Aangifte doen? Lees in deze blog hoe je jouw inleg bij Bright doorgeeft.

Pensioen beleggen: laat jouw pot voor later beleggen

Je wilt er als pensionado warmpjes bijzitten. Daarom kun je jouw geld voor later beleggen bij Bright.

Image

Vermogen voor later opbouwen

Een pot voor later kun je op verschillende manieren opbouwen. Eén daarvan is door je geld te beleggen. Het grote voordeel hiervan is dat jouw vermogen kan groeien. Ofwel: rendement halen. Bij Bright kun je jouw pensioen volledig duurzaam laten beleggen.

Pensioen beleggen vs pensioen sparen

Voor een goed pensioen of lijfrente is het belangrijk dat jouw geld sneller groeit dan de inflatie. Dit red je niet met (alleen) sparen. Toch kiezen sommige mensen voor sparen. Veelal uit angst voor de risico’s van beleggen. Alleen zij realiseren zich niet ze met sparen ook een risico nemen; het risico om op een houtje te moeten bijten als pensionado.

Een voorbeeld. Hieronder zie je hoeveel banksparen je oplevert bij een spaarrente van 1,5%, in vergelijking met een streefrendement van 6% bij een pensioenaanbieder. In het voorbeeld legt de persoon € 300 per maand in, gedurende 35 jaar. Na verrekening van de beleggingskosten, hiervoor trokken we 0,25% af (deze liggen bij ons in de praktijk lager), kom je tot € 391.000. Bij banksparen kom je maar tot € 166.000. Ons vaste lidmaatschap is hierin niet meegenomen, omdat deze apart – buiten jouw pensioenpot om – gefactureerd wordt.

Pensioen sparen vs pensioen beleggen BrightPensioen

Hoe werkt pensioen beleggen?

Als je leest over pensioen beleggen, dan wordt met het stukje “beleggen” bedoeld: beleggen in losse aandelen, ETF’s en/of obligaties. Je kunt natuurlijk ook beleggen in bijvoorbeeld vastgoed of kunst, maar dat is weer een andere tak van sport. Pensioen beleggen kun je zelf doen of laten doen. Bij beide is het slim om te kijken naar de fiscale voordelen. Beleg je zelf op een reguliere beleggingsrekening? Dan krijg je vaak geen fiscaal voordeel. Kies je voor een geblokkeerde rekening voor je pensioen (lijfrenterekening)? Bijvoorbeeld bij Bright. Dan heb je deze voordelen wel.

Zo zit het met het belastingvoordeel >

 

Waarom zou je voor je pensioen beleggen?

De belangrijkste reden: je wilt jouw geld laten groeien. Zodat je aan het einde van de rit voldoende pensioen hebt. Maar met (alleen) sparen en de spaarrente krijg je dit niet voor elkaar. Vandaar dat alle pensioeninstellingen beleggen. Ook BrightPensioen. Daarnaast niet onbelangrijk: pensioen beleggen via een geblokkeerde rekening (lijfrenterekening) levert je belastingvoordeel op. Dit kan je helpen makkelijker voldoende pensioen op te bouwen. Dit voordeel heb je vaak niet als je jouw pensioen op een andere manier regelt. Bijvoorbeeld door te sparen of je geld in cryptocurrency te stoppen.

Is pensioen beleggen verstandig?

Als je jouw geld wilt laten groeien, kun je niet om beleggen heen. Het lukt niet met sparen. Met beleggen heb je meer kans op een mooi rendement. Maar er zitten ook risico’s aan beleggen. Jouw geld kan meer, maar ook minder waard worden en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar hoe je belegt en waarin. Bij Bright pakken we het slim aan. Door flink te spreiden, uitsluitend duurzaam te beleggen, te herbalanceren voor extra rendement, richting je pensioenleeftijd het risico af te bouwen en door te beleggen voor de lange termijn.

Hoe groot kan jouw pensioenpot worden?

