Pensioen beleggen: laat jouw pot voor later beleggen

Pensioen opbouwen of zorgen voor een aanvullend pensioen? Het kan – fiscaal vriendelijk – bij Bright.

Image
Image

Een goed pensioen voor iedereen

Iedereen wil een goed pensioen. Maar lang niet iedereen is er bewust mee bezig. En een (te) laag pensioen is geen pretje. Met pensioen beleggen kun jij ervoor zorgen dat je een pot voor later opbouwt. Ideaal als je nu nog geen pensioen opbouwt. Of als je aanvullend pensioen wilt opbouwen.

Beleggen voor je pensioen kan je daarnaast fiscaal voordeel opleveren. Je inleg binnen je jaarruimte is namelijk aftrekbaar. Het opgebouwde vermogen kun je vervolgens laten uitkeren, zodra je jouw AOW-leeftijd hebt bereikt. Of eerder, of later.

Pensioen beleggen of pensioen sparen

Door te beleggen kan jouw inleg minder waard worden. Om die reden kiezen sommige mensen liever voor sparen voor hun pensioen. Alleen wat zij niet doorhebben is dat aan sparen óók risico zit… Het risico dat je vermogen minder waard wordt door de inflatie en het risico dat je niet voldoende opbouwt, omdat de rente laag kan zijn.

De kans dat je geld door beleggen minder waard wordt, wordt kleiner naarmate je langer belegt. En door je inleg te spreiden, verklein te dat risico ook.

Hoe werkt pensioen beleggen?

Als je leest over pensioen beleggen, dan wordt met het stukje “beleggen” bedoeld: beleggen in losse aandelen, ETF’s en/of obligaties. Pensioen beleggen kun je zelf doen of laten doen. Bij beide is het slim om te kijken naar de fiscale regels. Beleg je zelf op een gewone beleggingsrekening? Dan krijg je vaak geen fiscaal voordeel. Kies je voor een geblokkeerde beleggingsrekening voor je pensioen (lijfrenterekening)? Dan heb je dit fiscale voordeel wel.

Het geld op deze geblokkeerde beleggingsrekening kun je niet zomaar opnemen. Als je het eerder wilt laten uitkeren, betaal je revisierente. Dat is een soort boete voor het eerder opnemen.

Waarom zou je pensioen beleggen?

De belangrijkste reden: je wilt jouw geld laten groeien. Zodat je aan het einde van de rit voldoende pensioen hebt. Met alleen sparen en de spaarrente krijg je dit meestal niet voor elkaar. Vandaar dat alle pensioeninstellingen beleggen. BrightPensioen dus ook.

Het grote voordeel van pensioen beleggen op een geblokkeerde lijfrenterekening – naast het belastingvoordeel – is dat dit geld altijd van jou blijft. Het is een individuele rekening. Handig als je geen pensioen opbouwt bij je huidige werkgever of als je naast je huidige pensioenregeling extra pensioen wilt opbouwen. En als je op een bepaald moment wat minder opzij wilt of kan zetten voor je pensioen, kun je jouw inleg altijd aanpassen.

Is pensioen beleggen verstandig?

Als je jouw geld wilt laten groeien, kun je niet om beleggen heen. Het lukt vaak niet alleen met sparen. Met beleggen heb je meer kans op een mooi rendement, zeker op de lange termijn. Daarom is pensioen beleggen interessant. Hoe eerder je begint, hoe groter de kans dat jij een mooi rendement hebt tegen de tijd dat je met pensioen wilt gaan. Maar er zitten ook risico’s aan beleggen. Jouw vermogen kan meer, maar ook minder waard worden en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar hoe je belegt en waarin. Bij Bright pakken we het slim aan. Door flink te spreiden, uitsluitend duurzaam te beleggen en te herbalanceren voor extra rendement. Kom je dichter bij jouw pensioen leeftijd? Dan bouwen we het risico in stapjes af. Zodat we jouw opgebouwde zoveel mogelijk vast kunnen houden.

Hoe groot kan jouw pensioenpot worden?

0
0
0
0
0
0
Benieuwd hoe je pensioen eruit kan gaan zien?
Speel met schuifjes.

