumentenvertrouwen nam toe. De verwachting dat de financieringskosten af zullen nemen, droeg ook bij aan het optimistische gevoel. 

De maand was over het algemeen positief, met een kleine correctie midden in de maand. Het toegenomen consumentenvertrouwen en de dalende inflatiecijfers zorgden voor een stijgende trend van wereldwijde aandelen. Een hoogtepunt was op 12 februari. De CPI Index – die de prijsveranderingen laat zien van goederen en diensten die consumenten kopen – had weinig effect op de inflatie van het vierde kwartaal. Daardoor was de aandelenmarkt positief gestemd. En dat had een renteverlaging tot gevolg en stelde verlaagde financieringskosten in het vooruitzicht. 

Dit optimisme werd licht de kop ingedrukt toen later die maand bleek dat de inflatie toch langer zal duren en hoger zal blijven dan in eerste instantie werd gedacht. Dit zette vooraanstaande indexen zoals de Nasdaq, Dow Jones en de S&P500 onder druk en zorgde voor een lichte daling. Maar de opwaartse trend werd snel weer opgepakt met een nieuwe all-time high voor de S&P500 en de andere indexen die dit voorbeeld volgden. 

Doordat de inflatie langer hoger uitvalt, zullen de rentepeilverlagingen ook langer op zich laten wachten. De Green Bonds zullen deze maand ook mindere resultaten hebben behaald. Hogere rente zorgt ervoor dat obligaties minder aantrekkelijk worden voor investeerders. Dit komt doordat ze ergens anders hogere rendementen kunnen krijgen en daardoor dalen de koersen van de obligaties. 

Resultaat Bright LifeCycle Fonds: 

Het optimisme van de maand februari is ook terug te zien in de subfondsen van Bright. Het neutrale fonds, met een groter aandeel in ETF’s, profiteerde van de positief gestemde financiële markten en sloot af met een rendement van 1.26%. Het defensieve fonds, met een groter aandeel in Green Bonds, profiteerde iets minder van de opwaartse spiraal en eindigde  met een rendement van 0.04%. 

 

 

Prestaties van de verschillende beleggingscategorieën of 'asset classes': 

Wereldwijde aandelen: 4,67%
Europese aandelen: 2,92%
Amerikaanse aandelen: 3,00%
Green bonds: - 1,28%
Opkomende markten: 2,84%

Reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.

De voordelen van Bright beleggen

 • Duurzaam

  Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

 • Herbalanceren

  Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

 • Breed gespreid

  Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Image
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.