Wat is jaarruimte en wat heb je er aan?

Je mag belastingvrij geld opzij zetten voor je pensioen. Het bedrag dat je jaarlijks mag inleggen heet jaarruimte. Daardoor kan pensioen opbouwen al snel duizenden euro’s belastingvoordeel opleveren.


 Image

Wat is de jaarruimte?

De overheid vindt het belangrijk dat je pensioen opbouwt. Daarom geeft ze je de mogelijkheid om met fiscaal voordeel pensioen op te bouwen. Dit geldt zowel voor mensen in loondienst, als voor zzp’ ers en ondernemers die zelf hun pensioen moeten regelen.

Het bedrag dat je maximaal mag inleggen – en vervolgens bij je belastingaangifte mag aftrekken – heet jaarruimte. Dit bedrag wordt berekend op basis van wat je vorig jaar hebt verdiend.

Je kunt je niet-gebruikte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar alsnog ‘inhalen’. De optelsom van de niet benutte jaarruimte in de afgelopen zeven jaar heet reserveringsruimte.

Wat je echt moet weten over jaarruimte,
anders ga je het in je portemonnee voelen

 • Dit fiscaal voordeel kan duizenden euro's schelen.
  • Je kunt tot meer dan 50% van je inleg terugkrijgen.
  • Hoe hoger je inkomen, hoe groter het voordeel.
  • Geen vermogensrendementsheffing over je pensioenpot.
  • Heb je nog geen pensioen opgebouwd? Dan kun je maximaal voordeel benutten.
  • Je kunt tot zeven jaar terug je niet gebruikte jaarruimte inhalen.
  • Maar… je hebt tot 31 december om je inleg te storten!

 Image

Laat jouw belastingvoordeel niet liggen
Stort jouw jaarruimte voor 31 december!

Uit onderzoek bleek dat de meeste ZZP’er niet op de hoogte zijn van de fiscale voordelen van pensioen opbouwen. En dat is zonde, want het scheelt echt enorm veel geld.

We hebben het berekend. Als ZZP’ers en ondernemers geen gebruik maken van hun jaarruimte, laten ze naar schatting een bedrag van € 1.200.000.000 aan belastingvoordeel liggen.

Laat jouw belastingvoordeel niet liggen en begin voor het eind van het jaar aan je pensioen.

Jouw maximale inleg en belastingteruggave

Hoe hoog was je inkomen in 2018?

Bij een inkomen van minder dan de AOW franchise (€12.275) heb je geen fiscale jaarruimte
Jouw maximale inleg in 2019
Max. jaarruimte 2019
Max. reserveringsruimte 2019
Indicatieve belastingteruggave
Max. jaarruimte 2019
Max. reserveringsruimte 2019

Deze berekening is indicatief. Het daadwerkelijke bedrag is afhankelijk van wat je voorgaande jaren hebt verdiend, of je pensioen hebt opgebouwd en of je gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve. Over de uitkering betaal je inkomstenbelasting. Voor de indicatieve belastingteruggave rekenen we met een percentage van 38,1%. Bij inkomens boven de € 68.507 met een percentage van 51,75%.


Wil je de exacte berekening maken? Download dan onze gratis jaarruimte tool.

Webinar Jaarruimte

Wil je meer weten over jaarruimte en hoe je hier gebruik van kunt maken? In ons jaarruimte-webinar legt Sjaak Zonneveld het piekfijn uit.


 Image

Pak jouw fiscaal voordeel
begin vandaag aan jouw Bright future

 • Open een rekening

  Binnen 5 minuten geregeld. Je pakt zo jouw belastingvoordeel voor de deadline verstrijkt.

 • Kies hoeveel je wilt inleggen

  Kies hoeveel je wilt inleggen. Onze slimme tools helpen je hierbij. Je kunt deze inleg elke maand aanpassen. Makkelijk en online.

 • Pak je fiscaal voordeel

  De fiscus betaalt mee. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je betaalde belasting terugvragen. That’s it.

