Aangifte doen? Lees in deze blog hoe je jouw inleg bij Bright doorgeeft.

Gebruik jouw reserveringsruimte

Je mag belastingvrij geld opzijzetten voor je pensioen. Heb je dit een paar jaar uitgesteld? Dan kun je tot zeven jaar terug (een deel) inhalen: jouw inhaalruimte ofwel reserveringsruimte. Zo kun je toch nog duizenden euro’s betaalde belasting terugkrijgen.

Image

Wat is reserveringsruimte?

De overheid vindt het belangrijk dat je pensioen opbouwt. Daarom krijg je de mogelijkheid om met fiscaal voordeel pensioen op te bouwen. Dit geldt zowel voor mensen in loondienst, als voor zzp’ers en ondernemers die zelf hun pensioen moeten regelen.

Het bedrag dat je maximaal mag inleggen heet jaarruimte. Heb je die jaarruimte een aantal jaren niet (volledig) gebruikt? Dan heb je de mogelijkheid achteraf deze ongebruikte jaarruimte(s) in te halen en jouw pensioengat te dichten. Dit is jouw reserveringsruimte of inhaalruimte.

Het berekenen van de reserveringsruimte kan lastig zijn. De onderliggende percentages, grondslagen en maxima verschillen namelijk per jaar. Met onze slimme Excel-tool is het gelukkig een fluitje van een cent. Bovendien kun je de gegevens van dit jaar bewaren voor volgend jaar.

Jouw maximale inleg en belastingteruggave

Hoe hoog was je inkomen in 2022?

Bij een inkomen van minder dan de AOW-franchise (€ 13.646) heb je geen fiscale jaarruimte
Indicatie maximale inleg 2023
Maximale jaarruimte 2023
Max. reserveringsruimte 2023

Let op! Deze maximale jaarruimte klopt alleen als je in 2022 géén pensioen in loondienst hebt opgebouwd en/of géén gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve.
Is dit wel het geval? Dan komt jouw jaarruimte lager uit. Je kunt deze exact berekenen met onze jaarruimte tool. Ook voor het berekenen van de daadwerkelijke reserveringsruimte moet je deze gebruiken.

Indicatieve belastingteruggave
O.b.v. jaarruimte
O.b.v. reserveringsruimte

Voor de indicatieve belastingteruggave rekenen we met 36,93%. Bij inkomens boven de € 73.031 rekenen we met 49,50%. Hoeveel je daadwerkelijk terugkrijgt is afhankelijk van jouw situatie. Als je bijvoorbeeld een (relatief) laag inkomen hebt, dan betaal je geen of weinig inkomstenbelasting en heb je geen of weinig belastingvoordeel.


Download de gratis jaarruimte tool om een exacte berekening te maken.

Waarom is reserveringsruimte fijn?
Je voelt het voordeel in je portemonnee

 • Het kan je duizenden euro's schelen
  • Je kunt tot 49,50% van je inleg terugkrijgen.
  • Hoe hoger je inkomen, hoe groter het voordeel.
  • Geen vermogensrendementsheffing over je pensioenpot.
  • Heb je nog geen pensioen opgebouwd? Dan kun je maximaal voordeel benutten.
  • Je kunt tot zeven jaar terug je niet gebruikte jaarruimte inhalen.
Image

Zo gebruik je jouw reserveringsruimte

Benut jouw reserveringsruimte door geld te storten op een lijfrente- of bankspaarrekening. Dit bedrag mag je aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Voor 2023 geldt een maximum van € 8.065 voor mensen die nog minimaal tien jaar voor de AOW-leeftijd zitten. Voor mensen die minder dan tien jaar tot AOW hebben, geldt een bedrag van € 15.922. Hierdoor kan de aftrek lager zijn dan het totaal van je niet-benutte jaarruimten over de afgelopen jaren.

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel mag ik fiscaal vriendelijk voor mijn pensioen opzij zetten?

  Fiscaal vriendelijk betekent dat je vanuit je inkomen (winst uit onderneming of salaris) geld opzij mag zetten voor je pensioen, waardoor je belastbaar inkomen lager wordt. Het maximale deel van je salaris dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten, wordt je jaarruimte genoemd.

  De niet benutte jaarruimtes uit de zeven voorgaande jaren mag je inhalen. Dat heet de reserveringsruimte.

 • Hoe kan ik mijn reserveringsruimte berekenen?

  Je kunt jouw reserveringsruimte of inhaalruimte berekenen door je niet gebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar op te tellen. Wel is het zo dat jouw reserveringsruimte niet hoger mag zijn dan 17% van de premiegrondslag. Daarnaast is er een maximum aan wat je mag storten: maximaal € 8.065 (langer dan tien jaar voor je AOW) of € 15.922 (tien jaar of minder voor je AOW) in 2023.

