Gebruik je jaarruimte 2022

Benieuwd wat jouw jaarruimte 2022 was? En hoeveel belastingvoordeel dit opleverde? Met onze handige tool bereken je zelf jouw jaarruimte en reserveringsruimte.

Image

Laat je belastingvoordeel
niet liggen

Elk jaar mag je belastingvrij geld opzijzetten voor je pensioen. Dat scheelt je een hoop. Je mag alleen niet onbeperkt inleggen met dit fiscale voordeel. Je kunt maximaal jouw jaarruimte en reserveringsruimte inleggen. Hoe dat zat in 2022? Wij leggen het je uit en helpen je met onze handige jaarruimte tool.

Image

Jouw maximale inleg en belastingteruggave

Hoe hoog was je inkomen in 2021?

In 2023 pensioen opgebouwd in loondienst?

Factor A

Bij een inkomen van minder dan de AOW-franchise (€ 12.837) heb je geen fiscale jaarruimte
Indicatie maximale inleg 2022
Maximale jaarruimte 2022

Let op! Deze maximale jaarruimte klopt alleen als je in 2021 géén pensioen in loondienst hebt opgebouwd en/of géén gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve.
Is dit wel het geval? Dan komt jouw jaarruimte lager uit. Je kunt deze exact berekenen met onze jaarruimte tool. Ook voor het berekenen van de daadwerkelijke reserveringsruimte gebruik je deze.

Indicatieve belastingteruggave
O.b.v. jaarruimte

Voor de indicatieve belastingteruggave rekenen we met 37,07%. Bij inkomens boven de € 69.399 rekenen we met 49,50%. Hoeveel je daadwerkelijk terugkrijgt is afhankelijk van jouw situatie. Als je zzp’er bent en jouw inkomen is minder dan € 30.000, dan betaal je geen of weinig inkomstenbelasting en heb je geen of weinig belastingvoordeel.


Download de gratis jaarruimte tool (en gebruik het tabblad “2022”) om een exacte berekening te maken.

Veelgestelde vragen

 • Hoe bereken ik de jaarruimte over 2022?

  De jaarruimte 2022 wordt berekend op basis van wat je in 2021 hebt verdiend. Het is een percentage van het bruto-inkomen minus de AOW-franchise voor lijfrente. Dit heet de premiegrondslag. De maximum jaarruimte in 2022 was € 13.570.

  De AOW-franchise is het deel van het inkomen waarover je geen pensioen mag opbouwen, omdat je straks AOW krijgt. In 2022 is de AOW-franchise € 12.837. Over jouw inkomen boven de € 12.837 mag je 13,3% fiscaal vriendelijk opzij zetten.

  Voorbeeld: Stel dat je in 2021 € 60.000 verdiende. Dan is je jaarruimte 2021: (€ 60.000 – € 12.837) * 13,3% = € 6.272,68 per jaar, oftewel € 522,72 per maand. Dit mag je aftrekken tijdens de aangifte over het jaar 2022 (die je in 2023 doet). Het maximale inkomen waarover jouw jaarruimte mocht berekenen in 2021 was € 114.866.

  Let op! Had je een factor A of FOR opgebouwd? Dan heeft dat effect op je jaarruimte (en deze berekening). Onze jaarruimte tool houdt hier rekening mee.

 • Hoe bereken ik de reserveringsruimte 2022?

  De reserveringsruimte is een deel van de ongebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar. Je berekent de reserveringsruimte door de jaarruimtes van afgelopen 7 jaar op te tellen. Wel heb je te maken met een maximum.

  Het berekenen van de reserveringsruimte kan lastig zijn, omdat de percentages, grondslagen en maxima verschillen per jaar. In 2022 gold bijvoorbeeld een maximum van € 7.587 (langer dan tien jaar voor je AOW) of € 14.978 (tien jaar of minder voor je AOW).

  Onze jaarruimte Excel-tool maakt het berekenen een appeltje-eitje.

 • Wat zijn de fiscale cijfers voor jaarruimte 2022?

  Hieronder vind je een overzicht van de jaarruimte en reserveringsruimte cijfers 2022.

  Maximale jaarruimte 2022 € 13.570
  Maximale reserveringsruimte 2022 (langer dan tien jaar voor AOW) € 7.587
  Maximale reserveringsruimte 2022 (tien jaar of minder voor AOW) € 14.978
  Maximale premiegrondslag 2022 (maximale inkomen waarover je jaarruimte mocht berekenen) € 114.866
  AOW-franchise 2022 € 12.837
 • Wat moet ik doen als ik ook elders pensioen opbouw(de)?

  Download onze jaarruimte tool en vul je factor A van dat jaar in. Deze vraag je aan bij jouw (vorige) aanbieder. Het staat overigens ook op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Zo kun je een exacte berekening maken van jouw jaarruimte en belastingvoordeel.

Hoe groot kan jouw pensioenpot worden?

0
0
0
0
0
0
Benieuwd hoe je pensioen eruit kan gaan zien?
Speel met schuifjes.

Opbouwperiode: jaar

Indicatie opgebouwd vermogen

Dit is de totale pot met geld die kunt opbouwen. Met dit geld koop je uiteindelijk een uitkering aan. Je bepaalt zelf hoe lang de uitkeringsperiode moet zijn.
Indicatie opgebouwd vermogen

Indicatie bruto uitkering per maand

Dit is een indicatie van de uitkering die je bij de huidige rentestand kunt verwachten voor de periode daaronder kiest. Koopkracht toont wat deze uitkering in euro's van vandaag zou zijn bij een inflatie van 2%. Kijk dus voor het bepalen van je inleg naar de door jou gewenste koopkracht.
Indicatie bruto uitkering per maand

Koopkracht: €
0
Met de gegevens die je nu hebt ingevuld, is BrightPensioen minder aantrekkelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Meer inleggen, een langere periode kiezen, een tweede rekening openen. Vragen? Bel ons op: 020 – 70 70 540.

Wat mis ik als ik jaar later begin?

€ − % minder

Disclaimer
Deze tool geeft je een indicatie van het pensioenvermogen dat je kunt opbouwen en bijbehorende uitkering bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd. Het jaarlijks lidmaatschap wordt niet op de inleg in mindering gebracht en is ook niet verwerkt in de indicatie van het opgebouwd vermogen. Hier lees je hoe de berekening en formule werkt.
De getoonde bedragen zijn een indicatie. Er is geen rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie. De indicatie is géén individueel advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Onze oplossing voor jou

Zzp'er bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelfstandige zonder pensioen?

Bij ons regel je het makkelijk zelf. Flexibel én met fiscaal voordeel.

Ik ben zzp'er
Werkgever bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Pensioen regelen voor je werknemers?

Wij bieden flexibiliteit voor jou als werkgever en voor medewerkers.

Ik ben werkgever
Werknemers bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelf pensioen opbouwen in loondienst?

Jij bepaalt hoeveel je opzijzet. En wanneer je met pensioen gaat.

Ik ben werknemer

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.