1 april 2020

Wat vul ik waar in bij de aangifte inkomstenbelasting 2019?

Om de aangifte inkomstenbelasting zo makkelijk mogelijk te maken, onderstaand een uitleg. Daarnaast geeft Oskar Barendse, manager financiële planning bij Knab bank op 7 april om 15.00 hier een webinar over bij onze BrightAcademy.

Ok daar gaan we!

Uiteraard is de eerste stap het openen van je aangifte inkomsten belasting 2019.

Allereerst is het even belangrijk om te weten dat waar er op de aangifte “pensioen”, “Factor A” of “pensioenaangroei” staat dit geen betrekking heeft op BrightPensioen. Dit valt namelijk niet onder lijfrente. (hier een uitleg Factor A en Pensioenaangroei).

Voor het het doen van je aangifte m.b.t. Bright klik je op ‘Uitgaven’ en kies je voor ‘Uitgave voor lijfrente, alleen bij pensioen tekort’.

Image

In principe staan er al gegevens ingevuld staan. Wij geven dit namelijk aan de Belastingdienst door. Als dit niet zo is, vul dan het rekeningnummer van je pensioenrekening in en het bedrag dat je in 2019 op je Bright pensioenrekening hebt gestort. Deze informatie vindt je op je jaaroverzicht in jouw Bright klantomgeving.

Image

Wanneer je alles hebt ingevuld aangevinkt krijg je onderstaand scherm.

Let op! Bij de vraag: “hebt u in 2018 pensioen opgebouwd?”, vul je niet het pensioen in wat je hebt opgebouwd bij Bright. Dit heeft betrekking op pensioen dat je eventueel hebt opgebouwd bij een werkgever (tweede pijler).

Image

Wanneer je vorig jaar – naast je jaarruimte – ook reserveringsruimte hebt gebruikt, vul je dat op onderstaande manier in.

Het je de Excel jaarruimte-tool van Bright gebruikt? Dan staan die gegevens daar per jaar aangegeven en kun je deze per jaar overnemen.

Image

Als je alle jaren hebt ingevuld, kun je het ‘pensioengedeelte’ afvinken en kun je door met de rest van je aangifte…

Succes!