Blij met de reserveringsruimte. Waarom is dat fijn?

Je mag belastingvrij geld opzij zetten voor je pensioen. Heb je het een paar jaar uitgesteld? No worries: je kunt dit tot zeven jaar terug inhalen. En zo kun je nog duizenden euro’s betaalde belasting terugkrijgen.

Image

Wat is de reserveringsruimte?

De overheid vindt het belangrijk dat je pensioen opbouwt. Daarom geeft ze je de mogelijkheid om met fiscaal voordeel pensioen op te bouwen. Dit geldt zowel voor mensen in loondienst, als voor zzp’ers en ondernemers die zelf hun pensioen moeten regelen.

Het bedrag dat je maximaal mag inleggen heet jaarruimte. Heb je die jaarruimte een aantal jaren niet (volledig) gebruikt, dan heb je de mogelijkheid achteraf alsnog dit pensioengat te dichten.

Je kunt tot maximaal zeven jaar terug je niet gebruikte jaarruimtes inhalen. Deze niet gebruikte jaarruimte wordt de reserveringsruimte genoemd. Het berekenen van de reserveringsruimte is lastig. De onderliggende percentages, grondslagen en maxima verschillen namelijk per jaar.

Met onze slimme Excel tool is het echter een fluitje van een cent. Bovendien kun je de gegevens van dit jaar volgend jaar opnieuw gebruiken.

Waarom is dit fijn?
Omdat je het voordeel in je portemonnee gaat voelen

 • Dit fiscaal voordeel kan zo duizenden euro's schelen.
  • Je kunt tot 49,50% van je inleg terugkrijgen.
  • Hoe hoger je inkomen, hoe groter het voordeel.
  • Geen vermogensrendementsheffing over je pensioenpot.
  • Heb je nog geen pensioen opgebouwd? Dan kun je maximaal voordeel benutten.
  • Je kunt tot zeven jaar terug je niet gebruikte jaarruimte inhalen.
  • Maar… je hebt tot 31 december om je inleg te storten!
Image

Hoe maak ik gebruik van mijn reserveringsruimte?

Je benut je reserveringsruimte door geld te storten op een lijfrente- of bankspaarrekening. Vervolgens mag je dit bedrag aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Voor 2021 geldt een absoluut maximum van € 7.489 voor mensen die nog minimaal tien jaar voor de AOW-leeftijd zitten. Voor mensen die binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereiken, geldt een bedrag van € 14.785. Hierdoor kan de aftrek lager zijn dan het totaal van je niet-benutte jaarruimten over de afgelopen jaren.

Onze oplossing voor jou

Webinar Jaarruimte en reserveringsruimte

Wil je meer weten over jaarruimte en hoe je hier gebruik van kunt maken? In ons jaarruimte-webinar legt Sjaak Zonneveld het piekfijn uit.

Image

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel mag ik fiscaal vriendelijk voor mijn pensioen opzij zetten?

  Fiscaal vriendelijk betekent dat je vanuit je inkomen (winst uit onderneming of salaris) geld opzij mag zetten voor je pensioen, waardoor je belastbaar inkomen lager wordt. Het maximale deel van je salaris dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten, wordt je jaarruimte genoemd.

  De niet benutte jaarruimtes uit de zeven voorgaande jaren mag je inhalen. Dat heet de reserveringsruimte.

 • Wat is jaarruimte?

  Als je investeert in je pensioen, word je beloond met belastingvoordeel. Het deel van je inkomen dat je jaarlijks fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen, heet de jaarruimte. Met de slimme jaarruimte tool van BrightPensioen kun je dit berekenen.

  Er zit een grens aan de jaarruimte, omdat pensioen opbouwen, in tegenstelling tot ‘gewoon’ sparen, belastingvoordeel oplevert. Je kunt de inkomstenbelasting die je hebt betaald over de inleg terugkrijgen, door de benutte jaarruimte in te vullen bij je belastingaangifte. Je betaalt trouwens ook geen vermogensrendementsheffing over je pensioenpot bij BrightPensioen.

 • Wat is reserveringsruimte?

