1 maart 2020

Wat te doen bij grote koersdalingen?

Beleggers zijn bezorgd over de impact van het coronavirus op de wereldeconomie en we zien dat de aandelenkoersen wereldwijd flink gezakt zijn.

Leden vroegen ons “Wat moeten we doen?” en “Wat gaan jullie nu doen?”

Stil blijven zitten…

Wij geven zelf geen advies, maar een oude beursgezegde luidt: “als je geschoren wordt, moet je stilzitten”. Daarmee wordt bedoeld dat je bij een beurscrash niet je aandelen moet gaan verkopen. Want als je verkoopt, dan neem je immers je verlies. Het is vooral zaak niet in paniek te raken.

Lessen uit het verleden…

Er zijn in het verleden veel vaker flinke koersdalingen geweest. Onder andere na virusuitbraken zoals SARS en Ebola, terroristische aanslagen zoals 9/11 en financiƫle crisissen, zoals in 2002 en 2008. En altijd herstelden die koersen zich weer. De ene keer sneller dan de andere, maar uiteindelijk werd de weg omhoog weer gevonden.

Wat doet Bright?

Wij doen niets anders dan andere maanden. Dat betekent elke maand de inleg van onze deelnemers beleggen. Doordat we met de maandelijkse inleg de portefeuille herbalanceren, kopen we relatief meer aandelen dan obligaties, wanneer aandelen harder in koers gedaald zijn. Op het moment dat koersen weer stijgen, profiteer je van dit herbalanceren.

Daar hoef je als deelnemer zelf niet over na te denken, dat doen wij voor je.

Houd de tijd in de gaten

Bij beleggen is de tijd je beste vriend. Beleggen moet je altijd doen voor de lange termijn. En risico’s afbouwen richting de datum dat je het geld nodig hebt. Wanneer er vlak voordat je het geld nodig hebt een crisis als deze zou uitbreken, zorgt dat ervoor dat deze crisis je (financieel) minder hard raakt.

Tijdens het webinar: Zo beleg je Bright, kwamen deze onderwerpen ook ter sprake. Voor wie het webinar wil terugkijken, dat kan hier.