-
Hoe gaat BrightPensioen om met dividendlekkage?
Een dividendlek (of dividendlekkage) genoemd, is de buitenlandse belasting op dividend die je niet kunt terugvragen bij de Belastingdienst. Gelukkig heeft BrightPensioen een FBI status. Dit staat voor fiscale beleggingsinstelling. Hierdoor kunnen we dividendlekkage – zo veel mogelijk – beperken.
Door deze fiscale status die het Bright LifeCycle fonds heeft, wordt op dividenden ontvangen door het fonds geen dividendbelasting ingehouden. Om dit mogelijk te maken worden de beleggingen van het Bright LifeCycle fonds bewaard in speciale zogeheten ‘custody accounts’. Op de pensioenrekening (lijfrente, box1) wordt geen dividendbelasting ingehouden en hoeft dan ook niet te worden teruggevraagd.
Op de dividenden die het Bright LifeCycle Fonds uitkeert aan de mensen met een box3 beleggingsrekening is Bright verplicht dividendbelasting in te houden. Deze (in Nederland betaalde) dividendbelasting kunnen klanten met een beleggingsrekening vervolgens zelf bij de aangifte inkomstenbelasting terugvragen.
Op deze manier wordt dividendlekkage (zo veel mogelijk) voorkomen. Toch is het – ook met een FBI status – onmogelijk om dividendlekkage voor 100% te voorkomen. Bijvoorbeeld doordat Nederland niet met elk land van de aandelenmarkt waarop aandelen worden verhandeld, een belastingverdrag heeft. In dat geval kan er geen dividendbelasting teruggevorderd worden. En zelfs als er wél een belastingverdrag is, kan niet altijd de volledige dividendbelasting teruggevraagd worden.
Daarnaast zijn sommige landen, zoals Italië en een aantal Latijns-Amerikaanse en Aziatische landen, notoir traag met het terugbetalen van dividend. Sommige landen doen er soms meer dan tien jaar over om dividend terug te betalen. Zelfs in het meest belastingefficiënte fonds zit dus enige dividendlekkage.
BrightPensioen doet dus alles wat binnen haar mogelijkheid ligt om dividendlekkage zoveel mogelijk te beperken. Met als doel dat onze leden zoveel mogelijk vermogen overhouden. Maar 100% voorkomen is dus onmogelijk.