Naar blog overzicht
3 minuten minuten
11 okt 2023

Bright beursupdate over september: Een onzekere maand voor beleggers

Afbeelding van Gerben Rozendal Geschreven door Gerben Rozendal

Net als augustus was september een mindere maand. De verwachtingen van beleggers dat de rente zal dalen is aangepast. Hiernaast had de stijgende olieprijs een opstuwend effect op de inflatieverwachting. Waardoor een toekomstige renteverlaging onwaarschijnlijker wordt.

Week 1: Stagflatie?

De eerste week van september draaide om ‘stagflatie’. Dit betekent kortweg een hoge inflatie en een neergaande economie. Voor beleggers is dit allesbehalve goed nieuws.

Aan de ene kant zakte de omzet in en aan de andere kant stegen de kosten. De angst hiervoor werd gevoed door Chinese exportcijfers die tegenvielen. Maar ook door een tegenvallend bbp-cijfer (bruto binnenlands product) in Europa. Dit is de is de totale toegevoegde waarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten gedurende een bepaalde periode. Als reactie hierop daalden de aandelenindex in Europa.

In de Verenigde Staten stond de economie er wat beter voor. Zo waren de werkloosheidsuitkeringen minder hoog dan verwacht en bleef de dollar nog ijzersterk. Toch blijft het gevaar op een zogeheten ‘harde landing’ in 2024. Ofwel een hogere werkloosheid, meer faillissementen en verminderde uitgaven.

Week 2: Hoge vraag naar olie?

Terwijl de prijzen in de supermarkten gelukkig wat stabiliseerden is dat aan de pomp een ander verhaal. Zo is de olieprijs sinds half juni 30 procent hoger geworden tot wel 100 dollar per vat. Een slecht teken voor de inflatie. De reden hiervan is dat olielanden de productie beperken in combinatie met een hogere vraag. Dit brengt een harde recessie dichterbij, iets wat slecht is voor de financiële markten.

Week 3: Een stilstaande rente

Deze week kwamen er nieuwe boodschappen vanuit de centrale banken. Zo werd benadrukt dat een renteverlaging er nog niet inzit. Een domper voor beleggers die speculeerden naar renteverlagingen. Die waren namelijk al deels verwerkt in de prijzen op de markt. Toch blijven beleggers sceptisch over de hoge rente gezien de economie al goed aan het afremmen is.

Verder was er ook nieuws uit eigen land: de Tweede Kamer voerde een bankenbelasting in. Dit zorgde ervoor dat de koersen van ABN AMRO en ING hard onderuit gingen.

Week 4: Amerikaanse shutdown

Na de verhoging van het schuldenplafond eerder dit jaar kwam Amerika weer in slecht daglicht te staan. Dit keer was het de kans dat de Amerikaanse overheid zonder geld komt te zitten. De Republikeinen en Democraten worden het namelijk niet eens over de begroting. Het bracht de Amerikaanse aandelen weinig goeds in combinatie met een hoge rente die nog even aan zal blijven.

Toch was er ook nog goed nieuws net voor het einde van de maand. Zo bleken inflatiecijfers in zowel Europa als Amerika mee te vallen. De inflatie in Europa is op het laagste punt dit jaar. Een geruststellende gedachte na uitspraken van de centrale bankiers over hoge rente die langer vastgehouden gaat worden.

Week 5: Hoge rente en dure olie

De hoge rentestanden blijven langer dan beleggers hebben verwacht waardoor de koersen licht daalden. De rente van Nederlandse staatsobligaties loopt op tot meer dan 3,3%. Voor de Italiaanse regering was dit bijna 5%. Ook de prijs van olie steeg deze week.

Het effect op het Bright LifeCycle Fonds

De gebeurtenissen van deze maand vertalen zich in een daling voor zowel het neutrale fonds van -2,1% en een daling van het defensieve fonds van respectievelijk -1,8%. 

In de grafiek is het volgende te zien:

  • Op 14 september verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente naar 4%, wel geeft Christine Lagarde aan dat dit waarschijnlijk de piek van de ECB-rente zal zijn. Dit had een positief effect op de koersen.
  • Op 20 september gaf de Amerikaanse centrale bank (FED) aan dat de rente niet wordt verhoogd maar dat het wel mogelijk is op termijn.

Wil je reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.

De voordelen van Bright beleggen

  • Duurzaam

    Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

  • Herbalanceren

    Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

  • Breed gespreid

    Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

  • Image
  • B Corp logo
  • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
  • Image

Zo simpel is het

  • Open een rekening

    Word ook lid. En open online een rekening.

  • Start met inleggen

    Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

  • Laat je pot geld uitkeren

    Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.