Luister onze podcast Take a Break. 🎙️ Dé serie over een break nemen (van werk) om een tijdje iets heel anders te doen.

Pensioen voor zzp’ers en ondernemers

Zzp’er zonder pensioen? Bij ons regel je het makkelijk zelf. Pensioen beleggen bij BrightPensioen kan met fiscaal voordeel. En hoe eerder je start, hoe beter je er straks voor staat.

Image

Zo werkt pensioen voor zzp’ers

Als zzp’er bouw je niet standaard pensioen op. Je krijgt dan misschien wel AOW, maar dat is geen vetpot. Slim dus om iets extra te regelen. Bijvoorbeeld door geld opzij te zetten op een lijfrenterekening bij BrightPensioen. Je stort geld op een geblokkeerde rekening en wij beleggen dit duurzaam voor jouw pensioen. En fijn om te weten: de Belastingdienst betaalt mee. Maar omdat je als ondernemer niet al je geld wilt vastzetten, krijg je er nog een flexibele beleggingsrekening bij.

Pensioen beleggen bij BrightPensioen

 • Onze voordelen
  • Geen verborgen kosten, maar een vast en helder lidmaatschap
  • Leden zijn mede-eigenaar via de deelnemerscoöperatie
  • Via de online portal heb je inzicht en wijzig je jouw inleg wanneer je wilt
  • Pensioenrekening én flexibele beleggingsrekening voor hetzelfde lidmaatschap
  • Geen verplichte inleg en je zit nergens aan vast
 • Zo beleggen wij
  • Uitsluitend duurzaam
  • Wereldwijd gespreid
  • Tegen kostprijs, zo houd jij meer over
  • Via een lifecycle, om het risico richting pensioenleeftijd af te kunnen bouwen
  • Voor een doelrendement van 6%

Hoe groot kan jouw pensioenpot worden?

Jouw leeftijd
0
Start pensioenuitkering
0

Gemiddelde inleg per maand

Wat denk je gemiddeld per maand in te leggen gedurende de gehele looptijd?
Gemiddelde inleg per maand
0

Eenmalige inleg

Vul hier een bedrag in dat je ineens wilt inleggen. Bijvoorbeeld omdat je een bestaande lijfrente overboekt. Of omdat je je fiscale oudedagsreserve (FOR) afstort.
Eenmalige inleg
0

Gemiddeld bruto rendement

Wij beleggen volgens het lifecycle principe. Tien jaar voor de gekozen einddatum wordt het risico afgebouwd naar defensief. Het getoonde rendement houdt hier rekening mee: hoe korter de opbouwperiode, hoe lager dit rendement. Als je het rendement hier wijzigt, wordt geen rekening meer gehouden met risico-afbouw via de lifecycle.
Gemiddeld bruto rendement
0
Wat mis ik als ik jaar later begin?
0
Benieuwd hoe je pensioen eruit kan gaan zien?
Speel met schuifjes.
Opbouwperiode: jaar

Indicatie opgebouwd vermogen

Dit is de totale pot met geld die kunt opbouwen. Met deze pot koop je uiteindelijk een uitkering aan. Je bepaalt zelf hoe lang die uitkeringsperiode moet zijn.
Indicatie opgebouwd vermogen

Indicatie bruto uitkering per maand

Dit is een indicatie van de uitkering die je bij de huidige rentestand kunt verwachten voor de periode daaronder kiest. Koopkracht toont wat deze uitkering in euro's van vandaag zou zijn bij een inflatie van 2%. Kijk dus voor het bepalen van je inleg naar de door jou gewenste koopkracht.
Indicatie bruto uitkering per maand
Koopkracht: €

Uitkeringsperiode

In deze indicator krijg je een indicatie voor een uitkeringsperiode van 20, 25 of 30 jaar. Maar andere periodes zijn ook mogelijk. Minimaal 5 jaar, maximaal levenslang.
Uitkeringsperiode
0
Met de gegevens die je nu hebt ingevuld, is uitsluitend lijfrente opbouwen bij BrightPensioen minder aantrekkelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Meer inleggen, een langere periode kiezen, een tweede rekening openen. Vragen? Bel ons op: 020 – 70 70 540.
Wat mis ik als ik jaar later begin?
€ − % minder
 • Bright mag mij bellen om de uitkomsten van de tool gezamenlijk te bekijken en informatie te geven over (Bright)pensioen
 • Hidden
  Sta BrightPensioen toe de uitkomsten van de pensioenindicator en andere handige tips en tools per mail te delen. We beloven je niet te spammen en je kunt je via elke e-mail die je van ons ontvangt uitschrijven.
 • Voor meer informatie over hoe wij met jouw gegevens omgaan: zie onze privacyverklaring.

