De fiscale jaarruimte voor 2023 wordt vergroot

In de Wet toekomst pensioenen is opgenomen dat de fiscale jaarruimte (bestaande uit jaarruimte en reserveringsruimte of inhaalruimte) flink wordt vergroot. Deze wet is op dinsdag 30 mei 2023 aangenomen. Het volgende gaat veranderen:

 • het opbouwpercentage gaat van 13,3% naar 30%;
 • voor de reserveringsruimte mag je tot 10 jaar terug rekenen (was tot 7 jaar);
 • de maximale reserveringsruimte gaat naar € 38.000 (dit was 17% van de premiegrondslag met een maximum van € 8.065. Bij een kortere periode dan 10 jaar voor AOW leeftijd was dit maximum € 16.130);
 • je mag tot 5 jaar na AOW blijven inleggen (dit was tot AOW-leeftijd).

Mede n.a.v. ons opiniestuk dat – vanwege het afschaffen van de oudedagsreserve – de verruiming van de jaarruimte toch écht in 2023 moet plaatsvinden, heeft minister Schouten toegezegd dat als de Wet toekomst pensioenen op 1 juli 2023 ingaat, de verhoogde fiscale ruimte met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 gaat gelden.

Onze indicator en tool zijn beide aangepast met de nieuwe cijfers. Bereken hieronder jouw jaarruimte en belastingvoordeel.

Jouw maximale inleg en belastingteruggave

Hoe hoog was je inkomen in 2022?

Bij een inkomen van minder dan de AOW-franchise (€ 13.646) heb je geen fiscale jaarruimte. Je hebt mogelijk wel reserveringsruimte, tot maximaal € 38.000
Indicatie maximale inleg 2023
Maximale jaarruimte 2023
Max. reserveringsruimte 2023

Let op! De maximale ruimte klopt alleen als je in 2022 géén pensioen in loondienst hebt opgebouwd en/of géén gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve. Is dit wel het geval? Dan komt jouw jaarruimte lager uit. De maximale reserveringsruimte is door de aangenomen pensioenwet (ook) verhoogd. Dit is in deze berekening meegenomen! Om jouw exacte ruimtes te kunnen berekenen, kun je het beste onze jaarruimte tool gebruiken.

Indicatieve belastingteruggave
O.b.v. jaarruimte
O.b.v. reserveringsruimte

Voor de indicatieve belastingteruggave rekenen we met 36,93%. Bij inkomens boven de € 73.031 rekenen we met 49,50%. Hoeveel je daadwerkelijk terugkrijgt, is afhankelijk van jouw situatie. Als je bijvoorbeeld een (relatief) laag inkomen hebt, dan betaal je geen of weinig inkomstenbelasting en heb je geen of weinig belastingvoordeel.


Download de gratis jaarruimte tool om een exacte berekening te maken.

Hoe groot kan jouw pensioenpot worden?

Jouw leeftijd
0
Start pensioenuitkering
0

Gemiddelde inleg per maand

Wat denk je gemiddeld per maand in te leggen gedurende de gehele looptijd?
Gemiddelde inleg per maand
0

Eenmalige inleg

Vul hier een bedrag in dat je ineens wilt inleggen. Bijvoorbeeld omdat je een bestaande lijfrente overboekt. Of omdat je je fiscale oudedagsreserve (FOR) afstort.
Eenmalige inleg
0

Gemiddeld bruto rendement

Wij beleggen volgens het lifecycle principe. Tien jaar voor de gekozen einddatum wordt het risico afgebouwd naar defensief. Het getoonde rendement houdt hier rekening mee: hoe korter de opbouwperiode, hoe lager dit rendement. Als je het rendement hier wijzigt, wordt geen rekening meer gehouden met risico-afbouw via de lifecycle.
Gemiddeld bruto rendement
0
Wat mis ik als ik jaar later begin?
0
Benieuwd hoe je pensioen eruit kan gaan zien?
Speel met schuifjes.
Opbouwperiode: jaar

Indicatie opgebouwd vermogen

Dit is de totale pot met geld die kunt opbouwen. Met deze pot koop je uiteindelijk een uitkering aan. Je bepaalt zelf hoe lang die uitkeringsperiode moet zijn.
Indicatie opgebouwd vermogen

Indicatie bruto uitkering per maand

Dit is een indicatie van de uitkering die je bij de huidige rentestand kunt verwachten voor de periode daaronder kiest. Koopkracht toont wat deze uitkering in euro's van vandaag zou zijn bij een inflatie van 2%. Kijk dus voor het bepalen van je inleg naar de door jou gewenste koopkracht.
Indicatie bruto uitkering per maand
Koopkracht: €

Uitkeringsperiode

In deze indicator krijg je een indicatie voor een uitkeringsperiode van 20, 25 of 30 jaar. Maar andere periodes zijn ook mogelijk. Minimaal 5 jaar, maximaal levenslang.
Uitkeringsperiode
0
Met de gegevens die je nu hebt ingevuld, is uitsluitend lijfrente opbouwen bij BrightPensioen minder aantrekkelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Meer inleggen, een langere periode kiezen, een tweede rekening openen. Vragen? Bel ons op: 020 – 70 70 540.
Wat mis ik als ik jaar later begin?
€ − % minder

Disclaimer
Deze tool geeft je een indicatie van het pensioenvermogen dat je kunt opbouwen en bijbehorende uitkering bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd. Het jaarlijks lidmaatschap wordt niet op de inleg in mindering gebracht en is ook niet verwerkt in de indicatie van het opgebouwd vermogen. Hier lees je hoe de berekening en formule precies werkt.
De getoonde bedragen zijn een indicatie. Er is geen rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie. De indicatie is géén individueel advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Onze oplossing voor jou

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.