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel mag ik fiscaal vriendelijk voor mijn pensioen opzij zetten?
  Via deze pagina krijg je een indicatie van jouw jaarruimte. Fiscaal vriendelijk betekent dat je vanuit je inkomen (winst uit onderneming) geld opzij mag zetten voor je pensioen, waardoor je belastbaar inkomen lager wordt. Het maximale deel van je salaris dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten wordt je jaarruimte genoemd. De jaarruimte voor 2019 is 13,3 procent van de premiegrondslag (2018: 13,3%). De pensioengrondslag is het bruto-inkomen minus de AOW-franchise (2019: € 12.275, 2018: € 12.129). De AOW-franchise is het deel van het salaris waarover je geen pensioenpremie betaalt omdat je AOW krijgt. De maximale jaarruimte bedraagt in 2019 € 12.678 (2018: € 12.529). Niet benutte jaarruimtes uit de zeven voorgaande jaren mag je inhalen. Dat heet de reserveringsruimte. Deze wordt berekend als 17% van de premiegrondslag en is in 2019 gemaximeerd op € 7.254 (2018: € 7.167) per jaar of – als je op 1 januari ouder bent dan 56 en 4 maanden – € 14.322 (2018: € 14.152). Dit bedrag mag je naast je jaarruimte extra storten voor je pensioen. Benieuwd wat jouw jaarruimte voor dit jaar en/of voorgaande jaren is? Download onze handige tool!
 • Wat is jaarruimte?
  De jaarruimte is dat deel van je inkomen dat je jaarlijks fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen. Je betaalt hier tevens geen vermogensrendementsheffing over. Er zit een grens aan de jaarruimte omdat pensioen opbouwen, in tegenstelling tot ‘gewoon’ sparen, belastingvoordeel oplevert. Je legt je jaarruimte in vanuit je netto inkomen. De betaalde inkomstenbelasting over jouw inleg krijg je terug als je de benutte jaarruimte invult bij je belastingaangifte. Je jaarruimte voor dit jaar wordt bepaald door wat je vorig jaar hebt verdiend. Het is niet een percentage van het gehele inkomen van vorig jaar, maar een percentage van de premiegrondslag. Dat is je bruto inkomen minus de AOW-franchise voor lijfrente. Lees hier meer over hoe de jaarruimte wordt berekend. Je kunt je niet-gebruikte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar alsnog ‘inhalen’. Dit heet reserveringsruimte en deze is gemaximeerd. Bereken je jaar- en reserveringsruimte Bekijk het opgenomen webinar waarin we uitleg geven hoe jaarruimte en reserveringsruimte precies werkt en waarin we de tool demonstreren. Bekijk onze jaarruimte webinar
 • Wat is reserveringsruimte?
  Elk jaar mag je een deel van je inkomen fiscaal vriendelijk opzij zetten voor je pensioen: de jaarruimte. De reserveringsruimte is een deel van de ongebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar. Als je in de afgelopen zeven jaar jouw jaarruimte niet benut hebt, dan mag je een deel hiervan alsnog bovenop jouw jaarruimte van dit jaar storten. Bereken je jaar- en reserveringsruimte Bekijk het opgenomen webinar waarin we uitleg geven hoe jaarruimte en reserveringsruimte precies werkt en waarin we de tool demonstreren. Bekijk onze jaarruimte webinar
 • Hoe vraag ik het belastingvoordeel terug op mijn inleg bij BrightPensioen?
  Je legt bij BrightPensioen een bedrag in vanuit je inkomen (winst uit onderneming). De belasting die je over dit bedrag betaald hebt krijg je weer terug bij de aangifte inkomstenbelasting. Standaard is dat eens per jaar. Het is ook mogelijk de belastingteruggave maandelijks aan te vragen.
  • Ga naar de site van de Belastingdienst, ga naar Inloggen op Mijn Belastingdienst” en log in met jouw DigID.
  • Ga naar “Inkomstenbelasting” en selecteer het jaar waarin de inleg bij BrightPensioen heeft plaatsgevonden.
  • Open de aangifte inkomstenbelasting (of het verzoek voorlopige aanslag inkomstenbelasting).
  • De inleg voor BrightPensioen vul je in onder “Uitgaven“. Vink het vakje “Uitgaven voor lijfrente. Alleen bij een pensioentekort” aan.
  • Vul hier vervolgens jouw rekeningnummer en inleg bij BrightPensioen in. In principe moeten deze al ingevuld zijn door de belastingdienst. De ervaring leert dat dit niet bij iedereen het geval is…
  Nadat je de gegevens hebt ingegeven wordt de sectie ‘Jaarruimte en niet-gebruikte jaarruimte vorige jaren’ geopend. Hier wordt gecontroleerd of de hierboven opgegeven inleg past binnen de jaar- en reserveringsruimte. Let op: de vraag ‘Hebt u in 2017 pensioen opgebouwd’ heeft geen betrekking op BrightPensioen. Deze vraag heeft betrekking op pensioen dat eventueel bij een werkgever is opgebouwd via de tweede pijler. Als dit het geval is heb je op voor dat jaar een Uniform Pensioenoverzicht ontvangen en daarop staat een factor A. Wil je voor het komend jaar een voorlopige aanslag aanvragen en het belastingvoordeel maandelijks ontvangen? Bekijk dan deze beschrijving.
 • Wat is de FOR en hoe werkt dat?
  FOR staat voor Fiscale Oudedag Reserve. Als zelfstandige kun je een deel van je winst reserveren als oudedagsreserve (FOR). Dit is voor 9,44% van de winst met een maximum van €8.999 (2019). Over dit deel hoef je geen belasting te betalen. Je moet wel voldoen aan het urencriterium (1.225 uur) om een FOR te kunnen opbouwen. Je bepaalt elk jaar of je FOR opbouwt of niet. Als je in 2019 je FOR ‘aan’ hebt staan, moet deze ook echt met 9,44% (of het maximum) van je winst uit onderneming toenemen. Je FOR kan nooit groter zijn dan je eigen vermogen. Eventueel rendement op je FOR (bijvoorbeeld spaarrente of beleggingsrendement) moet je bij je inkomen tellen. Deze wordt dus belast. We hebben een goede uitleg hoe je handig gebruik kunt maken van de FOR. Zo ga je slim om met je FOR

Wat maakt Bright uniek?

 • We zijn tegen variabele kosten

  We pakken geen percentage van je pensioen. Zo hou je meer over.

 • We zijn een social enterprise

  We gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • We werken als een coöperatie

  Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst: slim en eerlijk.