Fiscale oudedagsreserve afstorten

Jouw fiscale oudedagsreserve (FOR) overhevelen naar een lijfrenterekening van BrightPensioen? Op deze pagina helpen wij je stap voor stap.

Image

Waarom oudedagsreserve overboeken?

Het idee van een oudedagsreserve (de FOR) is dat je die tijdig overzet naar lijfrente. Zoals naar een pensioenrekening (lijfrenterekening) van BrightPensioen. Dit heet afstorten. Hiermee voorkom je dat je met een vervelende ‘verrassing’ van de Belastingdienst wordt geconfronteerd, bijvoorbeeld als je stopt met je bedrijf (of noodgedwongen moet stoppen). Vanaf de AOW-leeftijd – of eerder of later – kun je er pensioen mee ‘kopen’. Zo zit je er nu én straks warmpjes bij.

Daarnaast stopt de FOR per 1 januari 2023. En je wilt natuurlijk wel pensioen blijven opbouwen. Als je jouw oudedagsreserve overzet naar lijfrente, kun je op diezelfde rekening gewoon verder gaan met opbouwen. En je behoudt het belastingvoordeel.

Heb je géén oudedagsreserve, maar wil je wel pensioen opbouwen met fiscaal voordeel? Lees dan hier hoe het werkt en open een rekening.

Laten we het samen regelen

 • Open een rekening

  Open een rekening bij BrightPensioen. Via de button hieronder. Staat jouw oudedagsreserve al op een beleggingsrekening bij Bright? Dan kun je jouw reservering in de online portal overzetten naar je pensioenrekening.

 • Stort (een deel van) je oudedagsreserve af

  Vervolgens kun je het bedrag waarmee je jouw oudedagsreserve wilt laten afnemen, in de portal invullen als eenmalige inleg. Je kunt er ook voor kiezen om het in delen in te leggen. Om zo het beleggingsrisico te spreiden. Wij incasseren dit bedrag tijdens de eerstvolgende incassodatum.

 • Pas je boekhouding aan

  In de boekhouding neemt je oudedagsreserve op de balans af, met het bedrag dat je inlegt op je pensioenrekening. Dit bedrag wordt bij je winst opgeteld. Daar staat een even grote aftrek voor je lijfrente storting (in box 1) tegenover. Daarmee voorkom je dat je er nu belasting over moet betalen. Vraag eventueel je boekhouder of financieel adviseur om hulp.

Bekijk hoeveel jij kunt opbouwen

0
0
0
0
0
0
Weten hoeveel pensioen je kunt opbouwen?
Speel met schuifjes.

Opbouwperiode: jaar

Indicatie opgebouwd vermogen

Dit is de totale pot met geld die kunt opbouwen. Met deze pot koop je uiteindelijk een uitkering aan. Je bepaalt zelf hoe lang die uitkeringsperiode moet zijn.
Indicatie opgebouwd vermogen

Indicatie bruto uitkering per maand

Dit is een indicatie van de uitkering die je bij de huidige rentestand kunt verwachten voor de periode daaronder kiest. Koopkracht toont wat deze uitkering in euro's van vandaag zou zijn bij een inflatie van 2%. Kijk dus voor het bepalen van je inleg naar de door jou gewenste koopkracht.
Indicatie bruto uitkering per maand

Koopkracht: €
0
Met de gegevens die je nu hebt ingevuld, is uitsluitend lijfrente opbouwen bij BrightPensioen minder aantrekkelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Meer inleggen, een langere periode kiezen, een tweede rekening openen. Vragen? Bel ons op: 020 – 70 70 540.

Wat mis ik als ik jaar later begin?

€ − % minder

Disclaimer
Deze tool geeft je een indicatie van het pensioenvermogen dat je kunt opbouwen en bijbehorende uitkering bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd. Het jaarlijks lidmaatschap wordt niet op de inleg in mindering gebracht en is ook niet verwerkt in de indicatie van het opgebouwd vermogen. De getoonde bedragen zijn slechts een indicatie. Er is geen rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie en deze indicatie is geen individueel advies. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk. Aan deze indicatie kunnen geen rechten worden ontleend. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De berekeningen worden hier uitgelegd.

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn de voordelen van de oudedagsreserve (FOR) afstorten als lijfrente?

  Als jouw oudedagsreserve (FOR) op een beleggingsrekening staat, wordt het eventuele rendement bij je inkomen geteld. Hier betaal je dus belasting over. Wanneer je jouw FOR afstort als lijfrente, hoef je geen belasting te betalen over het eventuele rendement.

  Zodra je de onderneming staakt (of met pensioen gaat), valt je opgebouwde oudedagsreserve in één keer vrij. Dit betekent dat je ook in één keer de belasting moet betalen over je gehele FOR. Wanneer je jouw FOR hebt afgestort als lijfrente, kun je jouw lijfrente laten uitkeren in periodieken. Daardoor hoef je niet de gehele belastingclaim in één keer te betalen.

 • Wat zijn de spelregels van mijn oudedagsreserve omzetten naar lijfrente?

  Als je jouw oudedagsreserve afstort op een pensioenrekening bij BrightPensioen (lijfrente), dan behoud je jouw belastingvoordeel. Je mag het hele bedrag of een gedeelte in één keer afstorten. De belasting betaal je later, als je met pensioen gaat. Maar in de regel is dit minder. Een bijkomend voordeel: je betaalt géén vermogensbelasting over je pensioenpot bij Bright.

  Wel zijn er een paar spelregels waar je rekening mee moet houden:

  • Jouw pensioenrekening staat vast. Je mag hier dus niet aankomen voordat/totdat je met pensioen gaat (m.u.v. als je langdurig arbeidsongeschikt raakt).
  • Wij beleggen jouw pensioenvermogen. Beleggen brengt risico’s met zich mee.
  • Heb je (ook) een flexibele (box 3) beleggingsrekening bij ons? Dan heb je daar géén fiscaal voordeel op. Je inleg op jouw beleggingsrekening is niet aftrekbaar en telt mee voor de vermogensbelasting.
  • Een pensioenrekening bij Bright is lijfrente. Als je jouw FOR hebt afgestort en je wilt daarna blijven opbouwen, dan krijg je dus te maken met de ‘lijfrente regels’ (want vanaf dat moment bouw je pensioen op via lijfrente, en niet meer via de FOR). Een belangrijke hierin is jouw jaarruimte. Jaarruimte = het deel van je inkomen dat je ieder jaar fiscaal vriendelijk opzij mag zetten. Met onze gratis jaarruimte tool kun je dit berekenen.

Wat maakt Bright uniek?

 • Heldere kosten

  Wij verdienen niet aan jouw pensioen, maar aan een lidmaatschap.

 • Wij zijn een social enterprise

  Wij gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • Coöperatief model

  Deelnemers hebben een stukje zeggenschap via de deelnemerscoöperatie.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image