Naar blog overzicht
14 aug 2018

Interview Karin Jakobsen

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

Wat is jouw achtergrond?

Ik ben na mijn studie Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft in de financiële wereld gestapt. Ik kwam te werken op de corporate finance afdeling van MeesPierson in Amsterdam en later op de Mergers & Acquisitions afdeling bij Merrill Lynch in Londen.

En hoe ben je in de pensioenwereld verzeild geraakt?

Toen ik in Engeland zzp’er werd, kon ik daar mijn pensioen vrij eenvoudig zelf regelen. Toen ik terugkwam in Nederland bleek juist in ‘pensioenland’ Nederland weinig aansprekends voor mij als zelfstandige te bestaan. Het aanbod was complex, je moest teveel keuzes maken, of er waren allerlei verzekeringen gekoppeld, wat vergelijken onmogelijk maakte.

Dus je dacht, dan ga ik het zelf maar doen?

Ja, maar dan anders. Annemieke vulde mij qua skillset goed aan en ik wist haar ervan te overtuigen om deze handschoen samen met mij op te pakken. Ik heb ervaren wat er mis is gegaan in de financiële wereld. Doordat financiële instellingen hun verdienmodel baseren op het vermogen van de klanten, werden steeds nieuwe mogelijkheden bedacht meer van dat vermogen naar zich toe te trekken.

Bijvoorbeeld door het toevoegen van – soms onnodige – verzekeringen en het verhogen van de premies. Het was duidelijk dat aandeelhoudersbelang en klantbelang conflicteren. Meer winst voor de aandeelhouders betekent dat er minder overblijft voor de klant.

En hoe wilde jij dat anders doen?

Met BrightPensioen verdienen we geen cent aan het vermogen van de deelnemers: wij vragen een vaste vergoeding voor een lidmaatschap. We beleggen tegen kostprijs in een duurzaam lifecycle fonds. Om te waarborgen dat aandeelhoudersbelang en klantbelang hand in hand gaan, maken we onze klanten aandeelhouder. Eigenlijk logisch als je bedenkt dat pensioen de grootste uitgave is die de meeste mensen doen in hun leven. Daarbij hoort zeggenschap van de deelnemers als een belangrijke randvoorwaarde.

Wat vind je nog meer belangrijk?

Ik ben moeder van twee kinderen en het is belangrijk dat voor hun generatie de samenleving leefbaar blijft. Een toekomst waarin zij niet gebukt hoeven gaan onder de toenemende schuldenlast waar de huidige generaties ze mee opzadelen. Daarom moet ons pensioenstelsel veranderen naar een eerlijker, individueel systeem waarin we duurzaam met onze wereld omgaan. Daarom hebben we er bij BrightPensioen voor gekozen volledig duurzaam te beleggen.

Meer van Karin horen? Luister hieronder de Spaarpodcast terug, waarin ze te gast was.