Naar blog overzicht
20 sep 2022

De FOR is afgeschaft: dit betekent het voor jou

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

De oudedagsreserve (afgekort: de FOR) regeling is gestopt per 1 januari 2023. Gelukkig zijn er alternatieven om als zzp’er pensioen op te blijven bouwen met belastingvoordeel. In deze blog lees je wat de afschaffing van de FOR voor jou als zzp’er betekent. En wat de fiscaal vriendelijke alternatieven zijn.

Waarom wordt de FOR afgeschaft?

Allereerst de ‘why’. Waarom komt er eigenlijk een eind aan de fiscale oudedagsreserve? Omdat deze lang niet altijd daadwerkelijk tot een oudedagsvoorziening leidt. Daarnaast wil de overheid hiermee de verhoging van de AOW (mede) financieren. En dit heeft helaas gevolgen voor zelfstandig ondernemers. Niet erg logisch, als je bedenkt dat iedereen het belangrijk vindt dat zzp’ers pensioen opbouwen. En uit ons onderzoek blijkt dat maar liefst 34% van de zelfstandigen gebruikmaakt van de FOR. Wij blijven dan ook pleiten voor aanpassingen om pensioenopbouw voor zzp’ers flexibeler te maken. En we geven jou handvatten om dit zelf slim te regelen. Met of zonder de FOR.

Maak je op dit moment wél gebruik van de oudedagsreserve (FOR)?

Dan kun je over 2022 – mits je jouw boekjaar nog niet hebt afgesloten – nog een bedrag toevoegen, ofwel doteren. Je mag jouw reeds opgebouwde FOR in je boekhouding laten staan, als je dat wilt. Maar het idee van de fiscale oudedagsreserve is dat je deze op een bepaald moment afstort naar een lijfrenterekening.

Meer over jouw FOR afstorten

Maak je op dit moment géén gebruik van de oudedagsreserve (FOR)?

Dan zou je dat voor 2022 nog kunnen doen, mits je jouw boekjaar nog niet hebt afgesloten. Maar aangezien de oudedagsreserve regeling verdwijnt, kun je ook overwegen om op een andere manier pensioen op te gaan bouwen. Zoals op onze pensioenrekening (lijfrenterekening). Ook dit is een fiscaal vriendelijke manier – lees: je kunt belastingvoordeel krijgen – net als de FOR.

Meer over onze pensioenrekening

Zet jouw geld pas vast als jij er klaar voor bent

Wil je jouw geld liever (nog) niet vastzetten? Daar hebben we iets voor. Dan zou je eerst op onze (box 3) beleggingsrekening in kunnen leggen. Op een later moment kun je met een paar klikken (een deel van) jouw geld overzetten naar je pensioenrekening. Dan staat het vast voor je pensioen.

Je krijgt deze beleggingsrekening er kosteloos van ons bij, naast je pensioenrekening. Twee Bright rekeningen voor één lidmaatschap dus.

Doen met jouw bestaande oudedagsreserve: afstorten als lijfrente

Image

Nu de FOR afgeschaft wordt, kan het slim zijn om alvast te beginnen met het afstorten van jouw oudedagsreserve naar lijfrente. Het uiteindelijke doel van deze reserve is immers om deze daadwerkelijk als pensioenvoorziening te gebruiken. Het grote voordeel van deze oplossing: je behoudt het belastingvoordeel (het is een geruisloze overboeking) en je hebt geen last meer van de nadelen die kunnen spelen bij de oudedagsreserve.

Wil je in gesprek over jouw situatie of heb je vragen? Plan gerust een belafspraak of meld je aan voor ons webinar. Wil je gelijk starten met het overboeken van jouw oudedagsreserve naar een pensioenrekening? Klik dan op “Ga naar oudedagsreserve (FOR) afstorten” en open een rekening.

Nu jouw oudedagsreserve afstorten Plan een belafspraak

Onze oplossing voor jou

Zzp'er bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelfstandige zonder pensioen?

Bij ons regel je het makkelijk zelf. Flexibel én met fiscaal voordeel.

Ik ben zzp'er
Werkgever bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Pensioen regelen voor je werknemers?

Wij bieden flexibiliteit voor jou als werkgever en voor medewerkers.

Ik ben werkgever
Werknemers bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelf pensioen opbouwen in loondienst?

Jij bepaalt hoeveel je opzijzet. En wanneer je met pensioen gaat.

Ik ben werknemer

Wat maakt Bright uniek?

 • Heldere kosten

  Wij verdienen niet aan jouw pensioen, maar aan een lidmaatschap.

 • Social enterprise

  Wij gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • Coöperatief model

  Deelnemers hebben een stukje zeggenschap via de deelnemerscoöperatie.

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.