Als je geen pensioen hebt maar wel fiscaal voordelig een potje voor later wilt opbouwen

Een flexibele pensioenrekening
die je meeneemt als je van baan wisselt

Heb jij ook geen zin om over je pensioen na te denken? Maar wil je wel de vrijheid zelf te kunnen bepalen waar of wanneer je werkt? Dan is het toch fijn om iets geregeld te hebben. Voor nu en voor later. Bij Bright heb je heb je het in vijf minuten geregeld. Dan kun je dat eindelijk van je to-do lijst schrappen en creëer je meer vrijheid voor jezelf!

Open je eigen pensioenrekening, bepaal je inleg en wij doen de rest. Wij beleggen jouw pensioenvermogen duurzaam en tegen kostprijs. Wij verdienen niet aan jouw pensioenpot maar aan een jaarlijks lidmaatschap. En daardoor hou jij meer pensioen over. En als jouw werkgever het lidmaatschap wil betalen, dan wordt het nog interessanter.

Iets voor jouw werkgever?

De voordelen voor jou:

 • Een individuele online pensioenrekening
 • Fiscaal vriendelijk: de belastingdienst betaalt mee
 • Op elke moment je inleg aanpassen
 • Jouw geld wordt 100% duurzaam belegd
 • Pensioen met een vijf-sterren waardering van Moneyview
 • Bij overlijden gaat jouw potje naar je nabestaanden

Faciliteert jouw werkgever pensioen bij BrightPensioen?

Hulp nodig bij het berekenen van je inleg?

Jouw leeftijd {{calculateCtrl.age}}

Start pensioenuitkering {{calculateCtrl.startPension}}

i

Gemiddelde inleg per maand

Wat denk je gemiddeld per maand in te leggen gedurende de gehele looptijd?

Gemiddelde inleg per maand € {{calculateCtrl.monthlyFeeCalculated()}}

i

Eenmalige inleg

Vul hier een bedrag in dat je ineens wilt inleggen. Bijvoorbeeld omdat je een bestaande lijfrentepolis overboekt of omdat je je fiscale oudedagsreserve (FOR) afstort.

Eenmalige inleg € {{calculateCtrl.initialFeeCalculated()}}

i

Gekozen gemiddeld bruto rendement

We beleggen volgens het lifecycle principe. Tien jaar voor de gekozen pensioendatum wordt het risico afgebouwd naar defensief, zodat je minder beleggingsrisico loopt vlak voor je pensioendatum. In het bruto rendement wordt hier rekening mee gehouden. Het getoonde percentage verandert met de opbouwperiode: hoe korter de periode hoe lager het rendement. Als je hier zelf een bruto rendement kiest, wordt geen rekening gehouden met de risico-afbouw via de lifecycle.

Gekozen gemiddeld bruto rendement {{calculateCtrl.effeciencyCalculated()}}

Wat mis ik als ik {{ calculateCtrl.delay }} jaar later begin

Vul je gegevens in en kijk wat jouw pensioen kan zijn!

Opbouwperiode {{ calculateCtrl.buildTime() }} jaar

i

Indicatie opgebouwd vermogen

Dit is de totale pot met geld die kunt opbouwen. Met deze pot koop je uiteindelijk een uitkering aan. Je bepaalt zelf hoe lang die uitkeringsperiode moet zijn.

Indicatie opgebouwd vermogen

{{ calculateCtrl.endCapitalBright(true) | currency:"€":0 }}

i

Indicatie bruto uitkering per maand

Dit is een indicatie van de uitkering die je bij de huidige rentestand kunt verwachten voor de periode daaronder kiest. Koopkracht toont wat deze uitkering in euro's van vandaag zou zijn bij een inflatie van 2%. Kijk dus voor het bepalen van je inleg naar de door jou gewenste koopkracht.

Indicatie bruto uitkering per maand

{{ calculateCtrl.monthlyCapitalBright() | currency:"€":0 }} Koopkracht: {{ calculateCtrl.monthlyCapitalPower() | currency:"€":0 }}

i

Uitkeringsperiode

In deze indicator krijg je een indicatie voor een uitkeringsperiode van 20, 25 of 30 jaar. In de praktijk kun je ook een andere periodes kiezen. Minimaal 5 jaar, maximaal levenslang.

Uitkeringsperiode {{calculateCtrl.payoutPeriodCalculated()}}

Met de gegevens die je nu hebt ingevuld, is uitsluitend lijfrente opbouwen bij BrightPensioen minder aantrekkelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Wil je weten wat? Neem dan even contact met ons op: 020 – 70 70 540.

