Bright Future Event: 15 februari

Proosten op het nieuwe jaar bij Senior Spaces: speculatieve interieurs en debat over de toekomst van werken.

We hebben weer een mooi jaar achter de rug. Het aantal Bright leden is in één jaar bijna verdubbeld en in december hebben we het 5000ste lid mogen verwelkomen. Tijdens ons jaarlijks Bright Future event willen wij hier samen met onze leden op proosten.

Dit jaar doen we dit niet zomaar, maar samen met Senior Spaces! Met speculatieve interieurs en een aansluitend event nemen we een kijkje in de toekomst. We verkennen we de veranderende werkomgeving van een nieuwe generatie op de werkvloer: de 70-plusser.

Senior Spaces

Vergrijzing, een toegenomen levensverwachting én een veranderende visie op pensioen zorgen ervoor dat we langer blijven doorwerken. (Hoe) gaan we ondernemen in onze laatste levensfase? Architecten, sociologen, kunstenaars en ondernemers zijn bij elkaar gekomen om deze vraag op een spectaculaire manier weer te geven. Kom jij op 15 februari ervaren wat het zou betekenen om te blijven werken tot in je laatste levensfase?

Ervaar & deel Senior Spaces

Studio LONK en Ditt. Officemakers, in samenwerking met BrightPensioen en TSH Collab, nodigen je uit om dit bijzondere project te komen ervaren. Na een bezoek aan de installatie gaan we met experts en publiek in gesprek.

Aan het woord o.a.:

Ruben Jacobs (cultuursocioloog)
Dr. Aart Bontekoning (onderzoeker en theatermaker op het gebied van generaties)
Mattijs Kaak (directeur Ditt. Officemakers)
ir. Caro van Dijk (architect)
Anna Dekker en Celine de Waal Malefijt (socioloog en ruimtelijk ontwerper van Studio LONK)
Sjaak Zonneveld (directeur BrightPensioen).

Het event wordt gemodereerd door Tracy Metz (Stadsleven, NRC).

Programma

  • 15:30 – 16:00 inloop, bezoek installatie
  • 16:00 – 17:15 debat met experts
  • 17:15 – 18:30 borrel

Meer over de sprekers en moderator

Ruben Jacobs studeerde Kunst & Economie en cultuursociologie. Hij is als freelance journalist o.a. werkzaam voor VPRO, NTR en brainwash.nl. Ruben is docent en onderzoeker aan de HKU waar hij o.a. les geeft in cultuursociologie en filosofie. Eind 2014 verscheen zijn eerste boek ‘Iedereen een kunstenaar’. In 2018 werd ‘Artonauten: Op expeditie in het Antropoceen’ gepubliceerd.

Dr. Aart Bontekoning promoveerde in 2007 op de evolutionaire kracht van generatie-diversiteit in organisaties. Hij onderzoekt, spreekt over en experimenteert met generatie-diversiteit, o.a. met interactieve masterclasses en generatietheater. Aart is auteur van het boek ‘Nieuwe generaties in vergrijzende organisaties’.

Mattijs Kaak is directeur van Ditt. Officemakers en mede-initiatiefnemer van Labor Lab.

ir. Caro van Dijk is architecte en oprichter van Caro van Dijk Architectuur. Caro houdt zich bezig met onderzoekende ontwerpen, met speciale aandacht voor zorgzame en gezonde woon-, werk- en leefomgevingen.

Anna Dekker en Celine de Waal Malefijt zijn onderdeel van Studio LONK. Celine is ruimtelijk ontwerper, Anna houdt zich als socioloog en planoloog bezig met de interactie tussen mens en ruimte. Studio LONK vertelt ruimtelijke verhalen.

Sjaak Zonneveld schreef ‘Reis rond de wereld in je beste jaren’ en bedenker van het tussenpensioen (ander woord voor sabbatical). Hij wil met BrightPensioen ons pensioenstelsel en ons denken over pensioen veranderen.

Tracy Metz is journalist, auteur en moderator. Ze schrijft voor NRC Handelsblad en Architectural Record en leidt de live talkshow Stadsleven over urban issues. Daarnaast is ze directeur van het John Adams Institute. Haar bijdrage aan het publieke debat over stad en landschap werd in 2016 onderscheiden met de Grote Maaskantprijs. www.tracymetz.nl

Waarom Labor Lab?

Senior Spaces is de eerste in het drieluik ‘Labor Lab’: een ruimtelijke verkenning van ons toekomstige werklandschap. Met drie speculatieve interieurs in co-working spaces dagen we in de loop van 2019 invloedrijke partijen uit het vakgebied uit om over de toekomst na te denken, door deze nu alvast te ervaren en in debat te gaan.

De drie scenario’s zijn: Senior Spaces; (hoe) gaan we straks werken tot aan onze laatste levensfase? Data Dominator; hoe reageren we op een kantoor dat zo ‘smart’ is dat het ons stuurt op basis van persoonlijke data? En Leisure for Life; welke rol heeft werk nog in een wereld van vergaande robotisering en basisinkomen?

Doelstelling van Labor Lab is om verschillende partijen, zij die werkplekken ontwikkelen, vormgeven én gebruiken, over de scenario’s aan het denken en met elkaar in gesprek te brengen. Welke grote technologische, culturele en demografische ontwikkelingen zullen werk in de toekomst drastisch gaan veranderen? Kijken we hiernaar uit of tegenop, is dit een waarschijnlijke toekomst, en welke rol speel ik in het mogelijk maken of bijsturen van dit scenario?

Labor Lab is een initiatief van Ditt. Officemakers en Studio LONK. De themasponsor van Senior Spaces is Brightpensioen. TSH Collab is locatiepartner. Labor Lab wordt ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Alvero, Big Brands, Timeless Investments en Leesman (kennispartner).

Toegangskaarten

Gratis toegang voor BrightPensioen leden.
Voor andere bezoekers is de toegangskaart voor de installatie, event en borrel 5,50 euro.

Voor wie: BrightPensioen deelnemers 
Datum:     Vrijdag 15 februari 2019
Tijdstip:    15:30