Iedereen kan beleggen

Heb je wat geld om opzij te zetten? En wil je een hoger rendement kunnen halen dan met sparen? Denk dan eens aan beleggen. Het is minder moeilijk en spannend dan je denkt. Wij vertellen jou waar je op moet letten.

Image
Image

Waarom beleggen slim kan zijn

Je wilt dat je geld sneller groeit dan de inflatie. Dat lukt niet met sparen. Met beleggen heb je meer kans op een mooi rendement. Maar het is natuurlijk wel belangrijk hoe je belegt en waarin.

Image

Bouw vandaag aan een pot voor morgen

  • Zo beleg je slim

    Er zitten risico’s aan beleggen. Het is de kunst om die risico’s zoveel mogelijk te beperken. Door niet op één paard te wedden, maar te spreiden. Door niet alles in een keer in te zetten, maar periodiek. Door niet te gaan voor een quick win, maar voor de lange termijn. De geschiedenis laat namelijk zien dat lange termijn beleggen werkt. En zeker nu: slim investeren in onze toekomst wordt steeds belangrijker.

  • Zo profiteer je van de beurs

    Je hebt actieve beleggers; die proberen de koers te voorspellen. En je hebt passieve beleggers; die gewoon de koers volgen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat passief beleggen slimmer is. Passieve beleggingsfondsen doen het meestal beter dan actieve fondsen. Bovendien zijn passieve fondsen ook goedkoper.

  • Zo heb je zo min mogelijk kosten

    Hoe minder kosten je maakt, hoe hoger straks je rendement. Daarom verdienen wij niet aan jouw beleggingen, maar aan een vast jaarlijks lidmaatschap.

  • Zo beleg je duurzaam in de wereld

    Steeds meer mensen beleggen voor een mooie toekomst. En laten onder andere tabak, wapens, corruptie en kinderarbeid links liggen. Wij geloven dat duurzaam beleggen ook steeds meer gaat opleveren. En dat het broodnodig is voor een duurzame toekomst (waar je die pot geld uiteindelijk voor opbouwt).

Hoeveel wil jij straks hebben?

0
0
0
0
0
0
Benieuwd hoeveel je kan opbouwen met beleggen?
Speel met de schuifjes en krijg een indicatie.

Opbouwperiode: jaar

Indicatie opgebouwd vermogen

Totaal ingelegd

Met de gekozen inleg en looptijd, is Bright voor jou minder aantrekkelijk. Als je meer en/of langer inlegt wordt Bright wél interessant. En dan verdwijnt deze melding weer.

Wat mis ik als ik over jaar begin?

€ − % minder

Disclaimer
Deze tool geeft je een indicatie van het vermogen dat je kunt opbouwen bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd. Het jaarlijks lidmaatschap wordt niet op de inleg in mindering gebracht en is ook niet verwerkt in de indicatie van het opgebouwd vermogen. De getoonde bedragen zijn slechts een indicatie. Er is géén rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie en deze indicatie is geen individueel advies. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk. Aan deze indicatie kunnen geen rechten worden ontleend. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De berekening en formule worden verderop de pagina uitgelegd.

Beleggen voor meer vrijheid

Het gaat niet alleen om meer geld. Het gaat om wat je met dat geld kunt doen. Geld geeft je vrijheid. Om te reizen, om je hypotheek af te lossen, om je kinderen te laten studeren, om eerder met pensioen te gaan of om een jaartje met tussenpensioen te gaan.

Image

Veelgestelde vragen

  • Waar beleggen jullie in?

    Wij beleggen in duurzame ETF’s (Exchange Traded Funds, index beleggingen) en green bonds (groene obligaties, impactbeleggingen). Op deze pagina kun je tot in detail inzoomen op de onderliggende beleggingen uit ons fonds.

  • Waarom duurzaam beleggen?

    BrightPensioen belegt duurzaam en heeft zowel duurzame aandelen als duurzame obligaties (green bonds) in de portefeuille.

    De reden om duurzaam te beleggen (voor je pensioen) kan van mens tot mens verschillen. Een combinatie van mens, milieu, maatschappij en rendement speelt eigenlijk altijd mee. De een vindt focus op mensenrechten belangrijk(er), de ander klimaat of biodiversiteit, in combinatie met een rendement dat niet achterblijft. Uiteindelijk komt het samen in het woordje ’toekomst’; beleggen met oog voor een duurzame toekomst voor jezelf en anderen.

  • Hoe gaat BrightPensioen om met ontvangen dividend op de beleggingen?