Disclaimer
Deze tool geeft je een indicatie van het pensioenvermogen dat je kunt opbouwen en bijbehorende uitkering bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd. Het jaarlijks lidmaatschap wordt niet op de inleg in mindering gebracht en is ook niet verwerkt in de indicatie van het opgebouwd vermogen. De getoonde bedragen zijn slechts een indicatie. Er is geen rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie en deze indicatie is geen individueel advies. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk. Aan deze indicatie kunnen geen rechten worden ontleend. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De berekeningen worden hier uitgelegd.

Ook voor ondernemers en grootaandeelhouders

Ook als directeur-grootaandeelhouder (DGA) of ondernemer kun je terecht bij Bright voor je pensioen.

Sinds 2017 is ‘pensioen in eigen beheer’ via een pensioen-BV niet meer mogelijk. Heb je al pensioen in eigen beheer opgebouwd? Dan kun je een aantal dingen doen. En ongeacht jouw fiscale keuze kun je bij BrightPensioen terecht.

Image

De fiscus betaalt mee

De overheid wil stimuleren dat je iets opzij zet voor je pensioen. Daarom betaal je geen vermogensbelasting over jouw pensioenpot en mag je jouw inleg aftrekken van de belasting. Daar zit wel een maximum aan! Dat noemen we “jaarruimte”. Ook staat je geld vast tot aan je pensioen. Als je met pensioen gaat, betaal je alsnog belasting, maar in de regel minder. Aangezien je vaak geen AOW-premie meer betaalt. Bereken jouw jaarruimte en belastingteruggave hieronder.

Jouw maximale inleg en belastingteruggave

Hoe hoog was je inkomen in 2021?

Bij een inkomen van minder dan de AOW-franchise (€ 12.837) heb je geen fiscale jaarruimte
Jouw maximale inleg in 2022
Maximale jaarruimte 2022
Max. reserveringsruimte 2022
Indicatieve belastingteruggave
O.b.v. jaarruimte
O.b.v. reserveringsruimte

Deze berekening is indicatief. Het daadwerkelijke bedrag is afhankelijk van wat je voorgaande jaren hebt verdiend, of je pensioen hebt opgebouwd en of je gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve. Over de uitkering betaal je inkomstenbelasting. Voor de indicatieve belastingteruggave rekenen we met een percentage van 37,07%. Bij inkomens boven de € 69.399 met een percentage van 49,50%.


Download de gratis jaarruimte tool om een exacte berekening te maken.

Veelgestelde vragen

 • Hoe hoog is een AOW-uitkering?

  De AOW is gebaseerd op het minimum loon en hangt onder andere af van je woonsituatie. Als alleenstaande heb je in 2022 recht op € 1.316,77 bruto per maand, ofwel € 1.244,35 netto. Woon je samen of ben je getrouwd? Dan heb je in 2022 recht op € 901,07 bruto per maand per persoon, ofwel € 851,52 netto. Dit wisselt per jaar, omdat de AOW over het algemeen mee stijgt met het prijspeil in Nederland. De meest actuele informatie en bedragen over AOW, vind je op de website van Rijksoverheid.

  De nettobedragen hierboven zijn inclusief de loonheffingskorting. Heb je naast de AOW ook ander inkomen en gebruik je daar de heffingskorting? Dan is het netto AOW-bedrag lager.

 • Wat zijn de verschillen tussen de oudedagsreserve en lijfrente?

  Als ondernemer voor de inkomstenbelasting (zzp’er en mensen met VOF of maatschap) zijn er twee manieren om fiscaal vriendelijk vermogen op te bouwen voor later: gebruikmaken van je jaarruimte (door geld te storten op een pensioen-/lijfrente rekening) en de fiscale oudedagsreserve (de FOR). Het is handig om de verschillen te begrijpen en te weten wat de samenhang is.

  1. Oudedagsreserve is boekhoudkundig

  De fiscale oudedagsreserve is een boekhoudkundige reservering. Er hoeft dus niet verplicht daadwerkelijk geld opzij gezet te worden. Maar dat is natuurlijk wel heel erg aan te raden.

