Naar blog overzicht
20 sep 2022

Prinsjesdag pensioen blog: veranderingen volgend jaar

Afbeelding van Afra de Leeuw Geschreven door Afra de Leeuw

De Troonrede is voorgelezen door onze Koning en de miljoenennota bekendgemaakt. Ook op pensioenvlak is e.e.a. bekendgemaakt. Wij zetten het in deze pensioen update voor jou op een rijtje.

De AOW stijgt met 10%

Aangezien de AOW gekoppeld is aan het minimumloon, en deze volgend jaar stijgt, zal de AOW meestijgen. AOW-ers krijgen vanaf 1 januari 2023 10% meer AOW.

Voor zzp’ers: de fiscale oudedagsreserve (FOR) wordt afgeschaft

De FOR gaat met pensioen… Je mag jouw reeds opgebouwde FOR in je boekhouding laten staan, als je dat wilt. Maar per 1 januari 2023 kun je niet meer ‘verder opbouwen’ via de oudedagsreserve regeling. Je kunt er wel voor kiezen om jouw FOR af te storten naar een lijfrenterekening. Met die rekening kun je dan verder bouwen aan jouw pot voor later (ook met fiscaal voordeel). Lees meer in onze blog: wat te doen als de FOR wordt afgeschaft?

Overgang naar een nieuw pensioenstelsel

Wat nu niet ter sprake kwam, is het nieuwe pensioenstelsel (de Wet Toekomst Pensioenen). Deze is nog niet definitief; de Tweede Kamer en de Eerste Kamer moeten hier namelijk eerst mee instemmen. De wet moet pensioenopbouw in de tweede en derde pijler meer gelijktrekken, pensioen duidelijker en persoonlijker maken en de pensioenuitkering (meer) mee laten bewegen met de economische ontwikkelingen. Voor zover bekend is het plan om dit per juli 2023 in te laten gaan. Hieronder daarom alvast een paar ‘highlights’ uit deze wet (met de disclaimer; de wet is nog niet goedgekeurd).

 • Jaarruimte wordt mogelijk verruimd van 13,3% naar 30%

Jouw jaarruimte is het bedrag dat je per jaar belastingvriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen. Per 1 januari 2023 kun je dus mogelijk flink meer inleggen voor jouw pensioen. Extra fijn als je een pensioengat hebt. Iets extra’s opzijzetten kan er zo voor zorgen dat je dit gat kleiner maakt.

 • Reserveringsruimte tot 10 jaar terug en € 38.000 inhalen

Nu is dit 7 jaar. Deze ruimte wordt ook wel reserveringsruimte of inhaalruimte genoemd. Momenteel is dit bedrag maximaal € 7.587 (in een jaar). Ben je ouder dan 56 jaar? Dan is dit € 14.978. Dit maximum bedrag wordt per volgend jaar mogelijk verhoogd naar € 38.000 (voor iedereen) en de periode dus verruimd naar 10 jaar.

 • Behoud jaarruimte tot 5 jaar na AOW-leeftijd

Heb je de AOW-leeftijd bereikt, maar wil je nog een aantal jaar opbouwen? Dan kan dit vanaf volgend jaar mogelijk. Je kunt maximaal 5 jaar langer (dus na AOW-leeftijd) geld opzijzetten en belastingvriendelijk pensioen opbouwen.

Dat was ‘m; onze Prinsjesdag pensioen update met de belangrijkste veranderingen voor jouw pensioen. Wil je meer hulp of informatie? Meld je hieronder aan voor een webinar. Een-op-een met ons spreken? Neem contact op of plan een belafspraak. Benieuwd naar alle maatregelen voor zzp’ers? Lees ook de Prinsjesdag blog van onze partner ikwordzzp’er.

Onze oplossing voor jou

Zzp'er bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelfstandige zonder pensioen?

Bij ons regel je het makkelijk zelf. Flexibel én met fiscaal voordeel.

Ik ben zzp'er
Werkgever bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Pensioen regelen voor je werknemers?

Wij bieden flexibiliteit voor jou als werkgever en voor medewerkers.

Ik ben werkgever
Werknemers bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelf pensioen opbouwen in loondienst?

Jij bepaalt hoeveel je opzijzet. En wanneer je met pensioen gaat.

Ik ben werknemer

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.