  Elk jaar mag je een deel van je inkomen fiscaal vriendelijk opzijzetten voor je pensioen: de jaarruimte.

  De reserveringsruimte is een deel van de ongebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar. Als je in de afgelopen zeven jaar jouw jaarruimte niet benut hebt, dan mag je een deel hiervan alsnog bovenop jouw jaarruimte van dit jaar storten. Met de slimme jaarruimte tool van BrightPensioen kun je dit berekenen.

 • Hoe vraag ik de inkomstenbelasting terug over mijn inleg bij BrightPensioen?

  Je legt bij BrightPensioen een bedrag in vanuit je inkomen of vanuit de winst uit onderneming. De belasting die je over dit bedrag betaald hebt, kun je terugvragen via de aangifte inkomstenbelasting. Standaard is dat eens per jaar.

  Stappen tijdens het doen van je aangifte inkomstenbelasting:

  • Ga naar de site van de Belastingdienst, ga naar Inloggen en vervolgens naar Mijn Belastingdienst en log in met je DigID.
  • Ga naar Inkomstenbelasting en selecteer het jaar waarin de inleg bij BrightPensioen heeft plaatsgevonden.
  • Open de aangifte inkomstenbelasting (of het verzoek voorlopige aanslag inkomstenbelasting).
  • De inleg voor BrightPensioen vul je in onder Uitgaven. Vink het vakje Uitgaven voor lijfrente. Alleen bij een pensioentekort aan.
  • Vul hier vervolgens jouw rekeningnummer en inleg bij BrightPensioen in. In principe moeten deze al ingevuld zijn door de Belastingdienst. Maar de ervaring leert dat dit niet bij iedereen het geval is…

  Nadat je de gegevens hebt ingegeven, wordt de sectie Jaarruimte en niet-gebruikte jaarruimte vorige jaren geopend. Hier wordt gecontroleerd of de hierboven opgegeven inleg past binnen de jaar- en reserveringsruimte.

  Het is ook mogelijk de belastingteruggave maandelijks aan te vragen.

  Let op: de vraag “Hebt u in 20XX pensioen opgebouwd” of “Pensioenaangroei in 20XX” heeft geen betrekking op BrightPensioen. Deze vraag heeft betrekking op pensioen dat eventueel bij een werkgever is opgebouwd via de tweede pijler. Als dit het geval is, heb je voor dat jaar een Uniform Pensioenoverzicht ontvangen en daarop staat een factor A.

 • Hoe werkt de oudedagsreserve (FOR)?

  FOR staat voor Fiscale Oudedags Reserve. Als zelfstandige kun je een deel van je winst reserveren als oudedagsreserve (FOR). Dit is 9,44% van de winst met een maximum van € 9.395 (2021). Over dit deel hoef je nu geen belasting te betalen. Je betaalt wel belasting over de uitkering. Je bepaalt elk jaar of je FOR opbouwt of niet.

  • Je moet ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting (‘IB-ondernemer’), dus geen DGA.
  • Je moet voldoen aan het urencriterium.
  • Je FOR mag niet groter zijn dan je eigen vermogen.
  • Eventueel rendement op je FOR (bijvoorbeeld spaarrente of beleggingsrendement) moet je bij je inkomen optellen. Deze wordt dus belast.
  • Je mag de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebben

  Meer informatie op deze pagina.

Wat maakt Bright uniek?

 • Wij zijn tegen variabele kosten

  Wij verdienen niet aan jouw pensioen, maar aan een lidmaatschap.

 • Wij zijn een social enterprise

  Wij gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • Wij werken met een coöperatie

  Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst: slim en eerlijk.

Pak je fiscaal voordeel
begin vandaag aan jouw Bright future

 • Open een rekening

  Binnen vijf minuten geregeld. Je pakt zo nog voor de deadline verstrijkt, jouw belastingvoordeel.

 • Kies hoe je wilt bijdragen

  Kies hoeveel je wilt inleggen. Onze slimme tools helpen je hierbij. Je kunt deze inleg elke maand aanpassen. Makkelijk en online.

 • Pak je fiscaal voordeel

  De fiscus betaalt mee. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is je betaalde belasting terugvragen.