WhatsApp

Bright: slim beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Maar deze proberen wij zoveel mogelijk te beperken. Door flink te spreiden, verantwoord te beleggen, te herbalanceren en door te kiezen voor de lange termijn.

Image
Image

Waarom beleggen we?

Met sparen alleen is de kans klein dat je een goed pensioen bij elkaar krijgt. Het rendement van sparen is vrijwel altijd minder dan het doelrendement dat nodig is voor genoeg pensioen. Vandaar dat wij – net als andere pensioeninstellingen – beleggen.

Maar let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je hebt altijd kans dat je (een deel van) jouw inleg verliest. Om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken, beleggen we zo slim mogelijk! Via een aantal basisprincipes.

Onze vijf basisprincipes

  • Spreiden, spreiden, spreiden

    Koersen gaan omhoog en omlaag. De geschiedenis leert ons dat ze gelukkig vaker omhoog gaan dan omlaag. Alleen weet niemand wanneer en welke beleggingen het goed gaan doen.

    De oplossing: gespreid inleggen. We spreiden jouw geld zo breed mogelijk in verschillende beleggingen. Over vele regio’s, sectoren en bedrijven. Op die manier profiteer je van de beleggingen die het goed doen en heb je hopelijk niet te veel pijn van de beleggingen die het minder goed doen.

  • Tegen kostprijs

    Hoe lager de kosten, hoe meer kans op een hoger rendement. Daarom beleggen wij jouw vermogen tegen kostprijs. Wij pakken géén percentage van jouw beleggingen. We verdienen ons geld met een vast, jaarlijks lidmaatschap. Want door niets van jouw rendement af te snoepen, houd jij meer over.

  • Voor de lange termijn

    Koersen schommelen, maar de geschiedenis laat zien dat er op de lange termijn een stijgende lijn is. Dus zet emoties buiten spel en beleg voor de lange termijn.

    Wat nou als de koersen kelderen, vlak voordat je jouw geld nodig hebt? Daarom kun je lifecycle beleggen in ons Bright LifeCycle Fonds. Dan wordt het risico automatisch afgebouwd in maandelijkse stapjes richting jouw einddatum.

  • Gebalanceerd

    Bij beleggen gaat het om een slimme balans tussen risico en rendement. Bij Bright ligt die balans standaard op 60% risicovolle beleggingen – aandelen – en voor 40% op risicomijdende beleggingen, zoals obligaties en green bonds. Dat is op de grens van offensief en neutraal. Omdat bij die verdeling het effect van herbalanceren het grootst is. Herbalanceren verlaagt het risico en kan tot wel een procent extra rendement opleveren.

    NB: Vanaf begin 2025 wordt het mogelijk offensiever te beleggen. Je leest er hier meer over.

  • Duurzaam

    Duurzaam beleggen is slim. Niet alleen voor onze planeet, maar ook voor jouw geld. Onderzoeken laten zien dat duurzaam beleggen net zo’n mooi rendement – of wellicht zelfs beter – oplevert dan niet duurzaam beleggen. Dus waarom zou je geld dat bedoeld is om je toekomst veilig te stellen, investeren in zaken die deze in gevaar brengen?

Vraag & antwoord

  • Hoe veilig is vermogen opbouwen bij BrightPensioen?

    BrightPensioen staat – net als andere financiële instellingen in Nederland – onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Er wordt streng gekeken of wij onze financiën op orde hebben, of wij de juiste dienstverlening bieden en of onze bestuurders betrouwbaar en geschikt zijn.

    Bij faillissement

    Het vermogen bij BrightPensioen staat veilig in geval van faillissement.

    BrightPensioen is geen bank of verzekeraar, maar een beleggingsinstelling. Hiervoor geldt dat het vermogen van de deelnemer moet zijn ondergebracht in een apart ‘bewaarbedrijf’. Jouw vermogen blijft altijd jouw eigendom en wordt ‘bewaard’ bij de grootste bewaarbank van Nederland: CACEIS (voorheen KAS BANK). Daar staat het pensioenvermogen van miljoenen Nederlanders ‘in bewaring’.

