Veel gestelde vraag

Wat is jaarruimte?

De jaarruimte is dat deel van je inkomen dat je jaarlijks fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen. Je betaalt hier tevens geen vermogensrendementsheffing over. Er zit een grens aan de jaarruimte omdat pensioen opbouwen, in tegenstelling tot ‘gewoon’ sparen, belastingvoordeel oplevert.

Je legt je jaarruimte in vanuit je netto inkomen. De betaalde inkomstenbelasting over jouw inleg krijg je terug als je de benutte jaarruimte invult bij je belastingaangifte.

Je jaarruimte voor dit jaar wordt bepaald door wat je vorig jaar hebt verdiend. Het is niet een percentage van het gehele inkomen van vorig jaar, maar een percentage van de premiegrondslag. Dat is je bruto inkomen minus de AOW-franchise voor lijfrente. Lees hier meer over hoe de jaarruimte wordt berekend.

Je kunt je niet-gebruikte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar alsnog ‘inhalen’. Dit heet reserveringsruimte en deze is gemaximeerd.

Bereken je jaar- en reserveringsruimte

Bekijk het opgenomen webinar waarin we uitleg geven hoe jaarruimte en reserveringsruimte precies werkt en waarin we de tool demonstreren.

Bekijk onze jaarruimte webinar

Vragen per onderwerp

Begin vandaag met je pensioen Gratis lid tot € 3.000