Oudedagsreserve: zo bouw je als zzp’er fiscaal vriendelijk pensioen op

Naast lijfrente kun je als zzp’er ook via de oudedagsreserve fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen. Op deze pagina lees je wat de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) is en hoe je het benut en berekent.

Image

Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Wil je als zzp’er een voorziening voor je oudedag opbouwen? Dan kun je onder andere gebruikmaken van de oudedagsreserve, ofwel FOR. Deze regeling geeft ondernemers de mogelijkheid om een deel van hun winst opzij te zetten voor hun pensioen. Hoe werkt deze regeling? Wanneer mag je gebruikmaken van de Fiscale Oudedagsreserve? Hoe bereken je welk bedrag je opzij mag zetten? Hoe wordt deze reserve vrijgegeven? Bij BrightPensioen hebben we antwoord op je vragen.

Wat is de oudedagsreserve?

De Fiscale Oudedagsreserve is een regeling waarbij ondernemers een deel van hun winst opzij zetten voor hun oudedag. Je reserveert dit geld binnen je onderneming en hoeft er geen belasting over te betalen, zolang je het geld in je onderneming houdt. Zo kun je een oudedagsvoorziening opbouwen en je belastingdruk verlagen.

De reserve komt vrij zodra je stopt met je onderneming. Bijvoorbeeld wanneer je met pensioen gaat. Je kunt het bedrag ook tussentijds omzetten naar lijfrente.

Waarom de oudedagsreserve?

Als zzp’er bouw je niet automatisch pensioen op. Wil je een extra oudedagsvoorziening naast je AOW opbouwen? Dan moet je dit zelf regelen. Deze regeling maakt het opbouwen van een reserve fiscaal aantrekkelijk. Bovendien blijft het geld beschikbaar binnen je onderneming. Om gebruik te maken van de Fiscale Oudedagsreserve, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden van de oudedagsreserve regeling

 • Oudedagsreserve is uitsluitend voor IB-ondernemers

  De regeling is voor ondernemers die inkomstenbelasting betalen, ofwel: de IB-ondernemers. Mensen met een eenmanszaak (zzp’ers) een VOF of een maatschap. Ondernemers voor vennootschapsbelasting, zoals eigenaren van BV’s, kunnen hier geen gebruik van maken.

 • Je moet voldoen aan het urencriterium

  Je moet voldoen aan het urencriterium. Dit houdt in dat in het jaar dat je er gebruik van wilt maken, minstens 1.225 uren per jaar aan je onderneming moet besteden.

 • Nog geen AOW-leeftijd bereikt

  Wanneer je van de FOR gebruik wilt maken, mag je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebben.

 • Oudedagsreserve niet hoger dan eigen vermogen

  Het totaal opgebouwde bedrag van de reserve, mag niet hoger zijn dan het eigen vermogen van je onderneming.

Hoe werkt de oudedagsreserve?

Bereken eerst hoeveel je mag doteren, ofwel reserveren. In 2020 is dat 9,44% van je winst uit onderneming. Het is niet toegestaan om een lager of hoger percentage opzij te zetten. De maximale dotatie in 2020 bedraagt € 9.218.

Heb je berekend hoeveel je kwijt mag in je Fiscale Oudedagsreserve? Dan reserveer je dit in je boekhouding. Dit bedrag wordt voor nu vrijgesteld van inkomstenbelasting. Je betaalt pas belasting, als dit geld vrijkomt. Het is erg verstandig deze oudedagsreserve ook daadwerkelijk op een spaar- of beleggingsrekening te zetten.

Het is mogelijk om je reserve tussentijds over te hevelen naar een pensioenrekening bij BrightPensioen. Dit kan met een deel van het bedrag, of met je volledige reserve. Let hierbij wel op je jaarruimte. Op dat moment zet je het geld definitief vast voor je oudedag, zodat je in de toekomst een lijfrente uitkering ontvangt. Je hoeft hierover geen vermogensbelasting te betalen. Ook het rendement dat je maakt is, vrijgesteld van belasting.

Zo lang je de reserve (nog) niet overzet naar een pensioenrekening, wordt het behaalde rendement in box 3 belast. Mogelijk betaal je dus vermogensrendementsheffing over het rendement van je FOR-pot. Het kan daardoor fiscaal voordelig zijn om je Fiscale Oudedagsreserve over te zetten naar een pensioenrekening. De keerzijde is dat het bedrag op een lijfrenterekening vast staat. Waardoor je er pas bij kunt, als je met pensioen gaat. In dit blog lees je hoe je beide mogelijkheden slim combineert.