  Het berekenen van de reserveringsruimte kan lastig zijn, omdat de percentages, grondslagen en maxima verschillen per jaar. Onze handige jaarruimte en reserveringsruimte tool helpt jou hierbij.

 • Hoe vraag ik de inkomstenbelasting terug over mijn inleg bij BrightPensioen?

  Je legt bij BrightPensioen een bedrag in vanuit je inkomen of vanuit de winst uit onderneming. De belasting die je over dit bedrag betaald hebt, kun je terugvragen via de aangifte inkomstenbelasting. Standaard is dat eens per jaar.

  Stappen tijdens het doen van je aangifte inkomstenbelasting:

  • Ga naar de site van de Belastingdienst, ga naar Inloggen en vervolgens naar Mijn Belastingdienst en log in met je DigID.
  • Ga naar Inkomstenbelasting en selecteer het jaar waarin de inleg bij BrightPensioen heeft plaatsgevonden.
  • Open de aangifte inkomstenbelasting (of het verzoek voorlopige aanslag inkomstenbelasting).
  • De inleg voor BrightPensioen vul je in onder Uitgaven. Vink het vakje Uitgaven voor lijfrente. Alleen bij een pensioentekort aan.
  • Vul hier vervolgens jouw rekeningnummer en inleg bij BrightPensioen in. In principe moeten deze al ingevuld zijn door de Belastingdienst. Maar de ervaring leert dat dit niet bij iedereen het geval is…

  Nadat je de gegevens hebt ingegeven, wordt de sectie Jaarruimte en niet-gebruikte jaarruimte vorige jaren geopend. Hier wordt gecontroleerd of de hierboven opgegeven inleg past binnen de jaar- en reserveringsruimte.

  Het is ook mogelijk de belastingteruggave maandelijks aan te vragen.

  Let op: de vraag “Hebt u in 20XX pensioen opgebouwd” of “Pensioenaangroei in 20XX” heeft geen betrekking op BrightPensioen. Deze vraag heeft betrekking op pensioen dat eventueel bij een werkgever is opgebouwd via de tweede pijler. Als dit het geval is, heb je voor dat jaar een Uniform Pensioenoverzicht ontvangen en daarop staat een factor A.

  Op deze pagina lees je meer over hoe je de belastingaangifte invult met betrekking op jouw pensioeninleg.

 • Wat zijn de spelregels van pensioen opbouwen met belastingvoordeel?

  Als je geld inlegt op je pensioenrekening, krijg je de betaalde belasting over je inleg terug. De inleg moet dan wel binnen jouw jaarruimte of reserveringsruimte vallen. De belasting betaal je later, als je met pensioen gaat. Maar in de regel is dit minder. Je betaalt daarnaast géén vermogensbelasting over je pensioenpot.

  Er zijn een paar spelregels waar je rekening mee moet houden:

  • Jouw jaarruimte heeft een maximum. Ga je hier overheen met jouw inleg? Dan heb je over dat deel geen belastingvoordeel.
  • Jouw pensioenpot staat vast. Je mag hier dus niet aankomen totdat je met pensioen gaat (tenzij je langdurig arbeidsongeschikt raakt).
  • Wij beleggen het pensioenvermogen. Beleggen brengt risico’s met zich mee.
  • Heb je (ook) een flexibele (box 3) beleggingsrekening bij ons? Dan heb je daar géén fiscaal voordeel op. Je inleg op jouw beleggingsrekening is niet aftrekbaar en telt mee voor de vermogensbelasting.

Webinar reserveringsruimte

Wil je meer weten over de jaar- en reserveringsruimte? En hoe je er slim gebruik van maakt? In ons jaarruimte webinar legt Sjaak Zonneveld het je piekfijn uit.

Image

Wat maakt Bright uniek?

 • Wij zijn tegen variabele kosten

  Wij verdienen niet aan jouw pensioen, maar aan een lidmaatschap.

 • Wij zijn een social enterprise

  Wij gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • Wij werken met een coöperatie

  Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst: slim en eerlijk.

Pak je belastingvoordeel
en begin aan jouw Bright future

 • Meld je aan

  Onze slimme tools helpen je met het berekenen van jouw inleg.

 • Bepaal jouw inleg

  Je kunt deze inleg elke maand aanpassen. Makkelijk en online.

 • Pak je belastingvoordeel

  Het enige wat jij hoeft te doen: de betaalde belasting terugvragen.