Naar blog overzicht
05 jan 2022

Bright blikt terug op 2021

Afbeelding van Afra de Leeuw Geschreven door Afra de Leeuw

Het jaar zit er alweer op. En het is voorbij gevlogen. We blikken terug op een bijzonder (Bright) 2021.

ImageJanuari

We begonnen het jaar met een terugblik op het beleggingsjaar van 2020. Een bijzonder beleggingsjaar, vanwege de coronacrisis. Na een kleine correctie in januari, gingen de beurzen in februari en maart hard onderuit. Om vervolgens in de maanden erop weer hard te stijgen.

Ook het Bright LifeCycle Fonds zag hier de effecten van. Het rendement over heel 2020 van het neutrale fonds was 5,41% en in het defensieve fonds 3,95%. Gelukkig beleggen we voor de lange termijn en zagen we de markt ook weer aantrekken. De lange termijndoelstelling van 6% bij een inflatie van 2% wordt daarom alsnog ruim behaald.

(Benieuwd naar de beleggingsresultaten van 2021? Klik hier.)

Verder in januari:

 • We sloten 2020 af met zwarte cijfers. De inkomsten waren dus hoger dan de uitgaven en er is voor het eerst sprake van een (bescheiden) winst. Daarom konden we begin 2021 het inschrijfgeld aanpassen. Van € 100 naar € 50. Zo hopen we de drempel lager te maken voor mensen om te starten met pensioenopbouw.

Februari

Image

Het Financieele Dagblad (FD) publiceerde een onderzoek naar de verschillen in kosten voor (€ 100.000) aanvullend pensioen. Het onderzoek laat zien dat ons prijsmodel – waarbij we aan een vast lidmaatschap verdienen, niet aan het vermogen van leden – werkt. Met 0,39% (defensief) en 0,45% (neutraal) lagen de kosten van het Bright LifeCycle Fonds veel lager dan het gemiddelde van 0,95%.

Verder in februari:

 • We reageerden uitgebreid op het wetsvoorstel “Wet toekomst pensioenen” dat ruimte moet bieden aan pensioenfondsen om te experimenteren met tweede pijler pensioen voor zzp’ers. Meer aandacht voor pensioen is natuurlijk goed, maar laat het via de derde pijler gaan pleiten wij. De tweede pijler van ons pensioenstelsel (waarin pensioenfondsen zitten) heeft veel nadelen en past niet bij zzp’ers.
 • Freelance presentatrice, journalist, enthousiast belegger, schrijver van het boek Blondjes Beleggen Beter én Bright-lid Janneke Willemse gaf een (starten met) beleggen webinar.
 • Sjaak Zonneveld was te gast in het tv-programma Stand van Nederland: Generatie Next en deelde zijn tussenpensioen ervaring.
 • We verwelkomden Humanwave, (t)huis voor HR- & salariszaken, als nieuwe partner.

Maart

In maart ging belangrijke nieuwe regelgeving van de EU live: de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Het doel is om meer inzicht te geven in hoe duurzaam beleggingsfondsen zijn en de duurzaamheidsrisico’s. Wij zijn er in ieder geval blij mee! We komen zo weer een stapje dichterbij een eerlijkere, transparantere en duurzamere financiële wereld. Uiteraard geldt de SFDR ook voor ons en gaven (en geven) wij hier inhoud aan.

Verder in maart:

 • Business Insider schreef dit stuk over de voordeligste en duurste pensioenaanbieders. Er werd gekeken naar de eenmalige en lopende kosten, en de voordeligste en duurste aanbieders. Bright eindigde op een mooie tweede plek in dit overzicht. Bij het profiel: maandelijkse inleg van 500 euro, looptijd dertig jaar, gemiddeld risicoprofiel.
 • Vanaf maart staat de belastingaangifte weer klaar. We regelden daarom een belastingaangifte webinar en blog samen met financieel expert Oskar Barendse.
 • Sjaak Zonneveld was te gast bij Pakhuis de Zwijger over de ongelijke verdeling van de pensioenen in Nederland.

April

We deden deze maand een opvallende bevinding. Terugkijkend op vorig jaar zagen we het percentage leden dat naast een pensioenrekening ook een beleggingsrekening opende, duidelijk stijgen. Maar liefst twee derde (66%) van de zzp’ers die in 2020 lid werd, opende zo’n tweede rekening. Corona zal hier zeker een rol in gespeeld hebben.

Mei

De ALV is voor elke vereniging een belangrijke gebeurtenissen. Zeker ook voor onze deelnemerscoöperatie! Op 17 mei vond de ALV digitaal plaats via onlineseminar.nl, vanuit de studio in de Amsterdam Arena. Met natuurlijk aandacht voor de ontwikkeling en resultaten van BrightPensioen. En de benoeming van een nieuw bestuur. Alle leden waren uitgenodigd. Sommigen werden zelfs even in het zonnetje gezet.

Verder in mei:

 • Onafhankelijk benchmarkinstituut MoneyView gaf onze beleggingsrekening de hoogste waardering van vijf sterren in de categorie “Laten beleggen” op prijs. Al eerder kreeg ook onze pensioenrekening vijf sterren voor de productvoorwaarden.
 • Een vaste vergoeding of een percentage betalen, wat is nou eigenlijk ‘beter’ voor jou? Wij schreven er deze blog over.

