Naar blog overzicht
5 minuten
03 jul 2023

Bright beursupdate over juni: steeds meer vertrouwen in de beurs

Afbeelding van Gerben Rozendal Geschreven door Gerben Rozendal

Na een stabiele maand mei, keerde in juni het optimisme van begin dit jaar weer terug. En dat is goed nieuws voor beleggers die nog steeds hun wonden likken van vorig jaar.

Week 1: Wat doet de rente?

In de vorige update stond het schuldenplafond van de Verenigde Staten centraal. Beleggers waren in lichte spanning, omdat Amerika tegen haar schuldplafond aanliep. Na veel moeizame gesprekken hebben de Amerikanen het plafond weer verhoogd. Het aantal verhogingen komt hiermee op 79.

Helaas hebben beleggers altijd meer zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende renteverhogingen.

Die zorg nam toe tijdens de publicatie van het Amerikaanse banenrapport. Er kwamen meer banen bij dan er wegvielen. Dat klinkt goed, maar het kan ook de inflatie aanwakkeren.

Toch bleken die zorgen ongegrond, want er waren meer werkloosheidsuitkeringen dan verwacht. Ook steeg het uurloon in de Amerikaanse arbeidsmarkt minder snel dan het prijspeil.

Allebei signalen dat de rente nog niet verhoogd hoeft te worden. Een meevaller voor beleggers in rentegevoelige aandelen.

Week 2: De stier is los

Vorig jaar daalden de koersen enorm door alle onrust over de oorlog, grondstofprijzen en inflatie.

Met name de Tech reuzen zoals Google en Apple leden onder de renteverhogingen. Hun toekomstige omzet wordt namelijk minder waard door een hogere rente, en daardoor ook de waarde van hun aandelen. Maar de Amerikaanse S&P-index noteerde deze maand een stand van 4.293 punten, wat een stijging is van meer dan 20 procent sinds het laagste punt in oktober. Beleggers spreken dan over een ‘bullmarkt’. De bull verwijst naar de beroemde stier op Wall Street, maar ook hier in hartje Amsterdam staat er een stier voor de ingang van het beursplein.

De aanjagers hiervoor waren de Tech bedrijven die meeliften op de hype rondom ChatGPT.

Tech bedrijven daalden het hardst vorig jaar, maar stijgen nu weer boven alle andere bedrijven uit. Het uitsluiten van een sector of een soort belegging omdat het slecht presteerde kan dus een dure fout zijn.

Toch betekent een bullmarkt niet dat alles koek en ei is. De financiële markt is steeds meer losgeraakt van de echte economie. Zo raakte de Europese economie in een recessie en stegen de werkloosheid en het aantal faillissementen in de VS.

Week 3: De langverwachte pauze

In de derde week van juni keerde de aandacht weer terug naar de centrale bankiers. De Amerikanen kwamen woensdag als eerste met de aankondiging van een time-out met de renteverhogingen. Dit werd al verwacht na het nieuws dat de inflatie al flink aan het dalen was.

Pauze betekent niet het einde. Zo blijft de arbeidsmarkt nog steeds enorm sterk en is er een groot tekort aan personeel in Amerika. Dit zorgt ervoor dat salarissen stijgen, evenals de consumptie, wat niet handig is in tijden van een te hoge inflatie. Centrale bankiers hebben dit in de gaten en geven in hun verwachtingen aan dat ze de rente nog twee keer verhogen.

Beleggers zijn koppig van aard en nemen het nieuws met een korreltje zout. Ze denken namelijk anders over de economie en zijn optimistisch. Behalve als het gaat om het aandeel Randstad, een bedrijf voor uitzendwerk. Het aandeel kelderde gezien beleggers een afkoelende economie tegemoet zien.

Week 4: Climate justice

Naast het dagelijkse nieuws over economische cijfers en winstverwachtingen is ook ander belangrijk nieuws: klimaatrechtszaken. Steeds meer multinationals staan voor de rechter omdat ze verantwoordelijk worden gehouden voor schendingen van het milieu of de mens.

Zo heeft een Amerikaanse gemeente de oliebedrijven Shell en ExxonMobil voor de rechter gedaagd. De gemeente houdt de bedrijven verantwoordelijk voor een extreme hittegolf in 2021. Dit kostte tientallen mensenlevens.

Verder heeft chemiebedrijf 3M schikkingen van ruim 13 miljard dollar getroffen met een Amerikaanse staat voor de vervuiling van het milieu met de stof PFAS.

Ook al hebben sommige beleggers niets met het klimaat, deze rechtszaken hebben op de lange termijn voldoende financiële risico’s.

Week 5: De weg omhoog

Beleggers durven weer in aandelen te stappen. Ze hebben de renteverhogingen de afgelopen maanden goed in de gaten gehouden en zien dat de inflatie daalt.

Ook de financiële onrust rondom de banken is afgenomen. Deze signalen zorgden ervoor dat de aandelen weer stegen. Daarnaast presteerde Apple bijzonder goed en brak een beursrecord: het is het eerste Amerikaanse bedrijf dat meer waard is dan 3 biljoen dollar op de beurs.

Dit komt waarschijnlijk doordat Apple zich innovatief opstelt en goede resultaten boekt. Zo presenteerden ze vorige maand hun nieuwe Vision Pro-bril, een VR-bril die werkt met kunstmatige intelligentie.

Het effect op het Bright LifeCycle Fonds

Je voelt het al aankomen: de aandelen deden het deze maand goed. De Amerikaanse aandelen hadden flink de wind in de rug en eindigden flink in de plus. De Europese aandelen bleven iets achter, net als de opkomende markten.

Verder bleven de groene obligaties rond het nulpunt en waren ze weinig volatiel.

Dit vertaalt zich in een 2,17% stijging voor het neutrale fonds en een 0,91% stijging voor he defensieve fonds.

In de grafiek zie je onder andere:

 • De aandelen schoten uit de startblokken toen bekend werd dat er een akkoord was over het verhogen van het schuldenplafond.
 • Op maandag 12 juni is de rally te zien die aangevoerd werd door tech aandelen.
 • Vanaf 20 juni kelderden de aandelen uit opkomende landen. De renteverlaging uit China was niet groot genoeg volgens beleggers.
 • Vanaf 27 juni was er een eindsprint van Amerikaanse en Europese aandelen door al het optimisme over de economie en inflatie.

Wil je reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.

De voordelen van Bright beleggen

 • Duurzaam

  Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

 • Herbalanceren

  Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

 • Breed gespreid

  Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.