Oudedagsreserve: zo bouw je als zzp’er een fiscaal vriendelijk pensioen op

Met de oudedagsreserve kun je als ZZP’er fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen. Lees hier wat de oudedagsreserve is, hoe je het berekent en hoe je het benut.

Image

Wil je als zzp’er een voorziening voor je oude dag opbouwen, dan kun je gebruikmaken van de oudedagsreserve. Deze regeling geeft ondernemers de mogelijkheid om een deel van hun winst opzij te zetten voor hun pensioen. Maar hoe gaat deze regeling precies in zijn werk? Wanneer mag je gebruikmaken van de oudedagsreserve, hoe bereken je welk bedrag je opzij mag zetten en op welke manier wordt je reserve uiteindelijk vrijgegeven? Bij BrightPensioen hebben we antwoorden op al je vragen.

Wat is de oudedagsreserve?

De oudedagsreserve is een regeling waarbij ondernemers een deel van hun winst opzij zetten voor hun oude dag. Je reserveert dit geld binnen je onderneming en hoeft er geen belasting over te betalen zolang je het geld in je onderneming houdt. Hierdoor kun je een oudedagsvoorziening opbouwen en tegelijkertijd je huidige belastingdruk verlagen.
Deze reserve komt vrij zodra je stopt met je onderneming, bijvoorbeeld wanneer je met pensioen gaat. Je kunt het bedrag ook tussentijds omzetten naar lijfrente. Deze regeling stond vroeger bekend als de fiscale oudedagsreserve, oftewel: de FOR.

Waarom de oudedagsreserve?

Als zzp’er bouw je niet automatisch een pensioen op. Wil je toch een extra oudedagsvoorziening naast je AOW opbouwen? Dan moet je dit zelf regelen. Deze regeling maakt het opbouwen van een reserve fiscaal aantrekkelijk. Bovendien blijft het geld dat je reserveert beschikbaar binnen je onderneming.

Om gebruik te maken van de fiscale oudedagsreserve moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden van de oudedagsreserve regeling

 • De oudedagsreserve regeling is uitsluitend voor IB-Ondernemers

  De regeling is uitsluitend voor ondernemers die inkomstenbelasting moeten doen, (‘IB-Ondernemers’). Dat zijn mensen met een eenmanszaak (zzp’ ers), een VOF of een maatschap. Ondernemers voor vennootschapsbelasting, zoals eigenaren van bv’s kunnen hier geen gebruik van maken.

 • Je moet voldoen aan het urencriterium

  Je moet voldoen aan het urencriterium. Dit houdt in dat in het jaar dat je er gebruik van wilt maken minstens 1.225 uren aan je onderneming moet besteden.

 • Nog geen AOW-leeftijd bereikt

  Wanneer je van de FOR gebruik wilt maken, mag je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebben.

 • Opgebouwde bedrag niet hoger dan vermogen in eigen onderneming

  Het totaal opgebouwde bedrag van de reserve mag niet hoger zijn dan het eigen vermogen van je onderneming.

Hoe werkt de oudedagsreserve?

Bereken eerst hoeveel je dit jaar mag doteren, ofwel reserveren. In 2020 geldt dat je 9,44% van je winst uit onderneming mag doteren. Het is niet toegestaan om een lager percentage opzij te zetten. De maximale dotatie die je dit jaar mag doen bedraagt €9.218.
Heb je berekend hoeveel je kwijt mag in je fiscale oudedagsreserve? Dan reserveer je dit bedrag in je boekhouding. Het is erg verstandig deze fiscale oudedagsreserve ook daadwerkelijk op een spaar- of beleggingsrekening te zetten. Dit bedrag wordt vrijgesteld van inkomstenbelasting.

Het is mogelijk om je reserve tussentijds over te hevelen naar je pensioenrekening bij BrightPensioen. Dit kan met een deel van het bedrag, maar ook met je volledige reserve. Het grote voordeel is dat je dit geld op dat moment definitief reserveert voor je oude dag, zodat je in de toekomst een lijfrente uitkering ontvangt. Je hoeft geen vermogensbelasting te betalen over het bedrag dat op je pensioenrekening staat. Ook het rendement dat je maakt is vrijgesteld van belasting.

