21 april 2016

Jaap
Jaap (35) is Oprichter & Directeur van Bureau Bolster
Wat motiveerde je om iets voor je pensioen te regelen?
Ik wist dat ik iets voor mijn pensioen moest regelen, maar heb het steeds uitgesteld. Uiteindelijk dacht ik: ‘Nu moet ik iets doen’.

Had je al veel kennis over pensioen?
Ik had niet echt kennis. Ik heb me wel verdiept in indexfondsen en beleggen. Bij een vorig bureau hebben we pensioen voor een werknemer geregeld.

Hoe ben je bij BrightPensioen terechtgekomen?
Via twitter. Ik volg Peter Verhaar. Hij is een autoriteit op het gebied van financiële producten en de sector. Ik heb er vertrouwen in als hij zegt dat een bepaalde partij goed is.

Waarom heb je juist voor BrightPensioen gekozen?
Het vaste tarief. Ik betaal voor het beheer van mijn pensioengeld en er wordt niet aan mijn pensioengeld, mijn oude dag, verdiend maar aan de diensten. Als je namelijk steeds moet inleveren op je inleg, bouw je minder op. De flat fee die Bright hanteert sprak mij dan ook aan. Je hebt meer inzicht in hoe het werkt en wat het oplevert. Door de flexibiliteit kun je eenvoudig zeggen: ‘ik wil nu even meer of minder inleggen’, zonder dat dat gelijk afgestraft wordt. Wat ik ook fijn vind, is dat Bright heel erg vanuit de gebruiker werkt, met name als het gaat over zijn gemak en belang.

Zijn er nog andere manieren waarop je pensioen opbouwt?
Ik heb een koopwoning en een bedrijf. Die vormen mijn waardeopbouw. Het is belangrijk dat je waarde opbouwt en niet je tijd voor geld gaat zitten verruilen waardoor je alleen met arbeid in je levensonderhoud voorziet. Daarnaast heeft mijn vriendin nog een werkgeverspensioen.

Wat is jouw pensioentip voor andere zelfstandig ondernemers?
Stel het niet uit. Ik ben op mijn 34e begonnen. Dat kan wel, maar ik weet ook hoeveel meer je opbouwt als je eerder begint. Tien jaar eerder beginnen kan zomaar het dubbele aan uiteindelijk vermogen opleveren.
Het is ook fijn dat je er geen omkijken meer naar hebt als je het eenmaal geregeld hebt. Het is eerst even ingewikkeld, maar daarna merk je er weinig van. Je past automatisch je uitgaven-/leefpatroon aan. Het is maar een klein verschil. Zie ook de lol er van in, heb er plezier van dat je iets goeds hebt geregeld.