Opbouwperiode: jaar

Indicatie opgebouwd vermogen

Dit is de totale pot met geld die je kunt opbouwen. Uit deze pot ontvang je een uitkering.
Indicatie opgebouwd vermogen

Indicatie bruto uitkering per maand

Het bedrag dat je per maand uitgekeerd kunt krijgen. Dit bedrag is gebaseerd op je opgebouwde pensioenpot (zie hierboven) en de periode waarover je het uitgekeerd wilt krijgen (zie hieronder). De koopkracht laat je zien wat deze uitkering in euro's van vandaag zou zijn bij een inflatie van 2%. Kijk dus voor het bepalen van je inleg naar de door jou gewenste koopkracht.
Indicatie bruto uitkering per maand

Koopkracht: €
0
Met de gegevens die je nu hebt ingevuld, is BrightPensioen minder aantrekkelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Meer inleggen, een langere periode kiezen, een tweede rekening openen. Vragen? Bel ons op: 020 – 70 70 540.

Wat mis ik als ik jaar later begin?

€ − % minder

Disclaimer
Deze tool geeft je een indicatie van het pensioenvermogen dat je kunt opbouwen en bijbehorende uitkering bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd. Het jaarlijks lidmaatschap wordt niet op de inleg in mindering gebracht en is ook niet verwerkt in de indicatie van het opgebouwd vermogen. Hier lees je hoe de berekening en formule werkt.
De getoonde bedragen zijn een indicatie. Er is geen rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie. De indicatie is géén individueel advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Veelgestelde vragen

 • Wat is het voordeel van via Bright beleggen t.o.v. zelf beleggen?

  Als je duurzaam wilt beleggen, is Bright een goede optie.

  • Wij beleggen maandelijks de gecombineerde inleg van alle deelnemers, gespreid over verschillende duurzame ETF’s en green bonds. Als je zelf iedere maand deze beleggingen wilt aankopen, ben je meer (transactie)kosten kwijt. Lees meer over ons duurzame beleggingsbeleid.
  • Wij herbalanceren automatisch iedere maand de portefeuille, waardoor een stabielere vermogensgroei en soms zelfs extra rendement bereikt kan worden.
  • Hoe minder kosten je maakt, hoe hoger straks je rendement. Daarom verdienen wij niet aan jouw beleggingen, maar aan een vast jaarlijks lidmaatschap dat apart gefactureerd wordt. Ongeacht hoeveel vermogen je bij ons opbouwt of hebt staan.
  • Voor dit lidmaatschap mag je zowel een pensioenrekening (waarop je belastingvoordeel kan krijgen) als een beleggingsrekening openen. Als je zelf belegt voor je pensioen, loop je mogelijk fiscaal voordeel mis.
  • Wij houden het simpel. Je hoeft niet te kiezen tussen portefeuilles, risicoprofielen enzovoort. Wij beleggen in één smaak: het duurzame Bright LifeCycle Fonds met neutraal risicoprofiel. Ons fonds heeft als doelrendement 6% bij een inflatie van 2%.
 • Wat is het verschil tussen een spaarlijfrente en een beleggingslijfrente?

  Een spaarlijfrente wordt ook wel banksparen genoemd. Je zet je geld op een geblokkeerde spaarrekening bij een bank, tegen een vaste rente. Zo spaar je dus lijfrente.

  Bij een beleggingslijfrente leg je geld in op een geblokkeerde beleggingsrekening bij een bank of een beleggingsinstelling, zoals BrightPensioen. Jouw lijfrente (geld) wordt belegd. Deze pensioeninleg is aftrekbaar van jouw inkomen in box 1. Hoeveel je mag inleggen voor je pensioen, heet ook wel jaarruimte. De hoogte van je jaarruimte wordt berekend aan de hand van wat je in het voorgaande jaar verdiende. Met onze tool kun je simpel zelf jouw maximale jaarruimte berekenen.

  Sparen vs beleggen

  Voor een goed pensioen is het noodzakelijk dat jouw geld sneller groeit dan de inflatie. Dit is veelal niet mogelijk door te sparen. Met beleggen is de kans wél groot dat je vermogen sneller groeit dan inflatie. Maar je loopt ook meer risico met beleggen.