Hevel je de reserve niet over naar een pensioenrekening en laat je het bedrag op een beleggingsrekening staan? Dan wordt het behaalde rendement bij je inkomen geteld en moet je daar inkomstenbelasting over betalen. Het is dus fiscaal voordelig om je fiscale oudedagsreserve over te zetten naar een pensioenrekening. De keerzijde is wel dat het bedrag op een lijfrenterekening is vastgezet, waardoor je er pas bij kunt als je met pensioen gaat.

Oudedagsreserve afrekenen

Ben je van plan om binnenkort met je onderneming te stoppen, bijvoorbeeld omdat je met pensioen gaat? Dan is dat het moment waarop je gereserveerde oudedagsvoorziening vrij komt te vallen. Het vrijvallen van je fiscale oudedagsreserve betekent dat je de reserve gaat omzetten naar winst. Dit zou betekenen dat je er belasting over betalen. Om dat te voorkomen stort je het bedrag af op je pensioenrekening.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je tussentijds je reserve wilt aanspreken. Bijvoorbeeld omdat het eigen vermogen van je onderneming daalt of doordat je het geld voor andere doeleinden nodig hebt. Dan kun je een deel van de oudedagsreserve laten vrijvallen. Op dat moment moet je daar wel belasting over betalen.

Alle vragen op een rij over de ouderdagsreserve of FOR

 • Wat is de FOR?

  FOR staat voor (Fiscale) OudedagsReserve.

  De FOR is een manier om een deel van je winst te reserveren voor – jawel – je oude dag. Je krijgt deze reserve zodra je stopt met je onderneming, bijvoorbeeld als je met pensioen gaat.

  Met de FOR hevel je dus een stuk van je winst van nu over naar de toekomst. Je betaalt er nu dus geen inkomstenbelasting over. Zodra je stopt met je onderneming (of met pensioen gaat) kun je je FOR in één keer laten uitkeren. Je betaalt op dat moment alsnog de belasting over het gehele bedrag, maar als je de AOW-leeftijd hebt bereikt betaal je minder belasting dan daarvoor. Je kunt je opgebouwde FOR ook afstorten als lijfrente zodat je het geld periodiek kunt laten uitkeren. Dit is aantrekkelijk omdat je na het bereiken van de AOW-leeftijd geen AOW-premie meer betaalt.

 • Hoe werkt de oudedagsreserve (FOR)?

  FOR staat voor Fiscale Oudedags Reserve. Als zelfstandige kun je een deel van je winst reserveren als oudedagsreserve (FOR). Dit is 9,44% van de winst met een maximum van € 9.218 (2020). Over dit deel hoef je nu geen belasting te betalen. Je betaalt wel belasting over de uitkering. Om FOR op te kunnen bouwen moet je wel voldoen aan het urencriterium (1.225 uur). Je bepaalt elk jaar of je FOR opbouwt of niet. Als je in 2020 je FOR ‘aan’ hebt staan, moet deze ook echt met 9,44% (of het maximum) van je winst uit onderneming toenemen. Je FOR kan nooit groter zijn dan je eigen vermogen. Eventueel rendement op je FOR (bijvoorbeeld spaarrente of beleggingsrendement) moet je bij je inkomen tellen. Deze wordt dus belast.

 • Hoe maak ik slim gebruik van de oudedagsreserve (FOR)?

  We hebben een blog geschreven over hoe je slim kunt omgaan met de oudedagsreserve (FOR). De blog vind je hier.

 • Wat is doteren?

  Doteren/dotatie is een ander woord voor reserveren. Het wordt gebruikt voor de berekening van je oudedagsreserve. Of wel het fiscaal vriendelijk apart zetten van een gedeelte van je winst. In 2020 geldt dat je 9,44% van je winst uit onderneming mag doteren.

 • Wat zijn de verschillen tussen FOR en lijfrente/jaarruimte?

  Het belangrijkste verschil tussen beide is dat je de Fiscale Oudedagsreserve opbouwt in het lopende jaar terwijl de fiscale ruimte voor lijfrente – en dus voor BrightPensioen – gebaseerd is op je inkomen van het jaar daarvoor.