Jouw leeftijd
0
Start pensioenuitkering
0

Gemiddelde inleg per maand

Wat denk je gemiddeld per maand in te leggen gedurende de gehele looptijd?
Gemiddelde inleg per maand
0

Eenmalige inleg

Vul hier een bedrag in dat je ineens wilt inleggen. Bijvoorbeeld omdat je een bestaande lijfrente overboekt. Of omdat je je fiscale oudedagsreserve (FOR) afstort.
Eenmalige inleg
0

Gemiddeld bruto rendement

Wij beleggen volgens het lifecycle principe. Tien jaar voor de gekozen einddatum wordt het risico afgebouwd naar defensief. Het getoonde rendement houdt hier rekening mee: hoe korter de opbouwperiode, hoe lager dit rendement. Als je het rendement hier wijzigt, wordt geen rekening meer gehouden met risico-afbouw via de lifecycle.
Gemiddeld bruto rendement
0
Wat mis ik als ik jaar later begin?
0
Benieuwd hoe je pensioen eruit kan gaan zien?
Speel met schuifjes.
Opbouwperiode: jaar

Indicatie opgebouwd vermogen

Dit is de totale pot met geld die kunt opbouwen. Met deze pot koop je uiteindelijk een uitkering aan. Je bepaalt zelf hoe lang die uitkeringsperiode moet zijn.
Indicatie opgebouwd vermogen

Indicatie bruto uitkering per maand

Dit is een indicatie van de uitkering die je bij de huidige rentestand kunt verwachten voor de periode daaronder kiest. Koopkracht toont wat deze uitkering in euro's van vandaag zou zijn bij een inflatie van 2%. Kijk dus voor het bepalen van je inleg naar de door jou gewenste koopkracht.
Indicatie bruto uitkering per maand
Koopkracht: €

Uitkeringsperiode

In deze indicator krijg je een indicatie voor een uitkeringsperiode van 20, 25 of 30 jaar. Maar andere periodes zijn ook mogelijk. Minimaal 5 jaar, maximaal levenslang.
Uitkeringsperiode
0
Met de gegevens die je nu hebt ingevuld, is uitsluitend lijfrente opbouwen bij BrightPensioen minder aantrekkelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Meer inleggen, een langere periode kiezen, een tweede rekening openen. Vragen? Bel ons op: 020 – 70 70 540.
Wat mis ik als ik jaar later begin?
€ − % minder

Disclaimer
Deze tool geeft je een indicatie van het pensioenvermogen dat je kunt opbouwen en bijbehorende uitkering bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd. Het jaarlijks lidmaatschap wordt niet op de inleg in mindering gebracht en is ook niet verwerkt in de indicatie van het opgebouwd vermogen. De getoonde bedragen zijn slechts een indicatie. Er is géén rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie en deze indicatie is geen individueel advies. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk. Aan deze indicatie kunnen geen rechten worden ontleend. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De berekening en formule worden verderop de pagina uitgelegd.

Veelgestelde vragen

 • Wat is het voordeel van via Bright beleggen t.o.v. zelf beleggen?

  Als je jouw geld duurzaam wilt laten beleggen, is Bright een goede optie.

  • Wij beleggen maandelijks de gecombineerde inleg van alle deelnemers, gespreid over verschillende duurzame ETF’s en green bonds. Als je zelf iedere maand deze beleggingen wilt aankopen, ben je meer (transactie)kosten kwijt.
  • Wij herbalanceren automatisch iedere maand de portefeuille, waardoor een stabielere vermogensgroei en soms zelfs extra rendement bereikt kan worden.
  • Hoe minder kosten je maakt, hoe hoger straks je rendement. Daarom verdienen wij niet aan jouw beleggingen, maar aan een vast jaarlijks lidmaatschap dat apart gefactureerd wordt. Ongeacht hoeveel vermogen je bij ons opbouwt of hebt staan.
  • Voor dit lidmaatschap mag je zowel een pensioenrekening (waarop je belastingvoordeel kan krijgen) als beleggingsrekening openen. Wij vertellen jou hier alle ins en outs over. Als je zelf belegt voor je pensioen, loop je mogelijk fiscaal voordeel mis.
  • Wij houden het simpel. Je hoeft niet te kiezen tussen portefeuilles, risicoprofielen enzovoort. Wij beleggen in één smaak: het duurzame Bright LifeCycle Fonds met neutraal risicoprofiel. Ons fonds heeft als doelrendement 6% bij een inflatie van 2%.
 • Wat is het verschil tussen een spaarlijfrente en een beleggingslijfrente?

  Een spaarlijfrente wordt ook wel banksparen genoemd. Je zet je geld op een geblokkeerde spaarrekening bij een bank, tegen een vaste rente. Zo spaar je dus lijfrente.

  Bij een beleggingslijfrente leg je geld in op een geblokkeerde beleggingsrekening bij een bank of een beleggingsinstelling, zoals BrightPensioen. Jouw lijfrente (geld) wordt belegd.

