19 augustus 2021

Behoud de tijdelijke lijfrente

Het was misschien even schrikken voor de oplettende FD lezer. Tijdelijke lijfrente afschaffen? Wat is dit?! Sommige mensen in Den Haag leken het een goed idee te vinden ook de regels voor de uitkering van lijfrente – derde pijler pensioen – gelijk te trekken aan pensioen in de tweede pijler. Daar is je pensioenuitkering namelijk per definitie levenslang.

Het stuit op veel weerstand. Ook vanuit ons! Het FD plaatste ons opiniestuk: “Liever een tijdelijk pensioen dan een levenslange lijfrente”.

Want als het doel is om meer mensen aan het pensioensparen te krijgen, én de tweede en derde pijler meer op elkaar te laten sluiten, dan zou juist de flexibiliteit binnen de derde pijler als uitgangspunt genomen moeten worden.

Lees het FD artikel

Belangrijke update! Plan om tijdelijke lijfrente af te schaffen lijkt van de baan (30 augustus)

Alle inspanningen hebben geholpen! Het plan om tijdelijke lijfrente af te schaffen, lijkt alweer van de baan. Dat meldt het FD. En er is meer goed nieuws.

  • De jaarruimte lijkt opgeschroefd te worden van 13% naar 30%.
  • De reserveringruimte mag tot tien (in plaats van zeven) jaar worden ingehaald
  • Het maximum aan in te halen reserveringsruimte wordt verhoogd van maximaal € 7.489 (2021) naar max. € 45.000 (!) per jaar.

Oftewel: in de derde pijler komt veel meer ruimte om fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen en veel meer ruimte om gemiste jaarruimte in te halen! Fantastisch nieuws voor alle Bright-leden en anderen die lijfrente opbouwen (of op willen bouwen). Onze inspanningen (lees ook ons eerdere opiniestuk ‘Pensioenspaarders in de derde pijler worden flink benadeeld‘) werpen duidelijk hun vruchten af.

Het wetsvoorstel is nog niet definitief, maar wij verwachten dat het plan om tijdelijke lijfrente af te schaffen blijvend van de baan is. Wij houden het nieuws hierover natuurlijk in de gaten. En jou op de hoogte!

Dezelfde regels voor alle werkenden

Uitgangspunt van het pensioenakkoord is dat voor alle werkenden die pensioen opbouwen, dezelfde (fiscale) spelregels gaan gelden. Of je nu in loondienst bent en pensioen opbouwt via de tweede pijler van ons stelsel. Of zzp’er of ondernemer bent die voor pensioen op de derde pijler is aangewezen. Een streven, dat ervoor moet zorgen dat meer werkenden pensioen gaan opbouwen.

Kopieer de flexibiliteit van de derde pijler

Zo moet de fiscale ruimte voor beide pijlers gelijk worden getrokken. En ook de regels voor de uitkering. Daar valt misschien iets voor te zeggen, maar waarom de regels van de tweede pijler voor alles als uitgangspunt nemen? Want juist de flexibiliteit die de derde pijler op uitkeringsgebied biedt, is voor deelnemers aantrekkelijk. En een belangrijke reden dat mensen gebruikmaken van lijfrente. Neem je die flexibiliteit weg? Dan gaan minder mensen pensioen / lijfrente opbouwen. Wij ontvingen al e-mails van bezorgde klanten.

Ook meer flexibiliteit in de tweede pijler

Dus als het doel is om de verschillen weg te nemen: waarom dan juist niet méér flexibiliteit in de tweede pijler? Door ook daar een tijdelijke pensioenuitkering mogelijk te maken. In plaats van de derde pijler stroever te maken. En als dit nog een brug te ver is, laten we dan voor nu in ieder geval de huidige systematiek van tijdelijke lijfrentes in stand houden. Gelukkig lijkt dit met het nieuwe wetsvoorstel (30 augustus) goed te komen.

Behoud tijdelijke lijfrentes

Door onder andere media (zoals het FD) in te schakelen en samen te werken met de VZN, maken wij ons hard voor het behouden van tijdelijke lijfrentes.

Opinie geplaatst bij:

Het Financieele Dagblad: liever een tijdelijk pensioen dan een levenslange lijfrente

ZiPconomy: Schaf niet de tijdelijke lijfrente af, maar voer tijdelijk pensioen in