Tool om jouw jaarruimte en reserveringsruimte te berekenen

Met deze handige Excel tool bereken je zelf jouw jaarruimte en reserveringsruimte (of: inhaalruimte).

Image
Image

Download onze slimme reserveringsruimtetool

Het berekenen van je reserveringsruimte kan lastig zijn. Met onze tool is het gelukkig een fluitje van een cent. Bovendien kun je de gegevens die je nu invult, volgend jaar opnieuw gebruiken.

Vul het formulier hieronder in en ontvang een e-mail met de link naar de tool.

Hulp nodig?

Bekijk de instructievideo hieronder, bekijk de handleiding of volg ons webinar.

Handleiding jaarruimtetool

Webinar jaarruimte berekenen

Hieronder een handige video met uitleg. Bekijk deze voordat je van start gaat!

Handig om te weten

 • Wat is jaarruimte?

  Als je investeert in je pensioen, word je beloond met belastingvoordeel. Het deel van je inkomen dat je jaarlijks fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen, heet de jaarruimte. Met de slimme jaarruimte tool van BrightPensioen kun je dit berekenen.

  Er zit een grens aan de jaarruimte, omdat pensioen opbouwen, in tegenstelling tot ‘gewoon’ sparen, belastingvoordeel oplevert. Je kunt de inkomstenbelasting die je hebt betaald over de inleg terugkrijgen, door de benutte jaarruimte in te vullen bij je belastingaangifte. Je betaalt trouwens ook geen vermogensrendementsheffing over je pensioenpot bij BrightPensioen.

 • Wat is reserveringsruimte?

  Elk jaar mag je een deel van je inkomen fiscaal vriendelijk opzijzetten voor je pensioen: de jaarruimte.

  De reserveringsruimte is een deel van de ongebruikte jaarruimtes van de afgelopen tien jaar. Als je in de afgelopen tien jaar jouw jaarruimte niet benut hebt, dan mag je een deel hiervan alsnog bovenop jouw jaarruimte van dit jaar storten. Met de slimme jaarruimte tool van BrightPensioen kun je dit berekenen.

 • Waar vind ik mijn UPO?

  UPO staat voor Uniform Pensioenoverzicht. Het is een document dat je van jouw pensioenfonds, pensioenverzekeraar of premiepensioeninstellingen krijgt. Om te zien bij welke pensioenaanbieders je in het verleden pensioen hebt opgebouwd, check je mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vind je geen UPO’s, maar als je naar de website van die pensioenaanbieders gaat, kun je inloggen op jouw persoonlijke omgeving. Daar vind je jouw UPO.

  Op jouw UPO staat hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd en hoeveel je kunt verwachten als je met pensioen gaat. En je vind er ook de zogeheten factor A. Deze staat voor pensioenaangroei. Dit bedrag / getal heb je nodig voor het berekenen van jouw jaar- en reserveringsruimte. Meestal staat deze ergens onderaan het overzicht (zie voorbeeld).

  Van een lijfrente-aanbieder (zoals BrightPensioen) krijg je geen UPO. Daar heb je inzicht in jouw pensioenopbouw, via een online portal. Daarnaast krijg je ieder jaar een jaaroverzicht met onder andere de opbrengsten en waarde van jouw vermogen.

 • Wat is Factor A?

  De factor A laat zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd via jouw werkgever. Dit wordt ook wel pensioenaangroei genoemd. De factor A staat op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Pensioenfondsen en -verzekeraars gebruiken de factor A om te berekenen hoeveel pensioen je kunt krijgen als je stopt met werken. Hoe hoger de factor A, hoe hoger jouw pensioen zal zijn. Onder andere je salaris en de betaalde pensioenpremies hebben hier invloed op.

 • Waar vind ik de handleiding van de jaar- en reserveringsruimte tool?

  De handleiding voor de jaar- en reserveringsruimte tool vind je hier.

Webinar over de jaarruimte tool

Wil je een demonstratie van de tool? In ons webinar leggen we jou uit wat jaarruimte en reserveringsruimte is, hoe je deze met de tool berekent en hoe je jouw belastingvoordeel terugvraagt.

Wat maakt Bright uniek?

 • Heldere kosten

  Wij verdienen niet aan jouw pensioen, maar aan een lidmaatschap.

 • Social enterprise

  Wij gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • Co√∂peratief model

  Deelnemers hebben een stukje zeggenschap via de deelnemerscoöperatie.

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.