Aangifte doen? Lees in deze blog hoe je jouw inleg bij Bright doorgeeft.

2 mei 2021

Hoeveel moet je opzij zetten voor je pensioen?

Ondernemers, zzp’ers en werknemers die iets voor hun pensioen willen regelen, stellen vaak de volgende vraag: hoeveel pensioen moet ik per maand opbouwen? En hoeveel pensioen heb ik nodig? Het antwoord verschilt per persoon, maar zelf jouw pensioenopbouw berekenen is simpel gedaan.

Allereerst zal je moeten bepalen hoeveel geld je nodig denkt te hebben om van te kunnen leven. Met andere woorden: hoeveel pensioen wil je? Vervolgens bepaal je hoeveel je daarvoor moet opbouwen. Daarbij moet je rekening houden met hoeveel je fiscaal vriendelijk mag inleggen. Dat is namelijk gemaximeerd.

Het gaat dus eigenlijk om drie vragen: hoeveel pensioen heb ik nodig? Hoeveel moet ik daarvoor opzijzetten? En hoeveel mag ik opbouwen van de fiscus?

1. Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Hoeveel pensioen heb ik nodig als aanvulling op mijn AOW? Meerdere factoren zijn hierop van invloed. Sta in elk geval stil bij de volgende vragen:

 • Heb je een eigen woning en is deze afbetaald?
 • Tot wanneer denk je door te kunnen en willen werken?
 • Hoeveel pensioen heb je opgebouwd bij (eerdere) werkgevers?
 • Hoe wil je leven na je pensionering?

Tip 1: om erachter te komen hoeveel je aan AOW kunt verwachten én wat je hebt opgebouwd bij werkgevers, kun je met je DigiD inloggen op Mijn Pensioenoverzicht. Dit is een website van de overheid. Hier zie je ook wat je al hebt opgebouwd bij werkgevers in de tweede pijler.

Tip 2: pensioen opbouwen via Bright? Wij bieden ook een totaaloverzicht van je pensioen. Deze vind je in je eigen online portal.

2. Hoeveel ‘moet’ ik hiervoor per maand opzijzetten?

Als je een idee hebt van hoeveel pensioen je later nodig denkt te hebben, is het tijd om te bepalen hoeveel geld je hiervoor opzij moet zetten. Dit kun je zelf berekenen met onze pensioenindicator. De tool geeft je een indicatie van hoeveel pensioen je moet opbouwen voor een bepaald vermogen. En wat het je ‘kost’ als je pas over een paar jaar begint (ja, uitstellen kost geld). De tool geeft ook een indicatie van de koopkracht, rekening houdend met een gemiddelde inflatie van 2% per jaar.

3. Hoeveel pensioen mag ik opbouwen?

Je hebt nu een indicatie van hoeveel pensioen je later nodig hebt en hoeveel je daarvoor opzij moet zetten. De Belastingdienst faciliteert pensioenopbouw, maar er zit wel een maximum aan hoeveel je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten. Dit wordt bepaald door je jaar- en reserveringsruimte. Onze gratis jaarruimte tool helpt je om een berekening te maken van wat je maximaal kunt inleggen en hoeveel je aan belasting terug kunt krijgen.

Heb je vragen?

Bel ons gerust op 020 – 70 70 540. Of maak een belafspraak, dan bellen wij jou.

Meer over jouw pensioen regelen (bij Bright)

Onze oplossing voor jou

Wat maakt Bright uniek?

 • Wij zijn tegen variabele kosten

  Wij verdienen niet aan jouw pensioen, maar aan een lidmaatschap.

 • Wij zijn een social enterprise

  Wij gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • Wij werken met een coöperatie

  Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst: slim en eerlijk.