Naar blog overzicht
27 nov 2017

91% zzp’ers schat belastingvoordeel fiscale jaarruimte te laag in

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld
Image

Bijna alle zzp’ers (91%) schatten het belastingvoordeel van het gebruik van de fiscale jaarruimte te laag in. Dit blijkt uit onderzoek* dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK in opdracht van BrightPensioen en Allianz. Bijna twee derde (63%) van de zzp’ers weet niet wat fiscale jaarruimte is.

Zzp’ers laten veel geld liggen

Sjaak Zonneveld, commercieel directeur van BrightPensioen: “We hebben gevraagd hoeveel procent men denkt extra te moeten inleggen om hetzelfde resultaat te halen, zonder het fiscale voordeel. Het juiste percentage is tot 50 – 60%. Maar 9% van de zzp’ers heeft dat goed. De rest denkt veel minder extra in te hoeven leggen. 24% denkt zelfs dat een extra inleg tot 10% al genoeg is om het misgelopen fiscale voordeel door jaarruimtegebruik te compenseren. Zzp’ers die wel jaarruimte hebben maar dit niet gebruiken, laten veel geld liggen.”

Gebrek aan kennis over fiscale jaarruimte

Bijna twee derde (63%) van de zzp’ers weet niet wat fiscale jaarruimte is. Onder zzp’ers tussen 25 en 35 jaar is dat zelfs 77%. En dat terwijl die de kans biedt om fiscaal vriendelijk een aanvullend pensioen op te bouwen. Je krijgt allereerst de betaalde belasting terug over je inleg (en als je met pensioen gaat, betaal je minder belasting door de zogenoemde omkeerregel). Daarnaast betaal je over deze pensioenpot geen vermogensbelasting.

Zonneveld: “Voor zzp’ers die starten met de opbouw van een eigen pensioenpotje, is het belastingvoordeel een belangrijke trigger. Dit weten we uit onderzoek onder onze bestaande deelnemers. Dat zzp’ers zo weinig doen aan hun pensioen wordt gezien als groot probleem. Ook in politiek Den Haag. Dit onderzoek toont aan dat een campagne door de overheid, die de fiscale voordelen van pensioensparen voor zzp’ers onder de aandacht brengt, effectief zal zijn om dit probleem aan te pakken.”

  • Ruim een derde (35%) van de zzp’ers denkt dat fiscale jaarruimte te maken heeft met hele andere zaken zoals de verhouding zakelijke – privé autokilometers of het berekenen van de hoogte van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  • 61% van de zzp’ers die wel weet wat fiscale jaarruimte is, weet niet hoe ze dat kunnen berekenen.
  • 38% laat het door zijn accountant berekenen. Een kwart van deze groep heeft nog nooit zijn jaarruimte berekend of laten berekenen.

Alle resultaten in één handige infographic

Zelf jaarruimte berekenen? 24% vindt dat makkelijk

Van de zzp’ers die weten wat fiscale jaarruimte is, berekent 37% het zelf. Een kwart (24%) vindt het makkelijk te berekenen en 13% vindt het moeilijk. Als zzp’er moet je voor een groot deel zelf zorgen voor je pensioen. Je hebt na pensionering natuurlijk recht op een AOW-uitkering, maar je moet zelf regelen dat je ook andere pensioeninkomsten hebt. De jaarruimte is het deel van je inkomen dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen.
Naast de jaarruimte heb je de mogelijkheid de zogeheten reserveringsruimte te benutten. Je mag je niet-gebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar alsnog ‘inhalen’. Zzp’ers hebben nog maar enkele weken om de jaarruimte voor 2017 te benutten en zo een flink belastingvoordeel te behalen.

BrightPensioen heeft handige tools waarmee je zelf kunt berekenen wat je jaar- en reserveringsruimte is:

Bereken jaarruimte en fiscaal voordeel

Sjaak Zonneveld werd op BNR Radio geïnterviewd n.a.v. dit onderzoek.

BNR Interview terugluisteren

* Onderzoek GfK “kennis jaarruimte”, november 2017, onder 511 zzp’ers, in opdracht van BrightPensioen en Allianz.

Wil je de gedetailleerde resultaten? Mail naar info@brightpensioen.nl.