7 februari 2023

Bright beursupdate over januari: we have a lift-off!

In de eerste maand van 2023 kwamen de financiële markten uit de startblokken. Beleggers waren positief verrast door de macro-economische cijfers en dat gaf vertrouwen. De beurskoersen schoten als een raket naar boven (in tegenstelling tot vorig jaar) en handelaren riepen naar elkaar: “We have a lift-off”.

Week 1: Een goed begin

De eerste week van januari had een belangrijke rol in deze ‘lift-off’. De inflatiecijfers uit de Eurozone waren lager dan verwacht. En de Duitse industrie kreeg minder orders te verwerken. Beide hebben een positieve invloed op de financiële markten, omdat dalende inflatie ervoor kan zorgen dat de Centrale Bank eerder stopt met het verhogen van de rente.

Het advies van de Amerikaanse Centrale Bank (de FED) aan beleggers om niet te hard van stapel te lopen, sloeg menig belegger in de wind. De voorspellingen van de Centrale Bank komen niet altijd uit en dat doet afbreuk aan hun geloofwaardigheid. Zoals eind 2021, toen er werd gezegd dat de inflatie van “tijdelijke aard” zou zijn. Dit kwam niet uit. Toch blijft de Centrale Bank waarschuwen: een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Week 2: Precies zoals verwacht

Wij doen niet aan toekomst voorspellen (zoals we ook al deelden in de vorige beursupdate). Maar centrale bankiers moéten wel. Zij maken beleid en het effect daarvan zien ze pas over maanden terug in het inflatiecijfer. Daarom moeten er inflatie voorspellingen worden gedaan. Bankiers baseren deze voorspellingen op de prijs van inflatiecontracten (CPI futures), maar ook op enquêtes die worden gehouden onder consumenten.

Dit is lastig, omdat beide bronnen beïnvloed kunnen worden door menselijke emoties. Toch klopte de Amerikaanse inflatiecijfers in de tweede week exact met de verwachting. Beleggers wisten even niet wat te doen en de koersen schommelden heen en weer. Uiteindelijk eindigde de beursweek wereldwijd positief met enkele procenten in de plus.

Week 3: Houston, we have a problem…

De financiële markten begonnen rustig aan een nieuwe handelsweek. De Amerikaanse beurs was op maandag dicht vanwege Martin Luther Kingday en ook in Europa was het rustig. Dinsdag en woensdag sloten de beurzen nipt in het groen, omdat anonieme bronnen binnen Bloomberg speculeerden over minder grote renteverhogingen dan verwacht. Misschien maar goed dat deze bronnen anoniem waren, want Christine Lagarde zei het tegenovergestelde in het winterse Davos.

Daar vond de jaarlijkse bijeenkomst voor CEO’s, politici en wetenschappers plaats. Volgens haar was de Europese Centrale Bank nog lang niet klaar met het verhogen van de rente en zouden beleggers goed moeten nadenken over hun positie. De ‘lift-off’ onder beleggers in de eerste weken veranderden in de gedachte: Houston, we have a problem… Ook Klaas Knot (president van de Nederlandsche bank) gaf een waarschuwing vanuit zijn Winterse skioord en iets later nogmaals in het programma WNL op zondag.

Week 4: Finish in het groen

De laatste week van de maand stond in het teken van financiële cijfers van bedrijven. Onder andere Microsoft, Intel en Tesla presenteerden hun resultaten. Tesla verraste met goede cijfers en opende 7% hoger bij de eerstvolgende beursdag. Verder lieten economische groeicijfers zien dat de Amerikaanse economie voldoende afkoelt. Dat stemde beleggers positief, omdat het kan leiden tot minder renteverhogingen. De strenge woorden van centraal bankiers een week eerder lijken dus weinig effect te hebben gehad.

De beleggersmaand januari wordt positief afgesloten, met veel groene handelsdagen. Iets wat natuurlijk heel welkom is bij beleggers, na een lange periode van schommelende (en ook dalende) koersen.

Het effect op het Bright LifeCycle Fonds

In januari steeg het neutrale fonds met 4,40% en ons defensieve fonds steeg met 3,11%. Een vliegende beursstart voor 2023, ondanks alle onzekerheden die spelen in de economie.

De 'lift-off' is ook duidelijk te zien in ons Bright LifeCycle Fonds (hierboven). De ferme woorden van ECB-voorzitter Christine Lagarde maakten duidelijk indruk op beleggers, maar niet voor lang. De koersen trokken al snel weer aan en bleven positief de rest van de maand.

Wil je reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.

De voordelen van Bright beleggen

 • Duurzaam

  Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

 • Herbalanceren

  Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

 • Breed gespreid

  Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.