    Al het rendement (dividenden, koerswinsten of -verliezen, rentebaten en -lasten) komt ten goede aan het fonds. De subfondsen van het Bright LifeCycle Fonds ontvangen van tijd tot tijd dividenden en/of coupons en herbelegt deze gelden. Ook komen eventuele rentebaten en -lasten aan de subfondsen toe.

  • Wat is het voordeel van via Bright beleggen t.o.v. zelf beleggen?

    Als je duurzaam wilt beleggen, is Bright een goede optie.

    • Wij beleggen maandelijks de gecombineerde inleg van alle deelnemers, gespreid over verschillende duurzame ETF’s en green bonds. Als je zelf iedere maand deze beleggingen wilt aankopen, ben je meer (transactie)kosten kwijt. Lees meer over ons duurzame beleggingsbeleid.
    • Wij herbalanceren automatisch iedere maand de portefeuille, waardoor een stabielere vermogensgroei en soms zelfs extra rendement bereikt kan worden.
    • Hoe minder kosten je maakt, hoe hoger straks je rendement. Daarom verdienen wij niet aan jouw beleggingen, maar aan een vast jaarlijks lidmaatschap dat apart gefactureerd wordt. Ongeacht hoeveel vermogen je bij ons opbouwt of hebt staan.
    • Voor dit lidmaatschap mag je zowel een pensioenrekening (waarop je belastingvoordeel kan krijgen) als een beleggingsrekening openen. Als je zelf belegt voor je pensioen, loop je mogelijk fiscaal voordeel mis.
    • Wij houden het simpel. Je hoeft niet te kiezen tussen portefeuilles, risicoprofielen enzovoort. Wij beleggen in één smaak: het duurzame Bright LifeCycle Fonds met neutraal risicoprofiel. Ons fonds heeft als doelrendement 6% bij een inflatie van 2%.
  • Waarom belegt BrightPensioen niet offensief?

    Onze portefeuillesamenstelling is ongeveer 60% aandelen en 40% obligaties. Dit zit precies op de grens tussen offensief en neutraal (en kwalificeert zich dus nog net als neutraal).

    Onze rendementsdoelstelling is 6% bij een inflatie van 2% en dat is met de huidige samenstelling mogelijk en realistisch. Zowel voor de pensioenrekening als de beleggingsrekening. Het doel is om voor zoveel mogelijk deelnemers dit rendement te halen. Pensioen is namelijk een noodzakelijk doel. Daarom is meer risico niet nodig.

    Wij beleggen daarnaast in deze verdeling, omdat bij profiel met een verdeling van 60% aandelen en 40% obligaties het effect van herbalanceren maximaal is. Herbalanceren verlaagt het risico en kan tot een procent extra rendement tot gevolg hebben. Op deze manier beogen we een vergelijkbaar resultaat te halen als met een offensiever profiel (zeg 80% – 20%), maar dan met een lager risico.

    Doordat bij BrightPensioen iedereen in het zelfde fonds zit, worden er geen individuele portefeuille-samenstellingen gemaakt. Daardoor lijkt deze manier van beleggen met hoe pensioenfondsen dat doen. Ook daar is de risicoverdeling meestal vergelijkbaar. Om dezelfde redenen. Er wordt maandelijks geherbalanceerd met de instroom van de inleg van alle deelnemers, zonder daarvoor extra kosten te maken.

  • Welke beleggingsrisico's loop ik?

    Onze overtuiging is dat je voor ‘voldoende’ (pensioen) vermogensgroei moet beleggen. Daardoor loop je beleggingsrisico. Het daadwerkelijke rendement kan afwijken van het verwachte rendement. Jouw geld kan meer, maar ook minder waard worden en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

    Het is daarom belangrijk om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dit doen wij onder andere door flink te spreiden, door duurzaam te beleggen, door te herbalanceren en te kiezen voor de lange termijn. Meer over hoe wij beleggen en de risico’s spreiden, leggen we uit op deze pagina.

    In de Prospectus van het Bright LifeCycle Fonds vind je uitgebreide informatie over ons beleggingsproduct en de risico’s (hoofdstuk acht). Je vindt de meest actuele Prospectus in ons documentencentrum.

    Image

Jij kiest hoeveel en hoelang, wij doen de rest

  • Open een rekening

    Word lid en open een (pensioen- en ) beleggingsrekening. Je krijgt twee rekeningen voor één lidmaatschap, als je wilt.

  • Bepaal je inleg

    Hoeveel ga je inleggen? En hoe vaak? Je mag dit bedrag elke maand online aanpassen en er is geen minimum inleg.

  • Bepaal je termijn

    Geef aan hoe lang je jouw geld opzij wilt zetten. Ofwel: je horizon. Als we dit weten, kunnen we daar het risico op afbouwen.