9 april 2014

Onlineondernemen.nl: Een andere kijk op het pensioen van ZZP’ers

Onlineondernemen.nl publiceerde onderstaand artikel over BrightPensioen.

Tof, die vrijheid als zzp’er! Diezelfde vrijheid betekent ook dat je meer verantwoordelijkheden hebt. En je een dure arbeidsongeschiktheids- verzekering moet afsluiten. En bewust aan je pensioen moet denken – iets waar kleine zelfstandigen vaak pas veel te laat aan beginnen. Hoe doe jij dat eigenlijk?

Sjaak Zonneveld schreef een boek over hoe je ook op een heel andere manier naar pensioen kunt kijken: Het nieuwe werken aan je pensioen. En nu is hij met drie anderen BrightNL begonnen, een initiatief voor iedereen die zelfstandig zijn of haar pensioen moet regelen. Waarom? Volgens Zonneveld kost het vaak veel te veel geld om een pensioen op te bouwen, en dat gaan zij anders doen: “Wij gaan pensioenopbouw aanbieden tegen kostprijs”.

Heel mooi natuurlijk– maar waar moeten zelfstandigen nog meer aan denken als het om hun pensioen gaat? Zonneveld geeft de volgende tips:

 1. Maak van pensioen geen doel.
  Met andere woorden: zorg dat je gezond blijft en dingen doet die je leuk vindt. Stel je dromen niet uit tot je pensioen!
 2. Vergeet het ‘nu’ niet.
  Zorg voor een buffer waarmee je 6 tot 12 maanden vooruit kunt zodat je tip 1 kunt volgen.
 3. Je hoeft niet te stoppen met werken als je 67 bent.
  Waarom zou je stoppen met iets wat je leukt vindt en goed doet? Bovendien takelen mensen sneller af als ze ineens helemaal stil gaan zitten.
 4. Begin op tijd.
  Je hebt je pensioen niet in 10 jaar opgebouwd. Bovendien gaat het pas op het einde flink optellen door het rendement.
 5. Los je hypotheek af.
  Als je een hypotheek hebt: ga ‘m aflossen, als je kunt. Dat wordt dan een stuk kapitaal. En als later nauwelijks woonlasten meer hebt, zou je ook van alleen AOW kunnen leven.