31 augustus 2021

Koppel inleg pensioen aan inkomen zzp’er huidig jaar

Hoe zzp’ers over hun pensioen en zaken daaromheen denken, wordt met enige regelmaat onderzocht. Vaak onder een nogal heterogene groep met bijvoorbeeld zzp’ers die wél en zzp’ers die géén pensioen opbouwen. Wij besloten daarom onze leden (die natuurlijk allemaal pensioen opbouwen) een paar vraagstukken voor te leggen.

Ruim vierhonderd leden deden mee. Opvallende uitkomsten: 38,3% heeft liever dat de jaarruimte die bepaalt hoeveel je kunt inleggen in je pensioenpot wordt gebaseerd op het huidige jaar. 22,5% wil het houden zoals het nu is, gebaseerd op het jaar ervoor. 47% van onze leden legt ongeveer het maximum in aan jaar- en reserveringsruimte. 33,8% doet dat niet.

Onbeperkt inleggen

Eén van de plannen voor een nieuw pensioenstelsel is om de fiscale ruimte te verhogen van 13,3% naar 30%. Daarom vroegen wij Bright-leden wat ze zouden doen als ze onbeperkt zouden mogen inleggen. 28,7% zou niet meer inleggen dan ze nu doen. 15,2% zou tot 10% meer inleggen en 11,8% zou tussen 11 en 20% meer inleggen dan ze nu doen. 12,4% zou 100% of meer inleggen dan ze nu doen.

Leden over de jaar- en reserveringsruimte

Het uitrekenen van de eigen jaar- en reserveringsruimte is voor veel zzp’ers ingewikkeld en moeilijk. Zelfs met onze tools scoort dit punt op een schaal van 1 tot 10 (1 = heel moeilijk en 10 = heel makkelijk) een 5,9.

38,3% heeft liever dat de jaarruimte die bepaalt hoeveel je kunt inleggen in je pensioenpot wordt gebaseerd op het huidige jaar. En niet zoals het nu is, op het jaar ervoor. Maar 22,5% wil het houden zoals het nu is en 39,2% heeft eigenlijk geen idee. Sjaak Zonneveld, directeur BrightPensioen: “Leden vinden het vervelend dat ze in een jaar met goede omzet niet direct die pensioenpot stevig kunnen vullen, maar dat ze dat moeten doen op basis van hoe het inkomen het jaar daarvoor was. Een veel gemaakte opmerking is dat mensen in jaren waarin ze heel goed gedraaid hebben direct een grote som zouden willen kunnen inleggen.”

58,6% vindt dat zzp’ers niet verplicht moeten worden om pensioen op te bouwen. Sjaak: “Dat dit percentage al zo hoog is onder zzp’ers die zelf wel pensioen opbouwen zegt veel. Onder zzp’ers die geen pensioen opbouwen zal dit percentage vrijwel zeker nog hoger liggen.”

De helft (51,2%) van de deelnemers is in de eerste drie jaar als zzp’er al gestart met het opbouwen van pensioen.

 

Media-aandacht voor dit onderzoek:

ZiPconomy: Koppel inleg pensioen aan inkomen zzp’er lopend jaar en niet aan vorig jaar 

AMweb: Koppel jaarruimte pensioeninleg zzp’er aan huidige jaar

InFinance: Koppel jaarruimte pensioeninleg zzp’er aan huidige jaar

Baaz: Koppel inleg pensioen aan inkomen zzp’er lopend jaar en niet aan vorig jaar