Naar blog overzicht
3 minuten minuten
15 nov 2023

Bright beursupdate over oktober: Onzekerheid zorgt voor dalende koersen

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

Na september was ook oktober een slechte maand. De maand begon aardig, maar al snel ging het de verkeerde kant op. Het conflict tussen Israël en Hamas houdt de hele wereld bezig en de geopolitieke spanningen die hiervan het gevolg zijn zorgen voor veel onzekerheid. En onzekerheid is nooit goed voor het beursklimaat. Maar uiteraard zijn de gevolgen voor bevolking vele malen erger dan de gevolgen voor de financiële markten… 

Amerika

Ondanks dat de Amerikaanse economie goed blijft doen de beurzen het ook daar niet goed. Bedrijfsresultaten zijn wisselend en de rentetarieven blijven hoog. De Fed wil de economie afkoelen en de inflatie temperen. Inmiddels weten we dat de rente per 1 november onveranderd gebleven is. Wellicht een signaal dat de rente voor langere tijd op dit niveau zal blijven. De Amerikaanse aandelen lieten uiteindelijk een verlies zien van – 4,28% en deden het slechter dan andere regio’s.

Europa

Waar de Amerikaanse aandelen het halverwege de maand nog beter deden dan de Europese en een kleine plus vertoonden, was dit per einde van de maand anders. Europese aandelen eindigden op een verlies van -2,74%. 

Opkomende landen

Met ‘opkomende markten’ worden landen als India, China, Brazilië en Mexico bedoeld. Doordat deze landen relatief meer grondstoffen leveren, werd de koers positief beïnvloed door hogere grondstofprijzen. Desondanks heeft de hogere rente ook impact op de opkomende markten. Deze markten zaten qua resultaat met een verlies van -3,61% tussen Europa en Amerika in. 

Obligaties

De Green Bonds lieten nog wel een positief rendement zien van + 0,73%. Bij forse aandelenverliezen, zoals deze maand, zorgen deze Green Bonds dat de verliezen van het gehele Bright LifeCycle fonds verkleind worden. 

Het illustreert tevens het nut van spreiden over diverse beleggingscategorieën, zodat de uitschieters naar boven en naar beneden gedempt worden. Het rendement van het neutrale Bright Lifecycle fonds voor oktober kwam uiteindelijk uit op een verlies van – 2,33% en het defensieve fonds op -0,97%. 

Over heel 2023 staat het neutrale fonds nog op + 2,61% en het defensieve fonds op + 2,83%. Hopelijk gaan we de laatste twee maanden nog een herstel zien, zodat we het jaar nog iets positiever kunnen afsluiten.

Wat te doen?

Een oud beursgezegde luidt: “Als je geschoren wordt, moet je stilzitten”. Oftewel: niet in paniek raken of in paniek gaan handelen en je aandelen verkopen. Want dat betekent: verlies nemen. Je belegt voor de lange termijn en het verleden heeft ons geleerd dat de beurzen na een daling altijd weer herstellen. We schreven er eerder dit blog over.

Wat wel verstandig is: zo veel mogelijk gespreid inleggen. Dus veel beter € 500 per maand in plaats van jaarlijks € 6.000 in één keer. Doordat je op lagere en hogere koersen instapt, spreid je het risico.

Wil je reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.

Image

De voordelen van Bright beleggen

 • Duurzaam

  Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

 • Herbalanceren

  Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

 • Breed gespreid

  Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.