  Sparen vs beleggen

  Voor een goed pensioen is het noodzakelijk dat jouw geld sneller groeit dan de inflatie. Dit is nauwelijks mogelijk door te sparen. Met beleggen is de kans wél groot dat je vermogen sneller groeit dan inflatie. Maar je loopt ook meer risico met beleggen.

  In dit artikel lees je meer over lijfrente sparen en beleggen.

 • Hoe veilig is vermogen opbouwen bij BrightPensioen?

  BrightPensioen staat – net als andere financiële instellingen in Nederland – onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Er wordt streng gekeken of wij onze financiën op orde hebben, of wij de juiste dienstverlening bieden en of onze bestuurders betrouwbaar en geschikt zijn.

  Bij faillissement

  Het vermogen bij BrightPensioen staat veilig in geval van faillissement.

  BrightPensioen is geen bank of verzekeraar, maar een beleggingsinstelling. Hiervoor geldt dat het vermogen van de deelnemer moet zijn ondergebracht in een apart ‘bewaarbedrijf’. Jouw vermogen blijft altijd jouw eigendom en wordt ‘bewaard’ bij de grootste bewaarbank van Nederland: CACEIS (voorheen KAS BANK). Daar staat het pensioenvermogen van miljoenen Nederlanders ‘in bewaring’.

  Als een bank of verzekeraar failliet gaat, gaat het spaargeld en de polissen mee in het faillissement. Bij faillissement van een bank – zoals DSB een aantal jaar geleden – staat de overheid garant voor de eerste € 100.000 spaargeld via het depositogarantiestelsel. Bij het faillissement van een verzekeraar – zoals recent Conservatrix – is het voor de klant afwachten wat er overblijft van de waarde van de polis. Zeker is dat je als klant hierdoor gedupeerd wordt.

  Mocht BrightPensioen ooit failliet gaan, gaat het vermogen van de deelnemers niet mee in dit faillissement. Mocht dit ooit gebeuren, dan zal CACEIS in samenspraak met het bestuur van de deelnemerscoöperatie, een vervangende beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds aanstellen.

  En ook als CACEIS failliet zou gaan, is er niets aan de hand. Het vermogen van de deelnemers is namelijk geen juridisch eigendom van CACEIS, maar van Stichting Bright LifeCycle Fonds.

  Samengevat: het vermogen bij een beleggingsinstelling (bij BrightPensioen) staat wél veilig in geval van faillissement, bij een bank of verzekeraar niet.

  Beleggingsrisico’s

  Onze overtuiging is dat je voor ‘voldoende’ (pensioen) vermogensgroei moet beleggen. Daardoor loop je beleggingsrisico. Het daadwerkelijke rendement kan afwijken van het verwachte rendement. Jouw geld kan meer, maar ook minder waard worden en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

  Het is daarom belangrijk om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dit doen wij onder andere door flink te spreiden, door duurzaam te beleggen, door te herbalanceren en te kiezen voor de lange termijn. Meer over hoe wij beleggen en de risico’s spreiden, leggen we uit op deze pagina.

  In de Prospectus van het Bright LifeCycle Fonds vind je uitgebreide informatie over ons beleggingsproduct en de risico’s (hoofdstuk acht). Je vindt de meest actuele Prospectus in ons documentencentrum.

  Image
 • Welke beleggingsrisico's loop ik?

  Onze overtuiging is dat je voor ‘voldoende’ (pensioen) vermogensgroei moet beleggen. Daardoor loop je beleggingsrisico. Het daadwerkelijke rendement kan afwijken van het verwachte rendement. Jouw geld kan meer, maar ook minder waard worden en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

  Het is daarom belangrijk om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dit doen wij onder andere door flink te spreiden, door duurzaam te beleggen, door te herbalanceren en te kiezen voor de lange termijn. Meer over hoe wij beleggen en de risico’s spreiden, leggen we uit op deze pagina.

  In de Prospectus van het Bright LifeCycle Fonds vind je uitgebreide informatie over ons beleggingsproduct en de risico’s (hoofdstuk acht). Je vindt de meest actuele Prospectus in ons documentencentrum.

  Image

De voordelen van Bright

 • Wij beleggen duurzaam

  En breed gespreid. Dat is goed voor je rendement en de wereld.

 • Wij herbalanceren

  Dit kan zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

 • Wij zijn een coöperatie

  Ieder lid heeft een stem en deelt in de toekomst mee in de winst.

Waar we trots op zijn

 • Pensioen Pro Award voor communicatie - BrightPensioen maart 2022
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.