Naar blog overzicht
3 minuten minuten
01 sep 2023

Waarom niemand FIRE zou moeten nastreven (en juist FIRO moet omarmen)

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

Afgelopen week werd de documentaire ‘30 en nooit meer werken‘ (weer) uitgezonden. Daarin komen aanhangers van de FIRE-beweging aan het woord. Het streven: rond je dertigste met pensioen. Liefst te bereiken door een passief inkomen.

Passief betekent niks – of zo weinig mogelijk – doen. Het streven is dus: geld verdienen zonder daar veel voor te hoeven doen. Niet een heel nobel streven. Bovendien: je wordt (aantoonbaar) gelukkiger van leuk en zinvol werk doen dan van niets doen.

Toch is logisch dat veel mensen er tegenop zien te blijven werken tot een pensioenleeftijd die steeds verder opschuift. En dat hoeft ook helemaal niet. Het goede van FIRE? Dat mensen bewust nadenken over waaraan ze hun geld uitgeven. Niet alles opmaken maar een deel opzij zetten. En dat deel passief (laten) beleggen. Zodat je het kunt uitgeven aan zaken waar je écht blij van wordt.

Daarom is het veel logischer om geen FIRE, maar een FIRO lifestyle na te streven. Wat is FIRO? Financial Independence Retire Often. Oftewel: om de zoveel jaar met tussenpensioen. Dus eerder, vaker en korter met pensioen gaan in plaats van één keer, op latere leeftijd voor de rest van je leven. Vijf redenen om voor FIRO boven FIRE te kiezen.

1. Niet werken blijft niet leuk

Het klinkt misschien vreemd maar altijd ‘leuke dingen doen’ blijft niet leuk. Vrije tijd waardeer je vooral als je een lange tijd hebt moeten werken. Dan kun je heel erg verlangen naar een poosje niets. Maar uiteindelijk gaat alles een keer vervelen. Diverse mensen in onze podcast Take a Break beaamden dit. Luister bijvoorbeeld naar het verhaal van Jeroen Elsinga, die na de verkoop van zijn bedrijf ontdekte dat FIRE voor hem niets is.

2. Het is haalbaar(der)

Voor je 30e (maar ook je 40e) financieel onafhankelijk worden is maar voor weinigen weggelegd. Je zult namelijk al snel zo’n 600.000 bij elkaar gespaard moeten hebben. Een half jaar met tussenpensioen kan al vanaf € 5.000. En dat is voor veel meer mensen realistisch. Zeker met behulp van deze tips.

3. Je leeftijd

Veel mensen hebben fantasieën van verre reizen maken, nieuwe hobby’s gaan oppakken, dromen naleven. Maar dat is veel leuker op wat jongere leeftijd, als je nog gezond en fit bent. Want in de praktijk gaat FIRE worden voor de meeste mensen wel even duren.

4. Risicospreiding

Je kunt wel wachten totdat je je FIRE doel hebt bereikt (als je dat al ooit bereikt), maar wie zegt je dat je dat haalt? Iedereen kent wel verhalen mensen die voor pensioendatum kwamen te overlijden. Heb je zo lang geld opzij gezet… Door je pensioen op te knippen in stukken doe je aan risicospreiding.

5. Van niets moeten word je lui

Nooit meer moeten werken. Geen verplichtingen of deadlines meer. Klinkt voor veel mensen aantrekkelijk. Het lijkt ideaal, maar dat is het niet. Je herkent vast we dat je de beste resultaten haalt als er een mate van druk is. Het gezegde luidt niet voor niets: Als je iets gedaan wilt krijgen, vraag het iemand die het druk heeft.