  Daarom heb je als ondernemer het eerste jaar meestal weinig of geen jaarruimte. Je kunt gedurende je eerste jaar wel een oudedagsreserve opbouwen, want deze is gebaseerd op de winst uit datzelfde jaar. Daarnaast verschilt de hoogte van de fiscale ruimte. Voor 2020 is de FOR 9,44% over je gehele winst. De jaarruimte is 13,3% over je winst minus € 12.472 (de AOW franchise)

  Alle verschillen lees je hier

 • Wat zijn de voordelen van de FOR afstorten als lijfrente?

  Als je FOR op een beleggingsrekening staat wordt het eventuele rendement bij je inkomen geteld. Hier betaal je dus belasting over. Wanneer je je FOR afstort als lijfrente hoef je geen belasting te betalen over het eventuele rendement.

  Zodra je je onderneming staakt (of met pensioen gaat), valt je opgebouwde FOR in één keer vrij. Dit betekent dat je ook in één keer de belasting moet betalen over je gehele FOR. Wanneer je jouw FOR hebt afgestort als lijfrente, kun je je lijfrente laten uitkeren in periodieken. Daardoor hoef je niet de gehele belastingclaim in één keer te betalen.

 • Kan ik geld uit mijn fiscale oudedagsreserve (FOR) overhevelen/ overboeken?

  Ja dat kan! In dat geval neemt je oudedagsreserve (FOR) op de balans af met het bedrag dat je inlegt op je lijfrente bij BrightPensioen. Dit bedrag wordt bij je winst opgeteld, maar daar staat een even grote aftrek in Box 1 tegenover. Je betaalt per saldo dus niet meer belasting.

Bereken je jaarruimte en je ouderdagsreserve (FOR)

De jaarruimte en de oudedagsreserve zijn communicerende vaten: het bedrag dat je als jaarruimte apart zet mag je niet als FOR reserveren en andersom. Het bedrag dat je reserveert aan FOR kan je niet ook nog gebruiken als jaarruimte. Om het je makkelijk(er) te maken hebben we de jaarruimte tool ontwikkeld. Hiermee bereken je hoeveel jaarruimte je mag inleggen of hoeveel FOR je per jaar mag reserveren. Elke jaar passen we de tool aan op basis van de laatste belastingdienst regels.

  Sta BrightPensioen toe de jaarruimte tool en andere handige tips en tools te delen. We beloven je niet te spammen en je kunt je via elke e-mail die je van ons ontvangt uitschrijven.
 • Voor meer informatie over hoe wij met jouw gegevens omgaan: zie onze privacy verklaring.
Image

Hulp nodig? Wij helpen je graag

De fiscale oudedagsreserve is een manier om een oudedagsvoorziening op te bouwen binnen je onderneming. Deze reserve is vrijgesteld van belasting en blijft bovendien binnen je bedrijf. Het is mogelijk om het geldbedrag over te hevelen naar een pensioenrekening om uiteindelijk een lijfrente uitkering te ontvangen.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden met de FOR en wil je graag jouw persoonlijke situatie bespreken? Dan helpen we je bij BrightPensioen graag op weg. Wij kijken met je mee en zoeken naar de oplossing die jou het meeste voordeel oplevert. Neem dus gerust een keer contact op met BrightPensioen om meer te weten te komen over de oudedagsreserve.

Wat maakt Bright uniek?

 • We zijn tegen variabele kosten

  We pakken geen percentage van je pensioen. Zo hou je meer over.

 • We zijn een social enterprise

  We gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • We werken met een coöperatie

  Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst: slim en eerlijk.

In drie stappen klaar voor je pensioen

 • Open een rekening

  Schrijf jezelf in en open een rekening.

 • Begin met inleggen

  Leg een mooi bedrag in op je rekening.

 • Bijsturen

  Elke maand kun je jouw inleg aanpassen of wat extra’s storten.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • Image
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online meteen een rekening.

 • Start met inleggen

  We beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je je geld laten uitkeren.

Je bent in goed gezelschap

Bright
Helder en slim

 • Je geld is veilig

  We pakken geen percentage van je pensioen. Zo hou je meer over.

 • We zijn een social enterprise

  We gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • Je wordt mede-eigenaar

  Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst: slim en eerlijk.