5 januari 2023

Bright beursupdate december 2022

Na een opleving in november zette het herstel helaas niet door. De laatste maanden pingpongt de beurs op en neer.. Het toont de onvoorspelbaarheid van het dagelijkse leven en van de effecten hiervan op de beurs. Daar was december 2022 een goed voorbeeld van. Na optimisme in november, sloot die maand toch weer af met een forse daling.

Week 1: een welbekende daling

De wekenlange stijgende beurslijn hield helaas geen stand. Inflatiezorgen onder beleggers namen de overhand, met als gevolg een reeks verliesdagen. Deze zorgen werden aangewakkerd door negatieve economische verwachtingen voor 2023 van hoogstaande personen in de bankierswereld.

Week 2: onverwacht grote renteverhoging

De tweede week van december draaide om centraal bankiers. Beleggers dachten dat de renteverhogingen minder snel achter elkaar zouden plaatsvinden. En daarmee ook de hoogte van de rente. Niets was minder waar. Christine Lagarde (voorzitter van de ECB) vertelde dat de economie voldoende moet afkoelen en dat renteverhogingen – groter dan verwacht – nodig waren. En omdat de VS de dag ervoor haar rente ook al met 50 basispunten verhoogd had werden aandelen en obligaties hierdoor fors minder waard. Een zure appel voor beleggers dus.

Week 3: Japan maakt een onverwachte wending

The Bank of Japan houdt al jarenlang de rente kunstmatig laag. Maar in week drie van december besloot het land dat de rente van Japanse staatsobligaties mag stijgen van 0,25% naar 0,5%. Beleggers zijn bang dat dit pas de eerste stap is in het verhogen van de beleidsrente en dat beïnvloedde het sentiment. Er was nog wel een klein lichtpuntje; de bedrijfskwartaalcijfers vielen positief uit.

Week 4: COVID in China

China liet de laatste week van december de COVID-maatregelen los. Het zorgde voor economische groei mondiaal. Centraal bankiers vrezen dat dit de Amerikaanse en Europese economie aanwakkert, terwijl deze juist moest afkoelen vanwege de inflatie. Beleggers verwachten dat centraal bankiers daarom nog harder zullen ingrijpen. Als gevolg daarvan werden veel aandelen verkocht wat de beurs naar beneden deed gaan. Voor iedereen die hoopte op een (goed) eindejaar, was dat in ieder geval niet te vinden op de beurs.

Het effect op het Bright LifeCycle Fonds

Terug naar ons fonds. In december daalde het neutrale fonds met 4,16% en ons defensieve fonds met 3,24%. Hieronder zie je het koersverloop per dag in december.

 

Wil je reageren op deze beursupdate? Mail ons op: info@brightpensioen.nl.

De voordelen van Bright beleggen

 • Duurzaam

  Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

 • Herbalanceren

  Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

 • Breed gespreid

  Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.