Slim omgaan met de oudedagsreserve

Oudedagsreserve afrekenen

Ben je van plan om binnenkort met je onderneming te stoppen? Dan is dat het moment waarop je gereserveerde oudedagsvoorziening vrij komt. Het vrijvallen van je Fiscale Oudedagsreserve betekent dat je de reserve omzet naar winst. Om dan te voorkomen dat je er belasting over moet betalen, stort je het bedrag af op je pensioenrekening (lijfrente).

Het kan ook voorkomen dat je tussentijds je reserve wilt aanspreken. Bijvoorbeeld omdat het eigen vermogen van je onderneming daalt. Of omdat je het geld voor andere doeleinden nodig hebt. Dan kun je een deel van de oudedagsreserve laten vrijvallen. Op dat moment moet je daar wel belasting over betalen.

Alle vragen op een rij over de oudedagsreserve of FOR

 • Wat zijn de verschillen tussen fiscale oudedagsreserve en lijfrente

  Als ondernemer voor de inkomstenbelasting (zzp’ers en mensen met VOF of maatschap) zijn er twee manieren om een fiscaal vriendelijk potje voor later op te bouwen: lijfrente en de (fiscale) oudedagsreserve. Het is belangrijk te begrijpen wat de verschillen zijn en wat de samenhang is.

  1. Oudedagsreserve is boekhoudkundig

  De oudedagsreserve is puur een boekhoudkundige reservering. Er hoeft niet daadwerkelijk geld opzij gezet te worden. Uiteraard is dat wel erg aan te raden.

  Lijfrente is vermogen dat daadwerkelijk opzij gezet wordt. Bij een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling (zoals BrightPensioen).

  2. Fiscaal

  Fiscale Oudedagsreserve reserveer je in het lopende jaar. Een percentage van je winst uit onderneming in het lopende jaar.

  De fiscale ruimte voor lijfrente – hoeveel je mag inleggen – is gebaseerd op je inkomen van het vorig jaar.

  Ook de hoogte van de fiscale ruimte verschilt. De hoogte van de oudedagsreserve is 9,44% van je winst uit onderneming, met een maximum van € 9.218 (2020).

  De jaarruimte voor lijfrente is 13,3% over je winst, minus € 12.472 (de AOW-franchise), met een maximum van € 12.968.

  3. Flexibiliteit

  Lijfrente kun je pas aanspreken bij pensionering (tenzij je langdurig arbeidsongeschikt wordt). Wil je het toch eerder opnemen, dan betaal je naast de inkomstenbelasting revisierente aan de belastingdienst.

  Met de oudedagsreserve ben je flexibeler. Je kunt deze aanspreken door deze te laten ‘vrijvallen’. Je oudedagsreserve vermindert en je inkomen neemt met hetzelfde bedrag toe. Bij het opnemen betaal je wel de inkomstenbelasting, maar geen revisierente.

  4. Veiligheid en toegankelijkheid

  Geld dat je hebt weggezet in een lijfrente, staat veilig voor de bijstandstoets. Mocht je ooit aanspraak moeten doen op de bijstand, dan hoef je dit potje niet eerst op te maken.

  Je opgebouwde oudedagsreserve staat niet veilig voor de bijstandstoets of andere schuldeisers. Mocht jouw bedrijf failliet gaan, maakt eerst de Belastingdienst aanspraak op de te vorderen inkomstenbelasting. Ook andere schuldeisers kunnen hier aanspraak op maken.

  5. Belasting over rendement

  Je betaalt geen belasting over het rendement op jouw Bright pensioenrekening.

  Het rendement dat je maakt op het bedrag dat je aan FOR hebt staan, wordt bij je inkomen geteld. Daarover betaal je wel belasting.

  6. De hoogte van de pot met geld

  Er geldt geen limiet voor de hoogte van je pot met lijfrente.

  Je fiscale oudedagsreserve mag niet groter worden dan het eigen vermogen in jouw bedrijf. De fiscale oudedagsreserve is daarom niet geschikt of bedoeld om je volledige pensioen mee op te bouwen.

  Samenhang lijfrente en oudedagsreserve

  Het zijn dus communicerende vaten. Gebruik je de oudedagsreserve, dan heb je het jaar erna geen of minder jaarruimte voor lijfrente. Het is niet en-en.

  Met onze slimme jaarruimte tool kun je zelf berekenen hoeveel ruimte je hebt en de samenhang.

 • Hoe werkt de oudedagsreserve (FOR)?

