ZZP’ers en ondernemers:
laat je belastingvoordeel
niet liggen!

In 10 minuten geregeld
gratis lid tot € 3.000

Bereken je inleg en belastingvoordeel voor 2019

Als je geld opzij zet voor je pensioen krijg je geld terug van de fiscus. Bovendien betaal je over jouw pensioenvermogen geen vermogensbelasting. Dat maakt het aantrekkelijk om geld opzij te zetten voor je pensioen. Het bedrag dat je maximaal kunt inleggen heet jaarruimte. Het is verstandig deze aan het begin van het jaar te berekenen, zodat je gedurende het jaar gespreid kunt inleggen.

Alsnog fiscaal voordeel voor 2018 benutten?
Heb je je jaarruimte voor 2018 niet voor 1 januari 2019 gestort? Voor zzp’ers bestaat er echter een mogelijkheid alsnog fiscaal voordeel te benutten over 2018.

Fiscaal voordeel (2018) alsnog benutten

Check snel en eenvoudig je fiscaal voordeel

Hoe hoog was je inkomen in 2018?

Bij een inkomen van minder dan de AOW franchise (€12.275) heb je geen fiscale jaarruimte
Jouw maximale inleg in 2019 is {{ annualSpaceCtrl.maxDeposit() | currency:"€":0 }}
Dit bedrag bestaat uit {{ annualSpaceCtrl.annualSpaceMaxDeposit() | currency:"€":0 }} aan jaarruimte en {{ annualSpaceCtrl.reservationSpaceMaxDeposit() | currency:"€":0 }} als je nog onbenutte jaarruimtes van de afgelopen jaren hebt.
Bij deze totaalinleg kun je tot {{ annualSpaceCtrl.taxBenefitDependingOnTurningPoint() | currency:"€":0 }} aan betaalde belasting terugkrijgen.
 

Max. jaarruimte

Max. reserveringsruimte

Indicatie maximale inleg

{{ annualSpaceCtrl.annualSpaceMaxDeposit() | currency:"€":0 }}
{{ annualSpaceCtrl.reservationSpaceMaxDeposit() | currency:"€":0 }}

Indicatieve belastingteruggave

{{ annualSpaceCtrl.annualSpaceBenefitDependingOnTurningPoint() | currency:"€":0 }}
{{ annualSpaceCtrl.reservationSpaceBenefitDependingOnTurningPoint() | currency:"€":0 }}

Max. jaarruimte

Indicatie maximale inleg

{{ annualSpaceCtrl.annualSpaceMaxDeposit() | currency:"€":0 }}

Indicatieve belastingteruggave

{{ annualSpaceCtrl.annualSpaceBenefitDependingOnTurningPoint() | currency:"€":0 }}

Max. reserveringsruimte

Indicatie maximale inleg

{{ annualSpaceCtrl.reservationSpaceMaxDeposit() | currency:"€":0 }}

Indicatieve belastingteruggave

{{ annualSpaceCtrl.reservationSpaceBenefitDependingOnTurningPoint() | currency:"€":0 }}

Deze berekening is indicatief. Het daadwerkelijke bedrag is afhankelijk van wat je voorgaande jaren hebt verdiend, of je pensioen hebt opgebouwd en of je gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve. Over de uitkering betaal je inkomstenbelasting. Voor de indicatieve belastingteruggave rekenen we met een percentage van 38,1%. Bij inkomens boven de € 68.507 met een percentage van 51,75%. Wil je de exacte berekening maken? Download dan onze gratis jaarruimte tool.

Download jaarruimte tool

Bekijk ons jaarruimte webinar
Bekijk het opgenomen webinar waarin we uitleg geven hoe jaarruimte en reserveringsruimte precies werkt en waarin we de tool demonstreren. Reserveer ongeveer een half uur voor het webinar.

Bekijk jaarruimte webinar

Hoeveel wil jij opbouwen voor later?

Je weet nu wat je jaarruimte is. Onze pensioenindicator laat zien hoeveel pensioen dit kan opleveren.

Pak snel je fiscaal voordeel!
Word Bright!

Word Bright!

Stap 1 - open een rekening

Binnen 5 minuten geregeld en altijd opzegbaar. Het lidmaatschap is de eerste twee jaar gratis totdat je € 3.000 aan vermogen bij Bright hebt opgebouwd.

Stap 2 - Kies je gewenste inleg

Kies hoeveel je eenmalig en/of periodiek wilt inleggen. Je kunt deze inleg elke maand aanpassen. Makkelijk en online.

Stap 3 - Inleggen

Maak je inleg over vóór 31 december zodat je je fiscaal voordeel van dit jaar niet mist.

Veelgestelde vragen

Handleiding jaar- en reserveringsruimte tool

De handleiding voor de jaarruimte en reserveringsruimte tool vind je hier.

Hoeveel mag ik fiscaal vriendelijk voor mijn pensioen opzij zetten?

Via deze pagina krijg je een indicatie van jouw jaarruimte.

