Naar blog overzicht
25 feb 2021

Het Financieele Dagblad: BrightPensioen in top drie laagste kosten

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

Het Financieele Dagblad (FD) publiceerde een onderzoek naar de verschillen in kosten voor aanvullend pensioen. Adviesbureaus Deal Consultancy en AF Advisors deden een vergelijkend kostenonderzoek, het Nationaal Kosten Onderzoek Beleggen 2021, voor mensen die € 100.000 aanvullend pensioen – oftewel lijfrente of derde pijler pensioen  – beleggen. Het neutrale fonds van het Bright LifeCycle Fonds eindigde met 0,45% op de derde plaats, na DeGiro (waarbij je zelf kunt beleggen) en het ZZP-pensioen (dat er in 2022 mee is gestopt).

Auteur Joost van Kuppeveld, redacteur financiële markt bij Het FD, concludeert dat er “grote verschillen zijn in de kosten voor aanvullend pensioen”.

Image

Lees het FD artikel

Verdienmodel Bright werpt z’n vruchten af

Het onderzoek laat zien dat ons prijsmodel – waarbij BrightPensioen aan een lidmaatschap verdient, en niet aan het vermogen van leden – werkt. Het onderzoek wees uit dat voor mensen die € 100.000 pensioen beleggen de kosten 0,39% (defensief) en 0,45% (neutraal) zijn. En bij hogere bedragen wordt dit percentage nog lager.

Nu klinkt € 100.000 misschien veel, maar voor je pensioen is dat nog maar een klein potje. Ter illustratie: € 100.000 levert op dit moment een aanvullend pensioen op van nog geen € 500 per maand.

Zowel pensioen als ‘gewoon’ beleggen

Voor hetzelfde lidmaatschap mogen Bright-leden een extra beleggingsrekening (box 3) openen. Dan wordt het nog voordeliger. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat de kosten voor vrij vermogensbeheer voor een portefeuille van €100.000 gemiddeld tussen de 0,84% en 1,34% liggen.

Ook volgens Finner

Business Insider zette, niet lang na het artikel in het FD, de voordeligste en duurste pensioenaanbieders op een rij op basis van de gegevens van vergelijkingsplatform Finner. In het artikel wordt gekeken naar de eenmalige en lopende kosten, en de voordeligste en duurste aanbieders. BrightPensioen eindigde op de tweede plaats in dit overzicht. Bij het profiel: maandelijkse inleg van 500 euro, looptijd dertig jaar, gemiddeld risicoprofiel.

Bereken je vermogen of pensioen

Benieuwd hoeveel pensioen of vermogen jij bij Bright kan opbouwen? Gebruik onze gratis pensioenindicator of vermogenstool.