Wat mis ik als ik {{ calculateCtrl.delay }} jaar later begin

{{ calculateCtrl.differenceYearLater() | currency:"€ -":0 }} {{ calculateCtrl.differenceYearLaterPercentage() }}% minder

  Sta BrightPensioen toe de uitkomsten van de pensioenindicator en andere handige tips en tools met je te delen. We beloven je niet te spammen en je kunt je via elke e-mail die je van ons ontvangt uitschrijven.
 • Voor meer informatie over hoe wij met jouw gegevens omgaan: zie onze privacy verklaring.
disclaimer

De pensioenindicator is bedoeld om je een indicatie te geven van het op te bouwen pensioenvermogen en bijbehorende uitkering en koopkracht bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd. Het jaarlijks lidmaatschap van € 210 wordt niet op de inleg in mindering gebracht en is ook niet verwerkt in de indicatie van het opgebouwd vermogen. De getoonde bedragen zijn slechts een indicatie. Er is geen rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie en deze indicatie houdt geen individueel advies in. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk en aan deze indicatie kunnen geen rechten worden ontleend. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De berekeningen worden in dit document uitgelegd.

Waar we trots op zijn

Hoe we met je geld omgaan
We beleggen 100% duurzaam en tegen kostprijs

Voor een goed pensioen moet je beleggen. Dat doen alle pensioenaanbieders. Wij doen dat breed gespreid, over alle regio’s en sectoren. We beleggen niet risicovoller dan neutraal. Als enige aanbieder beleggen we volledig duurzaam en tegen kostprijs. Omdat we geloven dat dit meer rendement voor jou en een betere toekomst voor ons allemaal oplevert. Meer weten over duurzaam beleggen?

Bekijk hoe we beleggen

Als wij groeien groei jij mee
Je wordt mede-eigenaar en deelt mee in de winst

Bright is een social enterprise. Ons model is gebaseerd op de kracht van samen: hoe meer leden Bright heeft, hoe meer we kunnen bereiken. Samen gaan we de financiële sector eerlijker en duurzamer maken. We hebben geen klanten maar leden. Leden die mede-eigenaar zijn van Bright.

Bekijk de lidmaatschapskosten

Webinar 'Pensioen maar dan leuk'

Voor iedereen die zelf zijn pensioen wil of moet regelen.

Word ook Bright!

Word lid!

Stap 1 - Open een rekening

Binnen 5 minuten geregeld en altijd opzegbaar. Het lidmaatschap is gratis totdat je € 3.000 aan vermogen hebt opgebouwd (maximaal twee jaar).

Stap 2 - Bepaal je inleg

Kies hoeveel je wilt inleggen. Je kunt deze inleg elke maand aanpassen. Makkelijk en online. Gebruik voor het bepalen van je inleg de handige pensioenindicator (zie hierboven).

Stap 3 - Vraag je belastinggeld terug

De fiscus betaalt mee. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je betaalde belasting terugvragen. Je kunt dit elke maand of eens per jaar terug ontvangen. In deze FAQ lees je hoe.

Wanneer moet ik beginnen met geld opzij te zetten voor pensioen?

Dat bepaal je zelf. Wel is het zo dat hoe vroeger je begint, hoe lager het bedrag is dat je maandelijks opzij moet zetten voor een zelfde pensioen. Daarom loont het de moeite zo vroeg mogelijk te beginnen. Als je 1000 euro op je 25e opzij zet is dit vermoedelijk zo’n 12 keer meer waard geworden op pensioendatum. Als je dat op je 35e doet, zal dit zo’n 7 keer meer waard worden en als je tot je 45e wacht, wellicht nog zo’n 4 keer. Onze pensioenindicator laat zien wat een enorm verschil vroeg beginnen maakt. Natuurlijk kun je wel eens een poosje stoppen of wat minder inleggen als het  niet uitkomt. Gelukkig mag je maximaal zeven jaar uit het verleden goedmaken via je beschikbare jaar- en reserveringsruimte. Maar als je pensioen opbouwen langer dan vijf jaar uitstelt, wordt het een stuk moeilijker om je pensioengat opgevuld te krijgen binnen de fiscale regelingen zoals we die nu kennen in Nederland.

Hoe word ik deelnemer van BrightPensioen?

Om deelnemer te worden van BrightPensioen, kun je je aanmelden via deze link.

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik uit dienst treed?

Jouw pensioen bij Bright blijft altijd van jou. Als je uit dienst treed, dan heb je de volgende mogelijkheden:

 1. Je kunt stoppen met inleggen en een inlegpauze inlassen. Je betaalt dan geen lidmaatschap meer, maar jouw pensioenvermogen blijft wel belegd en rendeert door.
 2. Je kunt blijven inleggen. In dat geval betaal jijzelf of jouw nieuwe werkgever het jaarlijkse lidmaatschap (210 euro).
Wanneer en hoe vaak moet ik inleggen?