Juni

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) zet zich in voor de belangen van zelfstandig ondernemers. Zo ook voor een passende oudedagsvoorziening. Dat kunnen we natuurlijk alleen maar steunen. Wij sloten ons daarom in juni aan als partner. Door onze krachten te bundelen verstevigt VZN haar positie als gesprekspartner voor politiek Den Haag en aan de maatschappelijke overlegtafels.

Verder in juni:

 • Gelijk al in de eerste aflevering van de Beleggen Doe Je Zo Show mocht Sjaak Zonneveld aanschuiven. Janneke sprak met hem over FIRE en FIRO, z’n grootste beleggingsblunder en wat hij in het beleggingsmandje zou stoppen.

Juli

Aangezien we iedereen een zorgeloze (na) zomer gunnen, organiseerden we een ao en pensioen webinar waarin je beide in één keer kon regelen. Al volledig in vakantie modus gaven Sjaak en Cosmas het webinar.

Verder in juli:

 • De innovatieve onderneming Too Good To Go sloot zich aan bij Bright voor hun pensioen.
 • Sjaak Zonneveld schoof aan bij de Spaarpodcast. Over hoe het kan dat veel mensen te weinig pensioen opbouwen (ja, ook in loondienst) en hoe zij dit kunnen fixen. Oh, en een introductie van het begrip FIRO, als alternatief op FIRE.

Augustus

Ons member-get-member programma liep deze maand twee jaar. Al 1.673 Bright-leden meldden zich aan als ambassadeurs. Samen deden ze 2.933 deelacties. En wierven 495 nieuwe. Er zijn in totaal 11.485 certificaten van aandelen uitgegeven.

Image

Een ander jubileum: de digitale Bright Academy boekenkast bestond één jaar! Er zijn inmiddels 43 boeken in te vinden van Bright-leden en de verzameling blijft groeien.

Waar we ook heel trots op zijn: in augustus haalden we onze hoogste NPS tot nu toe! We vroegen onze leden: hoe waarschijnlijk is het dat je BrightPensioen zou aanraden aan een vriend of collega? En we kwamen op een prachtige resultaat van 73.

Verder in augustus:

 • We lieten onze stem horen in de media. Voor het behoud van de tijdelijke lijfrente. En n.a.v. een onderzoek onder onze leden. Een opvallende uitkomst: 38,3% heeft liever dat de jaarruimte (inleg) wordt gebaseerd op het huidige jaar. 22,5% wil het houden zoals het nu is, gebaseerd op het jaar ervoor.
 • Een positieve beoordeling van Finner. Het grootste onafhankelijke vergelijkings- en adviesplatform voor beleggen gaf ons de maximale vijf sterren.
Image

September

Het belangrijkste nieuws was natuurlijk: de nieuwe portal (online klantomgeving) ging live! Een portal die qua look en feel beter bij Bright past en qua functies en gebruik in de komende jaren enorm kan groeien.

Verder in september:

 • We interviewden freelance stop motion artist en Bright-lid Raymon Wittenberg over z’n werk en keuze voor de ao en pensioen combinatie van BrightPensioen en SharePeople.
 • We zetten op een rijtje hoe we de belangen van onze leden behartigen in Den Haag.

Oktober

Na de nieuwe portal ging ook de Bright Nabestaandenverzekering live! De verzekering is exclusief voor Bright-leden en bedoeld om je nabestaanden goed achter te laten.

Verder in oktober:

 • Onze partner Qommunity organiseerde speciaal voor leden de masterclass netwerken.
 • Ook deden we weer mee aan de Pensioen3daagse. De Pensioen3daagse is een initiatief van Wijzer in Geldzaken, om Nederlanders pensioenbewust(er) te maken. En dit sluit natuurlijk goed aan bij onze maatschappelijke doelstelling.

November

De maand startte met een kale muur, maar niet voor lang… Al snel hing ons kantoor vol met mooie reviews. In de Bright Side campagne staan jullie reviews namelijk letterlijk en figuurlijk centraal. En dat niet alleen, ook op de radio waren we te horen. In de media (leden als woordvoerders). Op social media en YouTube. Het verhaal van Bright door onze leden; we hadden het zelf niet beter kunnen vertellen.

Verder in november:

 • Niet alleen (opnieuw) te gast in de Spaarpodcast, nu ook partner van! We zijn hier altijd voorzichtig in, maar voor De Spaarpodcast van Robin Seetz maakten we een uitzondering. Robin is zijn Spaarpodcast gestart om vergelijkbare redenen als BrightPensioen. Als social enterprise is onze maatschappelijke missie om mensen financieel en pensioen bewuster te maken. Dat wil Robin met zijn podcast ook doen.

December

De laatste maand van het jaar staat altijd in het teken van jaarruimte (met als deadline: 31 december om jouw jaarruimte van dat jaar in te leggen). Alleen veel ondernemers weten hier niet vanaf. Zij weten niet dat als ze hun jaarruimte in een fiscaal vriendelijke pensioenpot zouden stoppen, ze daarmee duizenden euro’s belastingvoordeel zouden ontvangen. We verstuurden daarom een persbericht om dit aan te kaarten. En ook op onze eigen (social media) kanalen en in nieuwsbrieven informeerden we iedereen over jaarruimte.

Verder in december:

 • Een (digitale) toost met het Bright-team. We hebben het toch maar weer mooi voor elkaar gebokst. En niet te vergeten: zes nieuwe collega’s toevoegde aan het team. Gerben, Duco, Floor, Hasrat, Pim en Dennis.

 

Proost. Op een fantastisch 2022! En op jullie natuurlijk, onze leden. Zonder Bright-leden geen Bright.

Image