Naar blog overzicht
20 dec 2021

Waarom je voor je pensioen een rendement van 4% boven inflatie nodig hebt

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

Waarom je voor je pensioen een rendement van 4% boven inflatie nodig hebt

Het doelrendement van het Bright LifeCycle Fonds is 6%, rekening houdend met een lange termijn inflatie van 2%. Waar komt die 6% vandaan? Waarom is het belangrijk om de inflatie erbij te vermelden? En waar staan we tot dusver?

4% groei

Hoeveel je mag inleggen voor je pensioen wordt bepaald door je jaarruimte. Voor het bepalen van de hoogte van de jaarruimte wordt uitgegaan van een rendement van 4%. Oftewel: als de maximale jaarruimte gedurende 40 jaar inlegt en je maakt daar 4% rendement per jaar op, dan kom je aan ‘voldoende’ pensioen. Maar wat is voldoende? De richtlijn is 80% van jouw gemiddeld verdiende inkomen gedurende die 40 jaar. Misschien kun jij makkelijk met wat minder. Maar nu weet je waar die 4% vandaan komt.

2% inflatie goedmaken

Met die 4% alleen kom je – waarschijnlijk – niet aan die richtlijn. En dat heeft te maken met inflatie. Als jouw inkomen niet groeit, gaat jouw koopkracht door inflatie achteruit. Over de lange termijn gemiddeld met zo’n 2%. En die inflatie willen we ook graag goedmaken. Zo komen we op het doel van 6%. Mocht de lange termijn inflatie bijvoorbeeld 4% worden, dan wordt het doelrendement 8%. Dat rendement heb je dan dus simpelweg nodig om een goed pensioen op te bouwen.

Op dit moment (december 2021) is het samengesteld rendement van het neutrale Bright LifeCycle Fonds 8,04%. Dat betekent dat iemand die sinds februari 2015 elke maand een vast bedrag heeft ingelegd, op elke inleg gemiddeld 8,04% per jaar heeft gemaakt. We zitten hiermee dus boven de doelstelling. Maar op de lange termijn is een rendement van 6% realistischer om rekening mee te houden. Daar is de samenstelling van het Bright LifeCycle Fonds namelijk op gebaseerd.

Zo zeker mogelijk voor zoveel mogelijk mensen

Ons doel is niet een ‘zo hoog mogelijk rendement halen’, maar een ‘zo zeker mogelijk 4% boven inflatie te halen, voor zoveel mogelijk mensen’. Pensioen is een noodzakelijk doel. Het liefst zou je het gegarandeerd willen hebben. Maar garanties zijn er niet. Alles is er daarom op gericht om voor zoveel mogelijk mensen met een zo’n groot mogelijke zekerheid genoeg vermogen op te (laten) bouwen. Meer weten over hoe we beleggen? Bekijk dit webinar of deze pagina.

Naast rendement: belastingvoordeel

Image

Jouw pensioen moet dus voor het grootste deel uit rendement bestaan. En een ander niet onbelangrijk deel: belastingvoordeel! Daardoor is jouw eigen inleg maar een relatief klein deel van jouw uiteindelijke pensioen. Maar wel het belangrijkste, want daar begint het mee! Je hebt nog tot 31 december om dit belastingvoordeel te benutten. Door een rekening te openen en je jaarruimte te storten!

Bereken jouw jaarruimte en belastingteruggave

Jouw inkomen in 2023?

In 2023 pensioen opgebouwd in loondienst?

Factor A

Bij een inkomen van minder dan de AOW-franchise (€ 17.545) heb je geen fiscale jaarruimte. Mogelijk heb je wel reserveringsruimte (maximaal € 41.608)
Jaarruimte 2024
Maximale jaarruimte 2024
  • Als je pensioen hebt opgebouwd via een werkgever (2e pijler) moet je een factor A invullen. Deze vind je op jouw Uniform Pensioen Overzicht (UPO).
Indicatieve belastingteruggave
O.b.v. jaarruimte

Voor de indicatieve belastingteruggave rekenen we met 36,97%. Bij inkomens boven de € 75.518 met 49,50%. Hoeveel je echt terugkrijgt, is afhankelijk van jouw situatie.

Open een rekening

Belangrijk!

👉 Je hebt waarschijnlijk nog meer ruimte. Je mag gemiste jaarruimte van de laatste 10 jaar inhalen: de reserveringsruimte.

👉 Ook als de jaarruimte genoeg is, is het verstandig jouw reserveringsruimte te berekenen. De oudste gemiste jaarruimte verlies je namelijk definitief. Download de tool hieronder. Ook als je gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve (FOR).

Onze oplossing voor jou

Zzp'er bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelfstandige zonder pensioen?

Bij ons regel je het makkelijk zelf. Flexibel én met fiscaal voordeel.

Ik ben zzp'er
Werkgever bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Pensioen regelen voor je werknemers?

Wij bieden flexibiliteit voor jou als werkgever en voor medewerkers.

Ik ben werkgever
Werknemers bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelf pensioen opbouwen in loondienst?

Jij bepaalt hoeveel je opzijzet. En wanneer je met pensioen gaat.

Ik ben werknemer

Zo simpel is het

  • Open een rekening

    Word ook lid. En open online een rekening.

  • Start met inleggen

    Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

  • Laat je pot geld uitkeren

    Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.