    Als een bank of verzekeraar failliet gaat, gaat het spaargeld en de polissen mee in het faillissement. Bij faillissement van een bank – zoals DSB een aantal jaar geleden – staat de overheid garant voor de eerste € 100.000 spaargeld via het depositogarantiestelsel. Bij het faillissement van een verzekeraar – zoals recent Conservatrix – is het voor de klant afwachten wat er overblijft van de waarde van de polis. Zeker is dat je als klant hierdoor gedupeerd wordt.

    Mocht BrightPensioen ooit failliet gaan, gaat het vermogen van de deelnemers niet mee in dit faillissement. Mocht dit ooit gebeuren, dan zal CACEIS in samenspraak met het bestuur van de deelnemerscoöperatie, een vervangende beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds aanstellen.

    En ook als CACEIS failliet zou gaan, is er niets aan de hand. Het vermogen van de deelnemers is namelijk geen juridisch eigendom van CACEIS, maar van Stichting Bright LifeCycle Fonds.

    Samengevat: het vermogen bij een beleggingsinstelling (bij BrightPensioen) staat wél veilig in geval van faillissement, bij een bank of verzekeraar niet.

    Beleggingsrisico’s

    Onze overtuiging is dat je voor ‘voldoende’ (pensioen) vermogensgroei moet beleggen. Daardoor loop je beleggingsrisico. Het daadwerkelijke rendement kan afwijken van het verwachte rendement. Jouw geld kan meer, maar ook minder waard worden en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

    Het is daarom belangrijk om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dit doen wij onder andere door flink te spreiden, door duurzaam te beleggen, door te herbalanceren en te kiezen voor de lange termijn. Meer over hoe wij beleggen en de risico’s spreiden, leggen we uit op deze pagina.

    In de Prospectus van het Bright LifeCycle Fonds vind je uitgebreide informatie over ons beleggingsproduct en de risico’s (hoofdstuk acht). Je vindt de meest actuele Prospectus in ons documentencentrum.

    Image
  • Hoe wordt het risico afgebouwd?

    Het risico wordt automatisch afgebouwd van neutraal naar defensief. Hierdoor voorkom je dat een wereldwijde beurscrash vlak voor pensioendatum een te grote invloed heeft op jouw pensioen.

    Wij beginnen hiermee tien jaar voor de AOW-datum (pensioenrekening) of einddatum (beleggingsrekening). Deze wordt, wanneer je een rekening opent, standaard bepaald op de AOW-leeftijd die op dat moment geldt.

    Vervolgens wordt in 120 maandelijkse stapjes het risico afgebouwd. Door dit in maandelijkse stappen te doen, gebeurt dit heel geleidelijk. Dat zorgt voor een stabielere rendementsontwikkeling.

    Het doelrendement van het neutrale fonds is 4% boven inflatie (dus 6% bij een langjarige inflatie van 2%) en van het defensieve fonds 3,5%. Onze pensioen berekentool houdt hier rekening mee. Dus in de 10 jaar voor pensioendatum rekenen we met een lager rendement, dat daalt van 6 naar 3,5%.

    Wil je langer dan deze standaard leeftijd (57 jaar en 3 maanden) neutraal blijven beleggen? Bijvoorbeeld omdat je met je pensioenpot in de uitkeringsfase wilt blijven doorbeleggen? Dan kunnen we de datum waarop we beginnen met risico afbouwen opschuiven. Via dit formulier kun je hiervoor een verzoek doen.

  • Wat is het voordeel van herbalanceren?

    Door te herbalanceren wordt een stabielere vermogensgroei bereikt. Herbalanceren kan daarnaast leiden tot extra rendement.

