Handige tool om je jaarruimte en reserveringsruimte te berekenen

We hebben een handige Excel-tool voor je ontwikkeld, zodat je zelf eenvoudig je jaarruimte en reserveringsruimte kunt berekenen.

Image

Download onze slimme tool

Het berekenen van de jaarruimte en vooral de reserveringsruimte kan lastig zijn. Met deze slimme Excel tool is het echter een fluitje van een cent. Bovendien kun je de gegevens die je nu invult volgend jaar opnieuw gebruiken.

Laat je gegevens achter en je ontvangt een e-mail met de link naar onze jaarruimte en reserveringsruimte tool. Geef ook akkoord zodat we je op de hoogte te brengen zodra er een update is van de tool.

Kom je er niet uit? Volg een live webinar (30 minuten).

Webinar jaarruimte berekenen

  Sta BrightPensioen toe de jaarruimte-tool en andere handige tips en tools met je te delen. We beloven je niet te spammen en je kunt je via elke e-mail die je van ons ontvangt uitschrijven.
 • Voor meer informatie over hoe wij met jouw gegevens omgaan: zie onze privacy verklaring.

Instructievideo

De gegevens waarmee in de video gerekend wordt staan in het openingsplaatje.

Handig om te weten

 • Wat is jaarruimte?
  De jaarruimte is dat deel van je inkomen dat je jaarlijks fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen. Je betaalt hier tevens geen vermogensrendementsheffing over. Er zit een grens aan de jaarruimte omdat pensioen opbouwen, in tegenstelling tot ‘gewoon’ sparen, belastingvoordeel oplevert. Je legt je jaarruimte in vanuit je netto inkomen. De betaalde inkomstenbelasting over jouw inleg krijg je terug als je de benutte jaarruimte invult bij je belastingaangifte. Je jaarruimte voor dit jaar wordt bepaald door wat je vorig jaar hebt verdiend. Het is niet een percentage van het gehele inkomen van vorig jaar, maar een percentage van de premiegrondslag. Dat is je bruto inkomen minus de AOW-franchise voor lijfrente. Lees hier meer over hoe de jaarruimte wordt berekend. Je kunt je niet-gebruikte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar alsnog ‘inhalen’. Dit heet reserveringsruimte en deze is gemaximeerd. Bereken je jaar- en reserveringsruimte Bekijk het opgenomen webinar waarin we uitleg geven hoe jaarruimte en reserveringsruimte precies werkt en waarin we de tool demonstreren. Bekijk onze jaarruimte webinar
 • Wat is reserveringsruimte?
  Elk jaar mag je een deel van je inkomen fiscaal vriendelijk opzij zetten voor je pensioen: de jaarruimte. De reserveringsruimte is een deel van de ongebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar. Als je in de afgelopen zeven jaar jouw jaarruimte niet benut hebt, dan mag je een deel hiervan alsnog bovenop jouw jaarruimte van dit jaar storten. Bereken je jaar- en reserveringsruimte Bekijk het opgenomen webinar waarin we uitleg geven hoe jaarruimte en reserveringsruimte precies werkt en waarin we de tool demonstreren. Bekijk onze jaarruimte webinar
 • Waar vind ik de handleiding van de jaar- en reserveringsruimte tool?
  De handleiding voor de jaarruimte en reserveringsruimte tool vind je hier.
 • Wat is de FOR en hoe werkt dat?
  FOR staat voor Fiscale Oudedag Reserve. Als zelfstandige kun je een deel van je winst reserveren als oudedagsreserve (FOR). Dit is voor 9,44% van de winst met een maximum van €8.999 (2019). Over dit deel hoef je geen belasting te betalen. Je moet wel voldoen aan het urencriterium (1.225 uur) om een FOR te kunnen opbouwen. Je bepaalt elk jaar of je FOR opbouwt of niet. Als je in 2019 je FOR ‘aan’ hebt staan, moet deze ook echt met 9,44% (of het maximum) van je winst uit onderneming toenemen. Je FOR kan nooit groter zijn dan je eigen vermogen. Eventueel rendement op je FOR (bijvoorbeeld spaarrente of beleggingsrendement) moet je bij je inkomen tellen. Deze wordt dus belast. We hebben een goede uitleg hoe je handig gebruik kunt maken van de FOR. Zo ga je slim om met je FOR

Hoe werkt zo’n jaarruimte tool?

Wil je een demonstratie en uitleg? In een webinar van een half uur leggen we uit wat jaarruimte en reserveringsruimte is, hoe je deze met de tool kunt berekenen en hoe je je belastingvoordeel terug vraagt.

In deze video demonstreren we je aan de hand van een case hoe je de jaarruimte berekent met behulp van de Excel-tool.

Image

Onze oplossing voor jou

Wat maakt Bright uniek?

 • We zijn tegen variabele kosten

  We pakken geen percentage van je pensioen. Zo hou je meer over.

 • We zijn een social enterprise

  We gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • We werken met een coöperatie

  Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst: slim en eerlijk.