Overstappen van zzp pensioen aanbieder? Dat kan hier.

Blij met de reserveringsruimte. Waarom is dat fijn?

Je mag belastingvrij geld opzij zetten voor je pensioen. Heb je het een paar jaar uitgesteld? Dan kun je tot aan zeven jaar terug (een deel) inhalen. Zo kun je toch nog duizenden euro’s betaalde belasting terugkrijgen.

Image

Wat is reserveringsruimte?

De overheid vindt het belangrijk dat je pensioen opbouwt. Daarom krijg je de mogelijkheid om met fiscaal voordeel pensioen op te bouwen. Dit geldt zowel voor mensen in loondienst, als voor zzp’ers en ondernemers die zelf hun pensioen moeten regelen.

Het bedrag dat je maximaal mag inleggen heet jaarruimte. Heb je die jaarruimte een aantal jaren niet (volledig) gebruikt, dan heb je de mogelijkheid achteraf alsnog dit pensioengat te dichten.

Je kunt tot maximaal zeven jaar terug je niet gebruikte jaarruimtes inhalen. Deze niet gebruikte jaarruimte wordt de reserveringsruimte genoemd. Het berekenen van de reserveringsruimte is lastig. De onderliggende percentages, grondslagen en maxima verschillen namelijk per jaar.

Met onze slimme Excel-tool is het gelukkig een fluitje van een cent. Bovendien kun je de gegevens van dit jaar volgend jaar opnieuw gebruiken.

Waarom is dit fijn?
Je voelt het voordeel in je portemonnee

 • Het kan je duizenden euro's schelen
  • Je kunt tot 49,50% van je inleg terugkrijgen.
  • Hoe hoger je inkomen, hoe groter het voordeel.
  • Geen vermogensrendementsheffing over je pensioenpot.
  • Heb je nog geen pensioen opgebouwd? Dan kun je maximaal voordeel benutten.
  • Je kunt tot zeven jaar terug je niet gebruikte jaarruimte inhalen.
Image

Hoe maak ik gebruik van mijn reserveringsruimte?

Je benut je reserveringsruimte door geld te storten op een lijfrente- of bankspaarrekening. Vervolgens mag je dit bedrag aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Voor 2022 geldt een maximum van € 7.587 voor mensen die nog minimaal tien jaar voor de AOW-leeftijd zitten. Voor mensen die ouder dan 56 jaar en 4 maanden zijn, geldt een bedrag van € 14.978. Hierdoor kan de aftrek lager zijn dan het totaal van je niet-benutte jaarruimten over de afgelopen jaren.

Onze oplossing voor jou

Webinar reserveringsruimte

Wil je meer weten over de jaar- en reserveringsruimte? En hoe je er slim gebruik van maakt? In ons jaarruimte webinar legt Sjaak Zonneveld het je piekfijn uit.

Image

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel mag ik fiscaal vriendelijk voor mijn pensioen opzij zetten?

  Fiscaal vriendelijk betekent dat je vanuit je inkomen (winst uit onderneming of salaris) geld opzij mag zetten voor je pensioen, waardoor je belastbaar inkomen lager wordt. Het maximale deel van je salaris dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten, wordt je jaarruimte genoemd.

  De niet benutte jaarruimtes uit de zeven voorgaande jaren mag je inhalen. Dat heet de reserveringsruimte.

 • Hoe vraag ik de inkomstenbelasting terug over mijn inleg bij BrightPensioen?

  Je legt bij BrightPensioen een bedrag in vanuit je inkomen of vanuit de winst uit onderneming. De belasting die je over dit bedrag betaald hebt, kun je terugvragen via de aangifte inkomstenbelasting. Standaard is dat eens per jaar.

  Stappen tijdens het doen van je aangifte inkomstenbelasting:

  • Ga naar de site van de Belastingdienst, ga naar Inloggen en vervolgens naar Mijn Belastingdienst en log in met je DigID.
  • Ga naar Inkomstenbelasting en selecteer het jaar waarin de inleg bij BrightPensioen heeft plaatsgevonden.
  • Open de aangifte inkomstenbelasting (of het verzoek voorlopige aanslag inkomstenbelasting).
  • De inleg voor BrightPensioen vul je in onder Uitgaven. Vink het vakje Uitgaven voor lijfrente. Alleen bij een pensioentekort aan.
  • Vul hier vervolgens jouw rekeningnummer en inleg bij BrightPensioen in. In principe moeten deze al ingevuld zijn door de Belastingdienst. Maar de ervaring leert dat dit niet bij iedereen het geval is…

  Nadat je de gegevens hebt ingegeven, wordt de sectie Jaarruimte en niet-gebruikte jaarruimte vorige jaren geopend. Hier wordt gecontroleerd of de hierboven opgegeven inleg past binnen de jaar- en reserveringsruimte.

  Het is ook mogelijk de belastingteruggave maandelijks aan te vragen.

  Let op: de vraag “Hebt u in 20XX pensioen opgebouwd” of “Pensioenaangroei in 20XX” heeft geen betrekking op BrightPensioen. Deze vraag heeft betrekking op pensioen dat eventueel bij een werkgever is opgebouwd via de tweede pijler. Als dit het geval is, heb je voor dat jaar een Uniform Pensioenoverzicht ontvangen en daarop staat een factor A.

   

  Op deze pagina lees je meer over hoe je de belastingaangifte invult met betrekking op jouw pensioeninleg.

Wat maakt Bright uniek?

 • Wij zijn tegen variabele kosten

  Wij verdienen niet aan jouw pensioen, maar aan een lidmaatschap.

 • Wij zijn een social enterprise

  Wij gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • Wij werken met een coöperatie

  Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst: slim en eerlijk.

Pak je fiscaal voordeel
begin vandaag aan jouw Bright future

 • Meld je aan

  Onze slimme tools helpen je met het berekenen van je inleg.

 • Bepaal jouw inleg

  Je kunt deze inleg elke maand aanpassen. Makkelijk en online.

 • Pak je belastingvoordeel

  Het enige wat je hoeft te doen, is je betaalde belasting terugvragen.