Handige tool om je jaarruimte en reserveringsruimte te berekenen

We hebben een handige Excel-tool voor je ontwikkeld, waarmee je zelf eenvoudig je jaarruimte en reserveringsruimte berekent.

Image

Download onze slimme tool

Het berekenen van je jaarruimte en vooral je reserveringsruimte kan lastig zijn. Met onze slimme Excel-tool is het gelukkig een fluitje van een cent. Bovendien kun je de gegevens die je nu invult, volgend jaar opnieuw gebruiken.

Vul het formulier hieronder in en ontvang gelijk een e-mail met de link naar onze jaarruimte en reserveringsruimte tool. Vergeet niet akkoord te geven, zodat we je de tool kunnen mailen.

Hulp nodig? Bekijk de handleiding, de instructievideo (hieronder) of volg het webinar.

Handleiding jaarruimtetool

Webinar jaarruimte berekenen

Instructievideo

De gegevens waarmee in de video gerekend wordt, staan in het openingsplaatje.

Handig om te weten

 • Wat is jaarruimte?

  Als je investeert in je pensioen, word je beloond met belastingvoordeel. Het deel van je inkomen dat je jaarlijks fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen, heet de jaarruimte. Met de slimme jaarruimte tool van BrightPensioen kun je dit berekenen.

  Er zit een grens aan de jaarruimte, omdat pensioen opbouwen, in tegenstelling tot ‘gewoon’ sparen, belastingvoordeel oplevert. Je kunt de inkomstenbelasting die je hebt betaald over de inleg terugkrijgen, door de benutte jaarruimte in te vullen bij je belastingaangifte. Je betaalt trouwens ook geen vermogensrendementsheffing over je pensioenpot bij BrightPensioen.

 • Wat is reserveringsruimte?

  Elk jaar mag je een deel van je inkomen fiscaal vriendelijk opzijzetten voor je pensioen: de jaarruimte.

  De reserveringsruimte is een deel van de ongebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar. Als je in de afgelopen zeven jaar jouw jaarruimte niet benut hebt, dan mag je een deel hiervan alsnog bovenop jouw jaarruimte van dit jaar storten. Met de slimme jaarruimte tool van BrightPensioen kun je dit berekenen.

 • Waar vind ik de handleiding van de jaar- en reserveringsruimte tool?

  De handleiding voor de jaar- en reserveringsruimte tool vind je hier.

 • Hoe werkt de oudedagsreserve (FOR)?

  FOR staat voor fiscale oudedagsreserve. Als zelfstandige kun je een deel van je winst reserveren als oudedagsreserve (FOR). Dit is 9,44% van de winst met een maximum van € 9.632 (2022). Over dit deel hoef je nu geen belasting te betalen. Je betaalt wel belasting over de uitkering. Je bepaalt elk jaar of je FOR opbouwt of niet.

  • Je moet ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting (“IB-ondernemer”), dus geen DGA.
  • Je moet voldoen aan het urencriterium.
  • Je FOR mag niet groter zijn dan je eigen vermogen.
  • Eventueel rendement op je FOR (bijvoorbeeld spaarrente of beleggingsrendement) moet je bij je inkomen optellen. Deze wordt dus belast.
  • Je mag de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebben

  Meer over de FOR lees je op deze pagina.

Hoe werkt de jaarruimte tool?

Wil je een demonstratie en uitleg? In ons webinar van een half uur leggen we uit wat jaarruimte en reserveringsruimte is, hoe je deze met de tool kunt berekenen en hoe je jouw belastingvoordeel terugvraagt.

Image

Onze oplossing voor jou

Wat maakt Bright uniek?

 • Wij zijn tegen variabele kosten

  Wij verdienen niet aan jouw pensioen, maar aan een lidmaatschap.

 • Wij zijn een social enterprise

  Wij gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • Wij werken met een coöperatie

  Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst: slim en eerlijk.