5 januari 2023

Terugblik op (december) 2022

Na een opleving in november zette het herstel helaas niet door. De laatste maanden pingpongt de beurs op en neer.. Het toont de onvoorspelbaarheid van het dagelijkse leven en van de effecten hiervan op de beurs. Daar was december 2022 een goed voorbeeld van. Na optimisme in november, sloot die maand toch weer af met een forse daling.

Week 1: een welbekende daling

De wekenlange stijgende beurslijn hield helaas geen stand. Inflatiezorgen onder beleggers namen de overhand, met als gevolg een reeks verliesdagen. Deze zorgen werden aangewakkerd door negatieve economische verwachtingen voor 2023 van hoogstaande personen in de bankierswereld.

Week 2: onverwacht grote renteverhoging

De tweede week van december draaide om centraal bankiers. Beleggers dachten dat de renteverhogingen minder snel achter elkaar zouden plaatsvinden. En daarmee ook de hoogte van de rente. Niets was minder waar. Christine Lagarde (voorzitter van de ECB) vertelde dat de economie voldoende moet afkoelen en dat renteverhogingen – groter dan verwacht – nodig waren. En omdat de VS de dag ervoor haar rente ook al met 50 basispunten verhoogd had werden aandelen en obligaties hierdoor fors minder waard. Een zure appel voor beleggers dus.

Week 3: Japan maakt een onverwachte wending

The Bank of Japan houdt al jarenlang de rente kunstmatig laag. Maar in week drie van december besloot het land dat de rente van Japanse staatsobligaties mag stijgen van 0,25% naar 0,5%. Beleggers zijn bang dat dit pas de eerste stap is in het verhogen van de beleidsrente en dat beïnvloedde het sentiment. Er was nog wel een klein lichtpuntje; de bedrijfskwartaalcijfers vielen positief uit.

Week 4: COVID in China

China liet de laatste week van december de COVID-maatregelen los. Het zorgde voor economische groei mondiaal. Centraal bankiers vrezen dat dit de Amerikaanse en Europese economie aanwakkert, terwijl deze juist moest afkoelen vanwege de inflatie. Beleggers verwachten dat centraal bankiers daarom nog harder zullen ingrijpen. Als gevolg daarvan werden veel aandelen verkocht wat de beurs naar beneden deed gaan. Voor iedereen die hoopte op een (goed) eindejaar, was dat in ieder geval niet te vinden op de beurs.

Het effect op het Bright LifeCycle Fonds

Terug naar ons fonds. In december daalde het neutrale fonds met 4,16% en ons defensieve fonds met 3,24%. Hieronder zie je het koersverloop per dag in december.

2022: een beleggingsjaar om snel te vergeten

Waar de voorgaande jaren - op 2018 na - steevast een winst lieten zien, was 2022 een uitschieter in negatieve zin. Jarenlang deden centrale bankiers er alles aan om de inflatie naar 2% te krijgen. Ze kochten massaal schuldpapieren van overheden en banken. Dat geld stroomde weer naar bedrijven die schulden aangingen om te kunnen groeien. Beleggers raakten 'verwend' met hoge rendementen. Maar dat zoiets niet voor eeuwig kon doorgaan, liet 2022 pijnlijk duidelijk zien.

Koersdalingen ETF's binnen het Bright LifeCycle Fonds

Wereldwijd daalden alle breed gespreide beleggingsfondsen. Zo ook de ETF's in ons fonds. De grootste klappen vielen bij de ETF's die in een wereldwijde mix van bedrijven beleggen. Terwijl de ETF in opkomende markten het minst hard daalde. Midden 2022 is er een Europese Paris-Aligned ETF aan het Bright LifeCycle Fonds toegevoegd. Vanaf het nieuwe jaar voegen we nog meer ETF's toe die in lijn liggen met het Parijs-akkoord. Hoe het fonds zich in 2022 ontwikkelde, lees je hieronder.

