15 september 2022

Bright beursupdate over augustus: een mooi begin, maar een grillig einde

Wereldwijd hadden alle beurzen een mooie en zonnige augustus start. Beleggers reageerden nauwelijks op negatief nieuws. Ondanks de signalen van Bank of England voor nog hogere inflatie, piekende gasprijzen en geopolitieke spanningen tussen de VS en China. Het bracht de beurzen niet naar beneden. Daarmee leek de voorspelde kortdurende koersstijging in deze dalende markt, ook wel “bear market rally” genoemd, niet uit te komen. Helaas gooide de laatste periode van de maand roet in het eten.

Harde uitspraken op het congres voor centraal bankiers en forse renteverhogingen

In de laatste week van augustus vond het jaarlijkse congres voor centraal bankiers plaats in Jackson Ville. Een plaats in de Amerikaanse staat Wyoming. De centrale vraag tijdens dit congres: hoe kunnen centraal bankiers de torenhoge inflatie bestrijden? Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (de FED) gaf een stevige toespraak waarin hij aangaf de inflatie te bestrijden met forse renteverhogingen. Na acht minuten gesproken te hebben, daalden de markten direct met zo’n 3%. De Europese centraal bankier Isabel Schnabel gaf nog een dreun na door te benoemen dat voorzichtig beleid niet mogelijk is om de inflatie te verslaan.

Daarnaast bleek de renteverhoging hoger dan verwacht. Beleggers die nog aan het nagenieten waren van de zomer schrokken wakker in een harde realiteit. En ook dit zorgde voor een dalend effect op de beurzen.

Renteverhogingen zijn in theorie niet gunstig voor de koersen van aandelen en obligaties. De toekomstige winsten van bedrijven en de uitbetalingen van obligaties worden namelijk teruggerekend met de rentevoet. Daarnaast is het met een hogere rente lastiger om geld te lenen. En worden er hierdoor minder investeringen gedaan door bedrijven.

Het effect op het Bright LifeCycle Fonds

Ons Bright LifeCycle Fonds ontkomt helaas niet aan macro-economische gebeurtenissen en daalde mee met de rest van de markten. Ons neutrale fonds bracht een daling van 3,35% met zich mee en ons defensieve fonds een daling van 3,95%.

Dat het defensieve fonds meer daalt dan het neutrale fonds komt met name door onverwacht beleid vanuit de centrale banken. En doordat het defensieve fonds uit meer groene obligaties bestaat dan het neutrale fonds is deze gevoeliger voor renteverhogingen. Om dit risico te beperken, zorgen wij ervoor dat de gemiddelde looptijd van groene obligaties onder de zeven jaar blijft.

Onze visie is gericht op de lange termijn. En daarom blijft het mantra van maandelijks inleggen van kracht. Ook tijdens grote bewegingen zoals nu op de financiële markten. Weten wat je moet doen? Lees verder in onze blog over koersdalingen.

Wil je reageren op deze beursupdate? Mails ons gerust op: info@brightpensioen.nl.

De voordelen van Bright beleggen

 • Duurzaam

  Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

 • Herbalanceren

  Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

 • Breed gespreid

  Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.