Waar belegt Bright precies in?

Benieuwd naar de samenstelling van het duurzame Bright LifeCycle Fonds? Hieronder vind je de lijst met ingrediënten.

Image
Image

Ons doel: 6% rendement

De portefeuille van het Bright LifeCycle Fonds bestaat uit ETF’s van wereldwijd gespreide duurzame aandelen en obligaties. Daarnaast beleggen we in green bonds. Het doel van het fonds is om (minimaal) een rendement van 4% boven de inflatie (gemiddeld 2%) te halen. Dat is met de samenstelling van 60% aandelen en 40% obligaties en green bonds haalbaar en realistisch.

Image

Een duurzaam fonds

Sinds de start van BrightPensioen is duurzaamheid een belangrijk speerpunt. Op onze website en in ons duurzaamheidsverslag leggen wij uitgebreid uit wat dit inhoudt en hoe we beleggen. En wat onze ambities zijn. Want wij begrijpen goed dat je geld voor jouw toekomst, niet in zaken wilt stoppen die diezelfde toekomst in gevaar kunnen brengen.

Vraag en antwoord

 • Hoe ontcijfer ik een ETF?

  De naam van een Exchange Traded Fund (ETF) kan overkomen als codetaal. Maar er zit een gedachte achter! Het lezen van een ETF heb je zo onder de knie. Neem als voorbeeld de volgende ETF:

  iShares MSCI EMU Paris-Aligned Climate UCITS ETF

  Je ontcijfert ‘m als volgt:

  1. Uitgever (zoals: iShares, Amundi, UBS)
  2. Indexmaker (zoals: MSCI)
  3. Locatie van beleggingen (zoals: EMU, World, USA)
  4. Duurzaamheid Screening (zoals: Paris-Aligned Climate, ESG, SRI, PAB)
  5. EU Keurmerk (zoals: UCITS)
  6. Soort belegging (ETF)
 • Hoe selecteren jullie green bonds?

  Green bonds zijn obligaties (leningen) uitgegeven door bedrijven, nationale en supranationale instellingen. Deze obligaties dienen ter financiering van groene projecten. Bijvoorbeeld duurzame energie projecten, duurzame bouwprojecten en/of projecten ter verbetering grondwaterkwaliteit.

  Wij selecteren green bonds periodiek (zo’n twee keer per jaar) op basis van de volgende aspecten:

  1. Het moet een EUR gedenomineerde green bond zijn, zodat deze geen valutarisico’s met zich meebrengen.
  2. De minimale uitgiftewaarde moet 500 miljoen zijn (maar idealiter één miljard of meer). De reden hiervoor is dat er dan een betere liquiditeit voor de bonds in kwestie is. Dat is handig, mochten we ooit tussentijds moeten verkopen.
  3. De uitgever moet een investment grade rating hebben (BBB- of hoger). Oftewel: kredietwaardig.
  4. De looptijd moet passen in de maximale gemiddelde duration (looptijd). Voor de gehele portefeuille mag deze niet hoger dan zeven jaar worden. Dit betekent dat bij nog veel kortlopende obligaties er ook green bonds die langer dan zeven jaar lopen geselecteerd moeten worden. Nog belangrijk: momenteel ligt het gewogen gemiddelde rond de vijf jaar.
  5. Voor met name het defensieve fonds mag het minimum aankoopbedrag niet te hoog liggen. Daarom kiezen we voor het defensieve fonds beleggingen die per EUR 1.000 gekocht kunnen worden. In het neutrale fonds zitten ook green bonds die minimaal per EUR 100.000 aangekocht moeten worden.

  Deze lijst aan selectiecriteria zorgt ervoor dat de keuzemogelijkheden beperkt zijn. Wij kijken zo’n twee keer per jaar of er nog interessante green bonds zijn bijgekomen die aan onze criteria voldoen.

 • Wat is een ETF?

  ETF staat voor Exchange Traded Fund. Dit is een mandje beleggingen dat net als een aandeel kan worden verhandeld op de beurs. Ze worden ook wel indextrackers genoemd. Beleggen in ETF’s noem je ook wel indexbeleggen of passief beleggen. Als je bijvoorbeeld belegt in een indextracker van de AEX, beleg je in de 25 bedrijven die deel uitmaken van de AEX index. Het voordeel is dat je tegen lagere kosten belegt dan wanneer je afzonderlijk in deze 25 bedrijven zou beleggen. Indexbeleggen maakt het makkelijk om tegen lage kosten breed gespreid te beleggen.

 • In welke ETF's belegt Bright?

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.