Inleggen

  • Hoe bepaal ik op welke jaren van de jaar- en reserveringsruimte mijn inleg van toepassing is? Hoe en aan wie specificeer ik dit?

    De inleg die je doet op je pensioenrekening dient binnen de jaar- en reserveringsruimte te vallen, anders kun je geen gebruik maken van alle fiscale voordelen.

    De jaarruimte kun je inleggen gedurende het jaar of ineens aan het eind van het jaar. Let hierbij op het voordeel van gespreid inleggen. Zodra je de inleg hebt gedaan geef je dit aan bij de aangifte inkomstenbelasting voor dat betreffende kalenderjaar. De inleg in het kalenderjaar 2018 geef je dus aan bij de aangifte inkomstenbelasting 2018 die je in het voorjaar van 2019 doet (of via een voorlopige teruggave). In deze FAQ geven we daar tips voor.

    Bij de aangifte dien je per jaar aan te geven hoeveel jaarruimte (of reserveringsruimte) je wilt gebruiken. Hiervoor kun je het best eerst de oudste reserveringsruimte gebruiken, omdat deze vervalt na 7 jaar. Via onze jaarruimtetool kun je berekenen hoeveel jaar- en reserveringsruimte je hebt.

  • Hoeveel of hoe vaak moet ik inleggen?

    Je moet van ons niets en je bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak je inlegt. Wel is het zo dat maandelijks inleggen tot een gelijkmatigere ontwikkeling van jouw vermogen leidt dan per kwartaal of per jaar inleggen. Je stapt immers maandelijks in bij verschillende beurskoersen. Maar je kunt ook een combinatie van maandelijks en per jaar of kwartaal kiezen. Bijvoorbeeld maandelijks een bedrag dat je zeker kunt missen en aan het eind van het jaar, als je weet wat inkomen geweest is, kun je je jaar- en reserveringsruimte ‘afstorten’. Je bent dus volledig flexibel bij BrightPensioen.

Vragen per onderwerp

Begin vandaag met je pensioen Gratis lid tot € 3.000