  FOR staat voor Fiscale Oudedags Reserve. Als zelfstandige kun je een deel van je winst reserveren als oudedagsreserve (FOR). Dit is 9,44% van de winst met een maximum van € 9.218 (2020). Over dit deel hoef je nu geen belasting te betalen. Je betaalt wel belasting over de uitkering. Je bepaalt elk jaar of je FOR opbouwt of niet. Als je de FOR ‘aan’ hebt staan, moet deze ook echt met 9,44% (maar niet meer dan het maximum) van je winst uit onderneming toenemen.

  • Je moet ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting (‘IB-ondernemer’), dus geen DGA.
  • Je moet voldoen aan het urencriterium (1.225 uur).
  • Je FOR mag niet groter zijn dan je eigen vermogen.
  • Eventueel rendement op je FOR (bijvoorbeeld spaarrente of beleggingsrendement) moet je bij je inkomen optellen. Deze wordt dus belast.
  • Je mag de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebben

  Meer informatie op deze pagina.

 • Hoe maak ik slim gebruik van de oudedagsreserve (FOR)?

  We hebben een blog geschreven over hoe je slim kunt omgaan met de oudedagsreserve (FOR). De blog vind je hier.

 • Wat is doteren?

  Doteren/dotatie is een ander woord voor reserveren. Het wordt gebruikt voor de berekening van je oudedagsreserve. Ofwel: het fiscaal vriendelijk apart zetten van een gedeelte van je winst. In 2020 geldt dat je 9,44% van je winst uit onderneming mag doteren.

 • Wat zijn de voordelen van de FOR afstorten als lijfrente?

  Als je FOR op een beleggingsrekening staat, wordt het eventuele rendement bij je inkomen geteld. Hier betaal je dus belasting over. Wanneer je jouw FOR afstort als lijfrente, hoef je geen belasting te betalen over het eventuele rendement.

  Zodra je de onderneming staakt (of met pensioen gaat), valt je opgebouwde FOR in één keer vrij. Dit betekent dat je ook in één keer de belasting moet betalen over je gehele FOR. Wanneer je jouw FOR hebt afgestort als lijfrente, kun je je lijfrente laten uitkeren in periodieken. Daardoor hoef je niet de gehele belastingclaim in één keer te betalen.

 • Hoe kan ik geld uit mijn fiscale oudedagsreserve (FOR) overhevelen / overboeken naar BrightPensioen?

  Het idee van een oudedagsreserve is dat je die op een bepaald moment overzet naar een lijfrente. Zoals de pensioenrekening van BrightPensioen.

  Ben je nog geen lid van Bright?
  Open een rekening

  Vervolgens kun je het bedrag waarmee je de oudedagsreserve wilt laten afnemen, in de portal invullen als eenmalige inleg.

  In jouw boekhouding neemt je oudedagsreserve (FOR) op de balans af met het bedrag dat je inlegt op je pensioenrekening (lijfrente) bij BrightPensioen.
  Dit bedrag wordt bij je winst opgeteld. Daar staat een even grote aftrek in Box 1 tegenover. Daarmee voorkom je dat je er belasting over betaalt.

  NB: Heb je je oudedagsreserve al op een beleggingsrekening bij Bright staan? Dan hoef je ons alleen te laten weten dat je het geld wilt overzetten naar je pensioenrekening. Door een contactformulier in de portal in te vullen of door ons te bellen.

Bereken je jaarruimte en je oudedagsreserve (FOR)

De jaarruimte (voor lijfrente) en de oudedagsreserve zijn communicerende vaten: het bedrag dat je als jaarruimte apart zet, mag je niet als FOR reserveren en andersom. Om het je makkelijk te maken hebben we de jaarruimte tool ontwikkeld. Hiermee bereken je hoeveel jaarruimte je mag inleggen of hoeveel FOR je per jaar mag reserveren.

Hulp nodig? Wij helpen je graag

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden met de FOR? Wil je jouw persoonlijke situatie bespreken? We helpen je graag op weg. Wij kijken met je mee en zoeken naar de oplossing die jou het meeste voordeel oplevert. Neem dus gerust een keer contact met ons op om meer te weten te komen over de oudedagsreserve.

Dit vinden onze leden

Bright
Helder en slim

 • Je geld is veilig

  We pakken geen percentage van je pensioen. Zo hou je meer over.

 • We zijn een social enterprise

  We gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • Je wordt mede-eigenaar

  Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst: slim en eerlijk.

In drie stappen klaar voor je pensioen

 • Open een rekening

  Neem een paar minuten. Schrijf jezelf in en open een rekening.

 • Begin met inleggen

  Leg een mooi bedrag in op je rekening. Maandelijks of eenmalig.

 • Bijsturen

  Elke maand kun je jouw inleg aanpassen of wat extra’s storten.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • Image
 • Image