27 mei 2022

Wat te doen als de fiscale oudedagsreserve (FOR) wordt afgeschaft?

Opeens stond het in de voorjaarsnota. Om de kosten van de verhoging van de AOW mede te financieren, is er het plan om de fiscale oudedagsreserve (afgekort: de FOR) af te schaffen. Niet erg logisch, als je bedenkt dat iedereen het belangrijk vindt dat zzp’ers pensioen opbouwen. Uit ons onderzoek blijkt zelfs dat maar liefst 34% van de zelfstandigen gebruikmaakt van de FOR.

De afschaffing is nog niet definitief – op Prinsjesdag weten we meer – maar de kans is reëel dat het doorgezet wordt. Ondertussen blijven wij pleiten voor aanpassingen, om pensioenopbouw voor zzp’ers flexibeler te maken. Hopelijk krijgen we er iets voor terug, als de FOR daadwerkelijk afgeschaft wordt. Gelukkig zijn er nu al alternatieven voor de oudedagsreserve.

FOR afschaffen? Dit betekent het voor jou:

 1. Maak je op dit moment gebruik van de oudedagsreserve? Dan kun je dit jaar nog een bedrag toevoegen (“doteren”). En als je het boekjaar 2021 nog niet hebt afgesloten, kun je dat over het afgelopen jaar ook nog doen. Het idee van de fiscale oudedagsreserve is dat je deze op een bepaald moment overzet naar een lijfrenterekening. Maar het lijkt er (voor nu) op dat je al opgebouwde FOR wel gewoon in je boekhouding mag laten staan, als je dat wilt.
 2. Maak je op dit moment geen gebruik van de oudedagsreserve? Dan zou je dat voor dit jaar nog kunnen doen (en over het afgelopen jaar, als je het boekjaar 2021 nog niet hebt afgesloten). Maar aangezien het wellicht verdwijnt, kun je ook direct een alternatief voor de oudedagsreserve overwegen. Zoals een Bright lijfrenterekening.

Wil je jouw geld (nog) niet vastzetten? Dan kun je ook eerst op een (box 3) beleggingsrekening inleggen. Op een later moment kun je met een paar klikken (een deel van) je geld overzetten naar je pensioenrekening. Als je in dit kalenderjaar nog belastingaftrek wil, moet je dat wel voor het einde van het jaar doen.

Je krijgt deze beleggingsrekening kosteloos van ons bij een pensioenrekening.

Oudedagsreserve afstorten als lijfrente

Image

Nu de FOR wellicht afgeschaft wordt, kan het een slim idee zijn om alvast te beginnen met het overzetten van jouw oudedagsreserve naar lijfrente. Het uiteindelijke doel van deze reserve is immers om deze daadwerkelijk als pensioenvoorziening te gebruiken. Dan voorkom je gelijk dat je in de FOR-valkuil trapt of kunt trappen. Je behoudt het belastingvoordeel en je hebt geen last meer van de nadelen die kunnen spelen bij de oudedagsreserve.

Wil je graag even in gesprek over jouw situatie of heb je vragen? Neem contact met ons op of maak een belafspraak.

 

Plan een belafspraak

Onze oplossing voor jou

Wat maakt Bright uniek?

 • Wij zijn tegen variabele kosten

  Wij verdienen niet aan jouw pensioen, maar aan een lidmaatschap.

 • Wij zijn een social enterprise

  Wij gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • Wij werken met een coöperatie

  Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst: slim en eerlijk.

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.