Beleggingsjaar 2022 in het kort

Begin van het jaar steeg de inflatie. De versoepeling van de corona-maatregelingen liet de economie weer draaien. Er werd volop geconsumeerd. Maar de inflatiepaniek sloeg pas echt toe na de inval van Rusland in Oekraïne. Meestal heeft een oorlog een kortdurend effect op de financiële markten. Dat was deze keer anders, omdat de economie nog altijd voor een belangrijk deel afhankelijk is van fossiele brandstoffen. En die komen voor een belangrijk deel uit Rusland. De sancties en boycots die volgden, zorgden voor extreme grondstofprijzen en torenhoge inflatie. Iets wat de centrale banken wereldwijd probeerden te bestrijden met snelle renteverhogingen.

Verliezers en winnaars

Deze renteverhogingen zorgden voor rode beurskoersen. De grootste verliezers: technologie bedrijven. De koersen daarvan zijn gevoelig voor renteverhogingen, omdat hun winsten vooral in de toekomst liggen. De winnaars: fossiele bedrijven... :-( Zij maakten enorme winsten door het tekort aan grondstoffen. Dit verschil zie je terug in de rendementen tussen groene en grijze ETF's. Groene ETF's beleggen relatief meer in technologie bedrijven en weinig of (liefst) niet in fossiele bedrijven. Zo ook het Bright LifeCycle Fonds. Grijze fondsen vertoonden ook verliezen, maar de fossiele bedrijven in deze fondsen beperkten de schade daar enigszins. Dus nee: duurzaam beleggen levert niet elk jaar betere rendementen op.

Maar de fossiele winnaars van 2022 worden misschien wel dé grote verliezers van de toekomst, nu we de energietransitie aangaan.

Het effect van rente

Wat ook een negatieve impact had, waren de snelle renteverhogingen. De onverwachte switch van een jarenlang laag rentebeleid naar verhoogd rentebeleid, had een groot effect op obligaties. Obligaties worden door rentestijgingen minder waard. Daardoor daalde ons defensieve fonds - dat voor een groter deel uit obligaties bestaat - sommige maanden nog harder dan ons neutrale fonds. Terwijl normaliter defensievere beleggingen minder hard 'bewegen' dan offensievere.

Beleggen voor de lange termijn

Beleggen voor je pensioenopbouw is een lange termijn sport. Een jaar van boven- of ondermaats presteren hoeft niet gelijk iets te zeggen over het eindresultaat. Een lange termijn belegger raakt niet direct in de stress van een slecht beursjaar. Althans... dat is aan te bevelen. Maandelijks - en daarmee gespreid - inleggen helpt om de emoties buiten beschouwing te laten en aan het lange termijnplan vast te houden.

Wat brengt beursjaar 2023?

In onzekere tijden is het aanlokkelijk om (te proberen) de toekomst te voorspellen. Maar wie had eind vorig jaar gedacht dat de inflatie in 2022 in de dubbele cijfers zou lopen? Dat de rentes zo hard zouden stijgen? Of dat er oorlog op Europees grondgebied zou uitbreken? Daarom doet Bright nooit aan voorspellingen en houden we vast aan ons lange termijn beleid.

Om toch nog te eindigen met een ietwat vrolijkere noot; ondanks de (extreem) stijgende (gestegen) inflatie blijft ons lidmaatschapsbedrag hetzelfde. Het lukt ons gelukkig nog steeds om, zoals ook in onze plannen en in deze FAQ te lezen is, het lidmaatschap hetzelfde te houden (en daarmee relatief steeds iets goedkoper te worden).

Wil je reageren op deze beursupdate? Mail ons op: info@brightpensioen.nl.

De voordelen van Bright beleggen

  • Duurzaam

    Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

  • Herbalanceren

    Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

  • Breed gespreid

    Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

  • Pensioen Pro Award voor communicatie - BrightPensioen maart 2022
  • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
  • Image

Zo simpel is het

  • Open een rekening

    Word ook lid. En open online een rekening.

  • Start met inleggen

    Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

  • Laat je pot geld uitkeren

    Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.