    Onze beleggingsportefeuille is samengesteld volgens een bepaald risicoprofiel. Dit profiel bepaalt de zogenoemde beleggingsmix. Doordat aandelen- en obligatiebeleggingen niet even hard groeien, kan de beleggingsmix gaan afwijken van de beoogde beleggingsmix. Dit is te herstellen door te herbalanceren. Bij herbalanceren worden de beleggingen die het relatief beter gedaan hebben over een bepaalde periode verkocht. Daarmee wordt een deel van de winst genomen en herbelegd in markten die het minder goed hebben gedaan. Door te herbalanceren breng je de samenstelling en risicoverdeling weer terug in overeenstemming met de beoogde beleggingsmix.

  • Hoe zijn de rendementen van Bright vergeleken met andere aanbieders?

    Uit de gegevens van de twee belangrijkste Nederlandse vergelijkingsplatforms die de rendementen van verschillende aanbieders vergelijken (finner.nl en vermogensbeheer.nl) blijkt dat de rendementen van Bright, vergeleken met de rendementen van tientallen professionele vermogensbeheerders en beleggingsinstellingen, goed zijn.

    Van de afgelopen 8 (volledige) jaren waarin BrightPensioen operationeel was, presteerde het Bright LifeCycle Fonds (BLCF) zes jaar beter dan gemiddeld en twee jaar (2017 en 2022) minder dan gemiddeld. En gemiddeld deed het neutrale fonds van Bright het 1,4% beter dan de concurrentie, zo bleek uit de gegevens van Finner en Vermogensbeheer.

    In dit blog werken we jaarlijks deze rendementen bij en leggen we uit waardoor de verschillen kunnen ontstaan.

  • Kan ik bij BrightPensioen ook offensief beleggen?

    Op dit moment is onze portefeuillesamenstelling ongeveer 60% aandelen en 40% obligaties. Dit zit op de grens tussen offensief en neutraal en kwalificeert zich nog net als neutraal. NB: Vanaf begin 2025 wordt het mogelijk offensiever te beleggen. Je leest er hier meer over.

    Onze rendementsdoelstelling is 6% bij een inflatie van 2% en dat is met de huidige samenstelling mogelijk en realistisch. Zowel voor de pensioenrekening als de beleggingsrekening. Het streven is om voor zoveel mogelijk deelnemers dit doelrendement te halen, en dat is met deze verdeling mogelijk.

    Wij beleggen daarnaast in deze verdeling, omdat bij profiel met een verdeling van 60% aandelen en 40% obligaties het effect van herbalanceren maximaal is. Herbalanceren verlaagt het risico en kan tot een procent extra rendement tot gevolg hebben. Op deze manier is het mogelijk een vergelijkbaar resultaat te halen als met een offensiever profiel van, zeg 80% – 20%, maar dan met een lager risico.

    Ook bij de meeste pensioenfondsen is de risicoverdeling vergelijkbaar met die van Bright. Om dezelfde redenen. Er kan hierdoor met de instroom van de inleg van alle deelnemers maandelijks worden geherbalanceerd, zonder daarvoor extra kosten te maken.

    Dat gezegd hebbend, willen we het vanaf 1 januari 2025 mogelijk maken om van deze standaardverdeling af te wijken en offensiever te beleggen. Zodat mensen die meer risico willen lopen dat kunnen doen.

Onze oplossing voor jou

Zzp'er bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelfstandige zonder pensioen?

Bij ons regel je het makkelijk zelf. Flexibel én met fiscaal voordeel.

Ik ben zzp'er
Werkgever bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Pensioen regelen voor je werknemers?

Wij bieden flexibiliteit voor jou als werkgever en voor medewerkers.

Ik ben werkgever
Werknemers bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelf pensioen opbouwen in loondienst?

Jij bepaalt hoeveel je opzijzet. En wanneer je met pensioen gaat.

Ik ben werknemer

Waar we trots op zijn

  • Image
  • B Corp logo
  • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen

Zo simpel is het

  • Open een rekening

    Word ook lid. En open online een rekening.

  • Start met inleggen

    Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

  • Laat je pot geld uitkeren

    Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.