Overstappen van zzp pensioen aanbieder? Dat kan hier.

Fiscale oudedagsreserve afstorten

Jouw fiscale oudedagsreserve (FOR) overhevelen naar een lijfrenterekening van BrightPensioen? Op deze pagina helpen wij je stap voor stap.

Image

Waarom oudedagsreserve overboeken?

Het idee van een oudedagsreserve (de FOR) is dat je die tijdig overzet naar lijfrente. Zoals naar een pensioenrekening (lijfrenterekening) van BrightPensioen. Dit heet afstorten. Hiermee voorkom je dat je met een vervelende ‘verrassing’ van de Belastingdienst wordt geconfronteerd, bijvoorbeeld als je stopt met je bedrijf (of noodgedwongen moet stoppen). Vanaf de AOW-leeftijd – of eerder of later – kun je er pensioen mee ‘kopen’. Zo zit je er nu én straks warmpjes bij.

Daarnaast stopt de FOR per 1 januari 2023. En je wilt natuurlijk wel pensioen blijven opbouwen. Als je jouw oudedagsreserve overzet naar lijfrente, kun je op diezelfde rekening gewoon verder gaan met opbouwen. En je behoudt het belastingvoordeel.

Heb je géén oudedagsreserve, maar wil je wel pensioen opbouwen met fiscaal voordeel? Lees dan hier hoe het werkt en open een rekening.

Laten we het samen regelen

 • Open een rekening

  Open een rekening bij BrightPensioen. Via de button hieronder. Staat jouw oudedagsreserve al op een beleggingsrekening bij Bright? Dan kun je jouw reservering in de online portal overzetten naar je pensioenrekening. Stort je jouw oudedagsreserve nog dit jaar op een rekening bij Bright? Dan betaal je géén lidmaatschapskosten tot 1 januari 2023.

 • Stort (een deel van) je oudedagsreserve af

  Vervolgens kun je het bedrag waarmee je jouw oudedagsreserve wilt laten afnemen, in de portal invullen als eenmalige inleg. Je kunt er ook voor kiezen om het in delen in te leggen. Om zo het beleggingsrisico te spreiden. Wij incasseren dit bedrag tijdens de eerstvolgende incassodatum.

 • Pas je boekhouding aan

  In de boekhouding neemt je oudedagsreserve op de balans af, met het bedrag dat je inlegt op je pensioenrekening. Dit bedrag wordt bij je winst opgeteld. Daar staat een even grote aftrek voor je lijfrente storting (in box 1) tegenover. Daarmee voorkom je dat je er nu belasting over moet betalen. Vraag eventueel je boekhouder of financieel adviseur om hulp.

Bekijk hoeveel jij kunt opbouwen

Jouw leeftijd
0
Start pensioenuitkering
0

Gemiddelde inleg per maand

Wat denk je gemiddeld per maand in te leggen gedurende de gehele looptijd?
Gemiddelde inleg per maand
0

Eenmalige inleg

Vul hier een bedrag in dat je ineens wilt inleggen. Bijvoorbeeld omdat je een bestaande lijfrente overboekt. Of omdat je je fiscale oudedagsreserve (FOR) afstort.
Eenmalige inleg (zoals jouw FOR)
0

Gemiddeld bruto rendement

Wij beleggen volgens het lifecycle principe. Tien jaar voor de gekozen einddatum wordt het risico afgebouwd naar defensief. Het getoonde rendement houdt hier rekening mee: hoe korter de opbouwperiode, hoe lager dit rendement. Als je het rendement hier wijzigt, wordt geen rekening meer gehouden met risico-afbouw via de lifecycle.
Gemiddeld bruto rendement
0
Wat mis ik als ik jaar later begin?
0
Weten hoeveel pensioen je kunt opbouwen?
Speel met schuifjes.
Opbouwperiode: jaar

Indicatie opgebouwd vermogen

Dit is de totale pot met geld die kunt opbouwen. Met deze pot koop je uiteindelijk een uitkering aan. Je bepaalt zelf hoe lang die uitkeringsperiode moet zijn.
Indicatie opgebouwd vermogen

Indicatie bruto uitkering per maand

Dit is een indicatie van de uitkering die je bij de huidige rentestand kunt verwachten voor de periode daaronder kiest. Koopkracht toont wat deze uitkering in euro's van vandaag zou zijn bij een inflatie van 2%. Kijk dus voor het bepalen van je inleg naar de door jou gewenste koopkracht.
Indicatie bruto uitkering per maand
Koopkracht: €

Uitkeringsperiode

In deze indicator krijg je een indicatie voor een uitkeringsperiode van 20, 25 of 30 jaar. Maar andere periodes zijn ook mogelijk. Minimaal 5 jaar, maximaal levenslang.
Uitkeringsperiode
0
Met de gegevens die je nu hebt ingevuld, is uitsluitend lijfrente opbouwen bij BrightPensioen minder aantrekkelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Meer inleggen, een langere periode kiezen, een tweede rekening openen. Vragen? Bel ons op: 020 – 70 70 540.
Wat mis ik als ik jaar later begin?
€ − % minder

Disclaimer
Deze tool geeft je een indicatie van het pensioenvermogen dat je kunt opbouwen en bijbehorende uitkering bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd. Het jaarlijks lidmaatschap wordt niet op de inleg in mindering gebracht en is ook niet verwerkt in de indicatie van het opgebouwd vermogen. De getoonde bedragen zijn slechts een indicatie. Er is geen rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie en deze indicatie is geen individueel advies. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk. Aan deze indicatie kunnen geen rechten worden ontleend. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De berekeningen worden hier uitgelegd.

Vul je gegevens in en je ontvangt het boek van Sjaak in je mailbox!

Download “Reis rond de wereld in je beste jaren”, nummer drie in de reisverhalen top 10 van Bol.com. Laat hieronder jouw gegevens achter en je ontvangt het boek in je mailbox. Ook horen we graag wat je van het webinar vond.

Alsjeblieft!

Wat maakt Bright uniek?

 • Wij zijn tegen variabele kosten

  Wij verdienen niet aan jouw pensioen, maar aan een lidmaatschap.

 • Wij zijn een social enterprise

  Wij gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • Wij werken met een coöperatie

  Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst: slim en eerlijk.

Waar we trots op zijn

 • Pensioen Pro Award voor communicatie - BrightPensioen maart 2022
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word lid en betaal tot 1 januari 2023 géén lidmaatschapskosten.

 • Boek jouw FOR over

  Leg je oudedagsreserve in op jouw pensioenrekening.

 • Pas je boekhouding aan

  Laat jouw FOR vrijvallen en geef je lijfrente storting door op je balans.