  Lijfrente is vermogen dat daadwerkelijk opzij gezet wordt. Bij een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling (zoals BrightPensioen).

  2. Fiscaal

  De oudedagsreserve reserveer je in het lopende jaar. Het is een percentage van je winst uit onderneming in het lopende jaar.

  De fiscale ruimte voor lijfrente – hoeveel je mag inleggen – is gebaseerd op je inkomen van het vorige jaar.

  Ook de hoogte van de fiscale ruimte verschilt. De hoogte van de oudedagsreserve is 9,44% van je winst uit onderneming, met een maximum van € 9.632 (2022).

  De jaarruimte voor lijfrente (2022) is 13,3% over je winst, minus € 12.837 (de AOW-franchise), met een maximum van € 13.570. Gebruik onze jaarruimte tool of indicator voor een (snelle) berekening.

  3. Flexibiliteit

  Lijfrente kun je pas aanspreken bij pensionering (tenzij je langdurig arbeidsongeschikt raakt). Wil je het toch eerder opnemen, dan betaal je naast de inkomstenbelasting een revisierente aan de Belastingdienst.

  Met de oudedagsreserve ben je flexibeler. Je kunt deze aanspreken door deze te laten ‘vrijvallen’. Je oudedagsreserve vermindert en je inkomen neemt met hetzelfde bedrag toe. Bij het opnemen betaal je wel de inkomstenbelasting, maar geen revisierente.

  4. Veiligheid en toegankelijkheid

  Geld dat je hebt weggezet in een lijfrente, staat veilig voor de bijstandstoets. Mocht je ooit aanspraak moeten doen op de bijstand, dan hoef je dit potje niet eerst op te maken.

  Je opgebouwde oudedagsreserve staat niet veilig voor de bijstandstoets of andere schuldeisers. Mocht jouw bedrijf failliet gaan, maakt eerst de Belastingdienst aanspraak op de te vorderen inkomstenbelasting. Ook andere schuldeisers kunnen hier aanspraak op maken.

  5. Belasting over rendement

  Je betaalt geen belasting over het rendement dat je maakt op lijfrente (zoals de pensioenrekening bij BrightPensioen).

  Het rendement dat je maakt op het bedrag dat je aan FOR hebt staan, wordt bij je inkomen geteld. Daarover betaal je wel belasting.

  6. De hoogte van je pot geld

  Er geldt geen limiet voor de hoogte van je pot met lijfrente.

  Je fiscale oudedagsreserve mag niet groter worden dan het eigen vermogen in jouw bedrijf. De fiscale oudedagsreserve is daarom niet geschikt of bedoeld om je volledige pensioen mee op te bouwen.

  Samenhang lijfrente en oudedagsreserve

  Lijfrente en oudedagsreserve zijn dus communicerende vaten. Gebruik je de oudedagsreserve, dan heb je het jaar erna geen of minder jaarruimte voor lijfrente. En andersom. Het is helaas niet en-en.

  Wel kun je lijfrente en oudedagsreserve slim combineren.

 • Welke manieren zijn er om zelf pensioen op te bouwen?

  Er zijn verschillende manieren om zelf pensioen op te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Lijfrente
  • Fiscale oudedagsreserve (FOR)
  • Je huis aflossen
  • Je bedrijf verkopen
  • Zelf beleggen of sparen
  • Langer doorwerken
  • Verdergaan met pensioen bij je ex-werkgever

  Aan alle manieren kleven voor- en nadelen. En soms ook voorwaarden. In ons whitepaper: Zeven manieren om zelf je pensioen te regelen lees je uitgebreider over de verschillende opties en waar je rekening mee moet houden.

Wat maakt Bright uniek?

 • Wij zijn tegen variabele kosten

  Wij verdienen niet aan jouw pensioen, maar aan een lidmaatschap.

 • Wij zijn een social enterprise

  Wij gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • Wij werken met een coöperatie

  Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst: slim en eerlijk.

Waar we trots op zijn

 • Pensioen Pro Award voor communicatie - BrightPensioen maart 2022
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

In drie stappen klaar voor je pensioen

 • Open een rekening

  Neem een paar minuten. Schrijf jezelf in en open een rekening.

 • Begin met inleggen

  Leg een mooi bedrag in op je rekening. Maandelijks of eenmalig.

 • Bijsturen

  Elke maand kun je jouw inleg aanpassen of wat extra’s storten.