Naar blog overzicht
5 minuten
10 aug 2023

Bright beursupdate over juli: zonnig zomerweer op de beurs

Afbeelding van Gerben Rozendal Geschreven door Gerben Rozendal

Net als de maand juni had de beurs de wind mee in de rug. Positieve cijfers over de arbeidsmarkt, inflatie en winsten van bedrijven gaven daar genoeg redenen voor. Hieronder lees je hoe juli per week verliep.

Week 1: Onvermoeibare bankiers

De financiële markten begonnen slecht aan de eerste handelsweek. De Amerikaans Centrale Bank is namelijk nog altijd van plan om de rente dit jaar twee keer te verhogen. Dit komt doordat de arbeidsmarkt in de VS nog steeds sterk is door de groei van het aantal banen.

Aandelen en obligaties daalden hierdoor in waarde. Gelukkig liggen beleggers hier niet wakker van omdat zij altijd rekening houden met de lange termijn. Voor startende beleggers kan een daling juist een goed moment zijn om obligaties te kopen.

De vastgoedsector heeft wel last van een stijgende rente. Deze sector heeft relatief veel schulden en daarbij helpt een hoge rente niet. Toch bleven de vastgoedaandelen overeind.

Daarnaast zagen we dat de bankaandelen weer stegen. De zorgen over de liquiditeit zijn weggeëbd en beleggers kijken weer positief tegen de markt aan.

Week 2: Dalende inflatie

De prijzen op de kassabon van de supermarkt zijn weer wat acceptabeler geworden. De stijging van de inflatie neemt af en daarmee ook de kans op renteverhogingen.

Het lijkt er wel op dat Europa langer doorgaat met het verhogen van de rente dan Amerika. Als gevolg daarvan steeg de Euro ten opzichte van de Dollar. Dat is nadelig voor beleggingen in Amerikaanse aandelen, want die zijn genoteerd in dollars.

Door de sterke vraag naar obligaties daalde het rendement op staatsobligaties van Duitsland, Amerika en Italië. Het rendement van een obligatie beweegt namelijk in tegenovergestelde richting van de koers van een obligatie.

Week 3: Kwartaal cijfers

Veel grote bedrijven maken hun kwartaalcijfers bekend. Het tweede kwartaal is afgesloten en de winsten die gemaakt zijn zeggen veel over de huidige staat van de economie.

Het beeld is gemixt. Zo viel de omzet van Netflix tegen, maar steeg het aantal betalende gebruikers wel fors. De vraag naar Tesla’s is nog steeds groot door het verlagen van de prijzen. Echte verliezen werden nauwelijks gemeld, waardoor beleggers gematigd positief waren.

Week 4: Momentum!

In de vorige beursupdates waren de berichten positief en dat optimisme houdt aan. Waar eerst met name de techbedrijven de beurs omhoog stuwden, zien we nu dat andere sectoren ook floreren.

Dit heeft weer gevolgen voor de inflatie en de rentestappen van de centrale banken. Zo verhoogden de centrale banken in de VS en Europa de rente met een kwart procent en bereikten ze hiermee het hoogste niveau sinds 2001.

In dit geval reageerde beleggers echter opgelucht. Veel beleggers verwachten dat dit één van de laatste renteverhogingen is. Met name beleggers in opkomende markten waren positief gestemd. Want een einde aan die renteverhogingen maakt de Dollar minder sterk. Iets dat goed is voor opkomende economieën die veel schulden in Dollars hebben.

Naast de rente hadden de winstresultaten van bedrijven effect op de koersen. Met beleggen draait alles om de verwachte winst versus het risico. En die verwachte winsten werden door veel bedrijven ook waargemaakt.

Toch lijken bedrijven in Europa het minder te doen dan de analisten van financiële organisaties HSCB en Morgan Stanley hadden verwacht. Of dat ligt aan het optimisme bij de analisten of aan de economie valt te betwisten.

Het effect op het Bright LifeCycle Fonds

De aandelen zaten weer in de lift. Dit vertaalt zich in een 1.86% stijging voor het neutrale fonds en een 0,99% stijging voor he defensieve fonds.

In de grafiek is het volgende te zien:

 • De Europese aandelen gingen de eerste week onderuit door cijfers over een mogelijke recessie.
 • De aandelen uit opkomende markten maakten een grote sprong door een mogelijk einde van de Amerikaanse renteverhogingen.
 • Ondanks de stijging in het effectieve rendement waren de groene obligaties weinig volatiel.

Wil je reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.

De voordelen van Bright beleggen

 • Duurzaam

  Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

 • Herbalanceren

  Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

 • Breed gespreid

  Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.