Naar blog overzicht
4 minuten
10 mei 2024

Wanneer wordt mijnpensioenoverzicht eindelijk eens compleet?

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld
Image

Bron: Amweb (achter betaalmuur)

Op mijnpensioenoverzicht.nl kunnen mensen zien wat ze naar schatting later aan AOW en werkgeverspensioen kunnen verwachten. En waar men – pak ‘m beet – een jaar of tien geleden amper de weg naar dat overzicht wisten te vinden, kennen de meeste Nederlanders het pensioenregister inmiddels wél.

Volgens het laatste jaarverslag van Stichting Pensioenregister logden er in 2022 maar liefst 8,11 miljoen bezoekers in. Een groei van 7,3 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Mijnpensioenoverzicht incompleet

En het mag gezegd worden: het overzicht is in de loop der jaren flink verbeterd. Het is nu duidelijker dat pensioen geen zekerheid is, er worden goed- en slechtweerscenario’s geschetst en ook de look & feel is erop vooruitgegaan. Mensen krijgen nu echt een aardig beeld van hun toekomstige pensioen.

Ik schrijf bewust ‘aardig’, want mijnpensioenoverzicht is incompleet. Na al die jaren ontbreken immers nog steeds de gegevens van pensioenen in de derde pijler. Terwijl die pijler wel steeds meer aan belang toeneemt. Zeker nu de fiscale ruimte naar 30 procent is gegaan. Het is dé pijler voor zzp’ers en ondernemers en ook steeds meer werkgevers kiezen voor de derde pijler als oudedagsvoorziening voor hun medewerkers.

Als de overheid zich écht zorgen maakt over het pensioen van zzp’ers, begin dan eens met inzicht te verschaffen via mijnpensioenoverzicht.

‘Totaal pensioen’ is óók derde pijler!

De missie van Stichting Pensioenregister, onder meer verantwoordelijk voor het beheer en de ontwikkeling van mijnpensioenoverzicht, is om ‘de kennis van zoveel mogelijk burgers over het opgebouwd en totaal te bereiken pensioen te vergroten’lezen we.

‘Totaal’, dus niet ‘twee van de drie pijlers’. Nou, dan zullen er vast plannen zijn om die derde pijler aan het overzicht toe te voegen, dacht ik. De hoogste tijd om in het jaarverslag maar eens de pagina ‘Speerpunten 2023 – 2027’ te raadplegen. Bij de ambities lezen we: “Meerdere digitale communicatiemiddelen ondersteunen de behoefte van de burger met betrekking tot informatie over 1e en 2e pijler pensioen.”

Huh? Waarom wordt de derde pijler expliciet buiten beschouwing gelaten? Hoe valt dit te rijmen met de missie om burgers inzicht te geven in het totaal te bereiken pensioen?

Vanwege semantisch geneuzel?

Is het omdat lijfrente niet onder de pensioenwet valt en technisch gezien geen pensioen is? Semantisch geneuzel (en dat geldt ook voor de AOW). Is het omdat lijfrente nog steeds niet serieus genomen wordt? Wakker worden, mensen! Of hebben niet alle aanbieders van lijfrentes de aan te leveren data op orde? Ik ben er bang voor…

Bij BrightPensioen kunnen we morgen de gegevens aanleveren die hiervoor nodig zijn. En ik weet van andere derde pijler aanbieders zoals Brand New Day en Evi van Lanschot dat ze dat óók graag doen. Dus laten de partijen die hun gegevens wél willen en kunnen aanleveren dat alvast doen. Dan wordt mijnpensioenoverzicht in elk geval al een stuk completer dan dat het nu is.

Al dan niet met een disclaimer ‘Er kunnen in het derde pijler overzicht gegevens ontbreken. Neem contact op met uw lijfrenteaanbieder als u gegevens mist’.

In drie stappen klaar voor je pensioen

  • Open een rekening

    Neem een paar minuten. Schrijf jezelf in en open een rekening.

  • Begin met inleggen

    Leg een mooi bedrag in op je rekening. Maandelijks of eenmalig.

  • Bijsturen

    Elke maand kun je jouw inleg aanpassen of wat extra’s storten.