  In dit artikel lees je meer over lijfrente sparen en beleggen.

 • Hoe veilig is vermogen opbouwen bij BrightPensioen?

  BrightPensioen staat – net als andere financiële instellingen in Nederland – onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Er wordt streng gekeken of wij onze financiën op orde hebben, of wij de juiste dienstverlening bieden en of onze bestuurders betrouwbaar en geschikt zijn.

  Bij faillissement

  Het vermogen bij BrightPensioen staat veilig in geval van faillissement.

  BrightPensioen is geen bank of verzekeraar, maar een beleggingsinstelling. Hiervoor geldt dat het vermogen van de deelnemer moet zijn ondergebracht in een apart ‘bewaarbedrijf’. Jouw vermogen blijft altijd jouw eigendom en wordt ‘bewaard’ bij de grootste bewaarbank van Nederland: CACEIS (voorheen KAS BANK). Daar staat het pensioenvermogen van miljoenen Nederlanders ‘in bewaring’.

  Als een bank of verzekeraar failliet gaat, gaat het spaargeld en de polissen mee in het faillissement. Bij faillissement van een bank – zoals DSB een aantal jaar geleden – staat de overheid garant voor de eerste € 100.000 spaargeld via het depositogarantiestelsel. Bij het faillissement van een verzekeraar – zoals recent Conservatrix – is het voor de klant afwachten wat er overblijft van de waarde van de polis. Zeker is dat je als klant hierdoor gedupeerd wordt.

  Mocht BrightPensioen ooit failliet gaan, gaat het vermogen van de deelnemers niet mee in dit faillissement. Mocht dit ooit gebeuren, dan zal CACEIS in samenspraak met het bestuur van de deelnemerscoöperatie, een vervangende beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds aanstellen.

  En ook als CACEIS failliet zou gaan, is er niets aan de hand. Het vermogen van de deelnemers is namelijk geen juridisch eigendom van CACEIS, maar van Stichting Bright LifeCycle Fonds.

  Samengevat: het vermogen bij een beleggingsinstelling (bij BrightPensioen) staat wél veilig in geval van faillissement, bij een bank of verzekeraar niet.

  Beleggingsrisico’s

  Onze overtuiging is dat je voor ‘voldoende’ (pensioen) vermogensgroei moet beleggen. Daardoor loop je beleggingsrisico. Het daadwerkelijke rendement kan afwijken van het verwachte rendement. Jouw geld kan meer, maar ook minder waard worden en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

  Het is daarom belangrijk om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dit doen wij onder andere door flink te spreiden, door duurzaam te beleggen, door te herbalanceren en te kiezen voor de lange termijn. Meer over hoe wij beleggen en de risico’s spreiden, leggen we uit op deze pagina.

  In de Prospectus van het Bright LifeCycle Fonds vind je uitgebreide informatie over ons beleggingsproduct en de risico’s (hoofdstuk acht). Je vindt de meest actuele Prospectus in ons documentencentrum.

  Image
 • Welke beleggingsrisico's loop ik?

  Onze overtuiging is dat je voor ‘voldoende’ (pensioen) vermogensgroei moet beleggen. Daardoor loop je beleggingsrisico. Het daadwerkelijke rendement kan afwijken van het verwachte rendement. Jouw geld kan meer, maar ook minder waard worden en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

  Het is daarom belangrijk om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dit doen wij onder andere door flink te spreiden, door duurzaam te beleggen, door te herbalanceren en te kiezen voor de lange termijn. Meer over hoe wij beleggen en de risico’s spreiden, leggen we uit op deze pagina.

  In de Prospectus van het Bright LifeCycle Fonds vind je uitgebreide informatie over ons beleggingsproduct en de risico’s (hoofdstuk acht). Je vindt de meest actuele Prospectus in ons documentencentrum.

  Image

De voordelen van Bright

 • Wij beleggen duurzaam

  En breed gespreid. Dat is goed voor je rendement en de wereld.

 • Wij herbalanceren

  Dit kan zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

 • Wij zijn een coöperatie

  Ieder lid heeft een stem en deelt in de toekomst mee in de winst.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.