Overstappen van een andere zzp pensioen aanbieder naar BrightPensioen? Dat kan hier.

28 november 2021

Maximale flexibiliteit, maximaal fiscaal voordeel en maximaal rendement

Je hebt als zzp’er twee mogelijkheden om fiscaal vriendelijk geld opzij te zetten voor je pensioen. Via de lijfrente en via de zogeheten fiscale oudedagreserve (FOR). Beide hebben zo hun eigen voordelen. Door zowel een beleggingsrekening voor je FOR als een pensioenrekening voor lijfrente te openen bij BrightPensioen, kun je profiteren van maximaal fiscaal voordeel, maximale flexibiliteit en een maximaal rendement.

FOR

FOR staat voor fiscale oudedagsreserve en biedt zzp’ers de mogelijkheid 9,44% van de winst te reserveren voor de ‘oudedag’. Je betaalt dus geen inkomstenbelasting over deze reservering. De maximale FOR in 2022 is € 9.632.

Lijfrente

Lijfrente bouw je je op door periodiek een bedrag opzij te zetten op een (geblokkeerde) lijfrenterekening. Hoeveel je mag inleggen wordt bepaald door de jaar- en reserveringsruimte, gebaseerd op het inkomen van het voorgaande jaar. Het percentage van de jaarruimte is hoger (13,3%) dan bij de FOR. Dit percentage wordt echter berekend over het inkomen minus € 12.837 (de AOW-franchise, 2022). Het geld staat vast tot de door jou gekozen pensioendatum.

Voor- en nadelen

Het voordeel van de FOR is dat je flexibel blijft, dat het percentage over je gehele inkomen wordt berekend en dat het over het inkomen van het huidige jaar berekend wordt. Het nadeel is dat het rendement wat je hierop maakt belast wordt en dat het geld niet veilig staat voor schuldeisers of voor de bijstandstoets.

Het rendement op lijfrente wordt niet belast. Een ander voordeel van lijfrente is dat dit veilig staat: mocht je ooit failliet gaan kan niemand aanspraak maken op dit bedrag. En het staat veilig voor de bijstandstoets.

Best of both worlds

iBright_visualisatie_header
Bij BrightPensioen kun je de voordelen van de FOR en de voordelen van lijfrente combineren. Best of both worlds dus. Je kunt een flexibele beleggingsrekening openen waarop je je FOR stort. Deze kun je als buffer gebruiken want bij deze rekening is het mogelijk je vermogen aan te spreken, mocht dit noodzakelijk zijn.

Daarnaast kun je een pensioenrekening openen om lijfrente op te bouwen. Dit kost je niets extra. Je kunt op ieder moment (een deel van) jouw FOR laten vrijvallen en dit vrijvallende bedrag van jouw beleggingsrekening overhevelen naar jouw pensioenrekening. Ook dit is kosteloos, want al jouw vermogen zit in hetzelfde Bright LifeCycle Fonds.

Maximaal voordeel

Op deze manier kun je maximaal gebruik maken van de fiscale voordelen van pensioen, maximaal rendement maken en maximaal flexibel blijven. Je maakt gebruik van de flexibiliteit van de FOR én van alle voordelen op het gebied van veiligheid en rendement van lijfrente. Maak altijd gebruik van de FOR in overleg met je boekhouder. Het betreft immers een boekhoudkundige reservering.

Begin vandaag

Stel je pensioen niet langer uit en begin! Je bent van harte welkom bij Bright (met één of twee rekeningen).

Onze oplossing voor jou

Zo simpel is het

  • Open een rekening

    Word ook lid. En open online een rekening.

  • Start met inleggen

    Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

  • Laat je pot geld uitkeren

    Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.