Fiscaal vriendelijk betekent dat je vanuit je inkomen (winst uit onderneming) geld opzij mag zetten voor je pensioen, waardoor je belastbaar inkomen lager wordt. Het maximale deel van je salaris dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten wordt je jaarruimte genoemd. De jaarruimte voor 2019 is 13,3 procent van de premiegrondslag (2018: 13,3%). De pensioengrondslag is het bruto-inkomen minus de AOW-franchise (2019: € 12.275, 2018: € 12.129). De AOW-franchise is het deel van het salaris waarover je geen pensioenpremie betaalt omdat je AOW krijgt. De maximale jaarruimte bedraagt in 2019 € 12.678 (2018: € 12.529).

Niet benutte jaarruimtes uit de zeven voorgaande jaren mag je inhalen. Dat heet de reserveringsruimte. Deze wordt berekend als 17% van de premiegrondslag en is in 2019 gemaximeerd op € 7.254 (2018: € 7.167) per jaar of – als je op 1 januari ouder bent dan 56 en 4 maanden – € 14.322 (2018: € 14.152). Dit bedrag mag je naast je jaarruimte extra storten voor je pensioen.

Benieuwd wat jouw jaarruimte voor dit jaar en/of voorgaande jaren is? Download onze handige tool!

 

Wanneer en hoe vaak moet ik inleggen?

Je bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak je inlegt. Wel is het zo dat maandelijks inleggen tot een gelijkmatigere ontwikkeling van jouw vermogen leidt dan per jaar inleggen. Je stapt immers maandelijks in bij verschillende beurskoersen. Als je één keer per jaar inlegt heb je geluk als de beurzen laag staan en pech als ze hoog staan. Uit oogpunt van risicospreiding is maandelijks inleggen het verstandigst.

Maar je kunt ook een combinatie van maandelijks en per jaar of kwartaal kiezen. Je kunt bijvoorbeeld maandelijks een bedrag storten waarvan je zeker weet dat je dit kunt missen en aan het einde van het jaar, als je weet wat je inkomen geweest is, je jaar- en reserveringsruimte ‘afstorten’.

Je bent dus volledig flexibel bij BrightPensioen.

Wat is jaarruimte?

De jaarruimte is dat deel van je inkomen dat je jaarlijks fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen. Je betaalt hier tevens geen vermogensrendementsheffing over. Er zit een grens aan de jaarruimte omdat pensioen opbouwen, in tegenstelling tot ‘gewoon’ sparen, belastingvoordeel oplevert.

Je legt je jaarruimte in vanuit je netto inkomen. De betaalde inkomstenbelasting over jouw inleg krijg je terug als je de benutte jaarruimte invult bij je belastingaangifte.

Je jaarruimte voor dit jaar wordt bepaald door wat je vorig jaar hebt verdiend. Het is niet een percentage van het gehele inkomen van vorig jaar, maar een percentage van de premiegrondslag. Dat is je bruto inkomen minus de AOW-franchise voor lijfrente. Lees hier meer over hoe de jaarruimte wordt berekend.

Je kunt je niet-gebruikte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar alsnog ‘inhalen’. Dit heet reserveringsruimte en deze is gemaximeerd.

Bereken je jaar- en reserveringsruimte

Bekijk het opgenomen webinar waarin we uitleg geven hoe jaarruimte en reserveringsruimte precies werkt en waarin we de tool demonstreren.

Bekijk onze jaarruimte webinar

Wat is reserveringsruimte?

Elk jaar mag je een deel van je inkomen fiscaal vriendelijk opzij zetten voor je pensioen: de jaarruimte.

De reserveringsruimte is een deel van de ongebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar. Als je in de afgelopen zeven jaar jouw jaarruimte dus niet benut hebt, dan mag je een deel hiervan alsnog bovenop jouw jaarruimte van dit jaar storten.

Bereken je jaar- en reserveringsruimte

Bekijk het opgenomen webinar waarin we uitleg geven hoe jaarruimte en reserveringsruimte precies werkt en waarin we de tool demonstreren.

Bekijk onze jaarruimte webinar

Welke belasting kan ik terugvragen als ik bij BrightPensioen inleg?

Je kunt de inkomstenbelasting terugvragen over het totale bedrag dat je bij BrightPensioen op jouw pensioenrekening stort. Mocht jouw werkgever ook bijdragen aan jouw pensioenopbouw, dan kan je zowel het werknemersdeel als het werkgeversdeel gebruiken als aftrekpost in jouw aangifte inkomstenbelasting. Hoeveel je terug krijgt is afhankelijk van hoeveel inkomstenbelasting je betaalt.

Lees hier hoe je belastingvoordeel terug vraagt.

Pensioen zelf regelen?

Meld je nu aan voor een gratis webinar of event.

 • Mede-eigenaar

  Mede-eigenaar

  Bij BrightPensioen krijg je voor het inschrijfgeld (€ 100) aandelen BrightPensioen. Daardoor heb je zeggenschap en deel je mee in de winst.

 • Veilig

  Veilig

  BrightPensioen wordt nooit eigenaar van jouw geld. Dus wat er ook met Bright gebeurt: jouw geld blijft van jou.

 • Duurzaam

  Duurzaam

  We beleggen uitsluitend duurzaam. Wij zijn ervan overtuigd dat dat meer rendement voor jou en een betere toekomst voor ons allemaal oplevert.

Begin vandaag met je pensioen Gratis lid tot € 3.000