20 mei 2016

Jan WillemJan Willem is eigenaar van Buro Bries
Waarom heb je juist voor BrightPensioen gekozen?
Ik wil niet dat mijn geld wordt gebruikt voor ‘slechte dingen’. Toen ik hoorde dat BrightPensioen mijn geld duurzaam belegt was ik zeker van mijn keuze. Daarnaast spreekt het me aan dat Bright een deelnemersinitiatief is. Ik heb zelf in Groningen een Broodfonds opgericht en dat heeft veel overeenkomsten met Bright. Ook vind ik het fijn dat er sprake is van sociaal ondernemerschap. Een initiatief dat daadwerkelijk iets óplost, op een manier die bestendig is.

Hoe ben je bij BrightPensioen terechtgekomen?
Ik volgde Bright al vanaf het begin. Dit jaar ging ik op zoek naar een manier om mijn pensioen te regelen en ik heb gekeken welke partijen nog meer een soortgelijke oplossing bieden. Ik kwam er al snel op uit dat Bright voor mij de juiste keuze was.

Wat motiveerde je om je pensioen te regelen?
Dat is heel persoonlijk. Mijn zoontje maakte mij ervan bewust dat ik meer van de mooie momenten in het leven wil genieten. Ik vind het dan ook een prettig idee dat ik, naast het sparen voor mijn pensioen, ook de mogelijkheid heb om een ‘box 3 rekening’ te openen. Die kan ik aanspreken voor een ’tussenpensioen’. Bijvoorbeeld om er een tijdje met mijn gezin tussenuit te gaan.

Had je al veel kennis over pensioen?
Ik had al wel wat kennis. Verder heb ik de website van Bright goed doorgenomen en dat was erg verhelderend. De vragen die ik nog had heb ik via de chat gesteld.

Zijn er nog andere manieren waarop je pensioen opbouwt?
Naast mijn pensioenopbouw bij Bright hoop ik ook mijn huis afbetaald hebben tegen de tijd dat ik met pensioen ga. En ik heb een eigen bedrijf, dus het zou mooi zijn als dat straks ook nog iets oplevert.

Wat is jouw pensioentip voor andere zelfstandig ondernemers?
Ik vind het belangrijk dat iedereen dat voor zichzelf bepaalt. Wel merk ik dat veel mensen vooral in het nu leven en denken ‘dat zie ik later wel’. Mijn ervaring is dat het leven niet altijd loopt zoals je hoopt of hebt gepland. Juist door het nu goed te regelen, kun je er meer van genieten. Je kunt beter op meerdere paarden wedden. Dus er niet alleen op vertrouwen dat je je huis of bedrijf wel verkoopt. Bij Bright kun je laagdrempelig beginnen. Misschien kun je nu nog niet zoveel maandelijks opzij leggen, maar kun je later wel wat meer opzijzetten. Het geld dat je nu inlegt, levert uiteindelijk veel meer op dan wanneer je dit jaren later doet.