Je bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak je inlegt. Wel is het zo dat maandelijks inleggen tot een gelijkmatigere ontwikkeling van jouw vermogen leidt dan per jaar inleggen. Je stapt immers maandelijks in bij verschillende beurskoersen. Als je één keer per jaar inlegt heb je geluk als de beurzen laag staan en pech als ze hoog staan. Uit oogpunt van risicospreiding is maandelijks inleggen het verstandigst.

Maar je kunt ook een combinatie van maandelijks en per jaar of kwartaal kiezen. Je kunt bijvoorbeeld maandelijks een bedrag storten waarvan je zeker weet dat je dit kunt missen en aan het einde van het jaar, als je weet wat je inkomen geweest is, je jaar- en reserveringsruimte ‘afstorten’.

Je bent dus volledig flexibel bij BrightPensioen.

Hoeveel mag ik fiscaal vriendelijk voor mijn pensioen opzij zetten?

Via deze pagina krijg je een indicatie van jouw jaarruimte.

Fiscaal vriendelijk betekent dat je vanuit je inkomen (winst uit onderneming) geld opzij mag zetten voor je pensioen, waardoor je belastbaar inkomen lager wordt. Het maximale deel van je salaris dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten wordt je jaarruimte genoemd. De jaarruimte voor 2019 is 13,3 procent van de premiegrondslag (2018: 13,3%). De pensioengrondslag is het bruto-inkomen minus de AOW-franchise (2019: € 12.275, 2018: € 12.129). De AOW-franchise is het deel van het salaris waarover je geen pensioenpremie betaalt omdat je AOW krijgt. De maximale jaarruimte bedraagt in 2019 € 12.678 (2018: € 12.529).

Niet benutte jaarruimtes uit de zeven voorgaande jaren mag je inhalen. Dat heet de reserveringsruimte. Deze wordt berekend als 17% van de premiegrondslag en is in 2019 gemaximeerd op € 7.254 (2018: € 7.167) per jaar of – als je op 1 januari ouder bent dan 56 en 4 maanden – € 14.322 (2018: € 14.152). Dit bedrag mag je naast je jaarruimte extra storten voor je pensioen.

Benieuwd wat jouw jaarruimte voor dit jaar en/of voorgaande jaren is? Download onze handige tool!

 

Hoe vraag ik het belastingvoordeel terug op mijn inleg bij BrightPensioen?

Je legt bij BrightPensioen een bedrag in vanuit je inkomen (winst uit onderneming). De belasting die je over dit bedrag betaald hebt krijg je weer terug bij de aangifte inkomstenbelasting. Standaard is dat eens per jaar. Het is ook mogelijk de belastingteruggave maandelijks aan te vragen.

 • Ga naar de site van de Belastingdienst, ga naar Inloggen op Mijn Belastingdienst” en log in met jouw DigID.
 • Ga naar “Inkomstenbelasting” en selecteer het jaar waarin de inleg bij BrightPensioen heeft plaatsgevonden.
 • Open de aangifte inkomstenbelasting (of het verzoek voorlopige aanslag inkomstenbelasting).
 • De inleg voor BrightPensioen vul je in onder “Uitgaven“. Vink het vakje “Uitgaven voor lijfrente. Alleen bij een pensioentekort” aan.

 

 • Vul hier vervolgens jouw rekeningnummer en inleg bij BrightPensioen in. In principe moeten deze al ingevuld zijn door de belastingdienst. De ervaring leert dat dit niet bij iedereen het geval is…

 

Nadat je de gegevens hebt ingegeven wordt de sectie ‘Jaarruimte en niet-gebruikte jaarruimte vorige jaren’ geopend. Hier wordt gecontroleerd of de hierboven opgegeven inleg past binnen de jaar- en reserveringsruimte.

Let op: de vraag ‘Hebt u in 2017 pensioen opgebouwd’ heeft geen betrekking op BrightPensioen.

Deze vraag heeft betrekking op pensioen dat eventueel bij een werkgever is opgebouwd via de tweede pijler. Als dit het geval is heb je op voor dat jaar een Uniform Pensioenoverzicht ontvangen en daarop staat een factor A.

 

Wil je voor het komend jaar een voorlopige aanslag aanvragen en het belastingvoordeel maandelijks ontvangen? Bekijk dan deze beschrijving.

 • Veilig

  Veilig

  BrightPensioen wordt nooit eigenaar van jouw geld. Dus wat er ook met Bright gebeurt: jouw geld blijft van jou.

 • Mede-eigenaar

  Mede-eigenaar

  Bij BrightPensioen krijg je voor het inschrijfgeld (€ 100) aandelen in BrightPensioen. Daardoor heb je zeggenschap en deel je mee in de winst.

 • Duurzaam

  Duurzaam

  We beleggen uitsluitend duurzaam. Wij zijn ervan overtuigd dat dat meer rendement voor jou en een betere toekomst voor ons allemaal oplevert.

Begin vandaag met je pensioen Gratis lid tot € 3.000