Naar blog overzicht
14 jun 2022

Wat te doen bij koersdalingen?

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

Image

Tijdens onrustige tijden zien ook de beurzen hier het effect van. Soms laten deze wereldwijd een behoorlijke daling zien. Of en hoe lang deze aanhouden, is niet te voorspellen. Op dat soort momenten krijgen we steevast vragen als: “Wat moet ik doen?” of “Wat gaan jullie nu doen?”

Stil blijven zitten

Wij geven geen advies. Dat mogen we ook niet. Maar een oud beursgezegde luidt: “als je geschoren wordt, moet je stilzitten”. Daarmee wordt bedoeld dat je bij een beurscrash niet je aandelen lukraak moet gaan verkopen. Want dat betekent: verlies nemen. Het is zaak om niet in paniek te raken of in paniek te handelen. Want je belegt immers voor de lange termijn.

Lessen uit het verleden

Er zijn in het verleden vaker flinke koersdalingen geweest. Onder andere na virusuitbraken zoals SARS, Ebola en natuurlijk COVID19. Maar ook na terroristische aanslagen zoals 9/11, financiële crisissen zoals in 2002 en 2008 en bij de start van diverse oorlogen. En altijd herstelden die koersen zich uiteindelijk weer. De ene keer sneller dan de andere, maar uiteindelijk werd de weg omhoog weer gevonden. Na de twaalf grootste geopolitieke schokken in de afgelopen eeuw, stond de S&P 500 in negen van de twaalf keer een jaar later alweer hoger dan voor de schok.

Image

Bron: Yahoo Finance

Nu zijn resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar mogelijk wél een geruststelling.

Wat doet Bright?

Wij doen niets anders dan andere maanden. Dat betekent; elke maand de inleg van onze deelnemers beleggen. Duurzaam en wereldwijd gespreid. En doordat we met de maandelijkse inleg de portefeuille herbalanceren, kopen we, op de momenten dat aandelen harder in koers gedaald zijn dan obligaties, relatief meer aandelen dan obligaties. Op het moment dat de koersen weer stijgen, profiteer je van dit herbalanceren. Daar hoef je als deelnemer zelf niet over na te denken, dat doen wij voor je.

Tijd is je beste vriend

Bij beleggen is tijd je beste vriend. Beleggen moet je altijd doen voor de lange termijn. In combinatie met risico’s afbouwen richting de datum dat je het geld nodig hebt. Want als er dan vlak voordat je het geld nodig hebt een koersdaling is, zorgt dat ervoor dat dit je (financieel) minder hard raakt. Risico afbouw doen wij standaard tien jaar voor de AOW-datum (het is mogelijk dat je dit eerder zelf hebt aangepast). In de online portal kun je zien welke datum wij voor jou aanhouden. Neem even contact met ons op als je vragen hebt of twijfelt.

Tip: periodiek inleggen

Uit oogpunt van risicospreiding is in het algemeen een goede tip: leg gespreid in. Als je bijvoorbeeld elke maand inlegt, stap je op zowel hoge als lage koersen in. Je kunt een periodieke inleg instellen via de online portal.

Image