Vermogensbeheer: jouw vermogen laten beheren en beleggen

Als je jouw geld wilt laten groeien, is beleggen een goede optie. Je kunt zelf aan de slag gaan. Maar je kunt ook een vermogensbeheerder inschakelen.

Image

Wat is vermogensbeheer?

Vermogensbeheer of beheerd beleggen is simpel gezegd het laten beheren en beleggen van jouw vermogen door een vermogensbeheerder. Zo’n vermogensbeheerder kan een bedrijf zijn, maar ook een individu. Individueel of persoonlijk vermogensbeheer, ook wel ‘private banking’ genoemd, is de meest bekende vorm. Wel is online vermogensbeheer steeds meer in trek. Dit laatste kan bijvoorbeeld bij een bank of broker.

Waarom kiezen voor een vermogensbeheerder?

De meeste mensen kiezen voor een vermogensbeheerder, vanwege een gebrek aan kennis of tijd. En omdat ze geen zin of tijd hebben die kennis op te doen. Of ze menen dat het heel complex is en vertrouwen liever op de expertise van een specialist.

Verschillende soorten vermogensbeheer

Vermogensbeheer of beheerd beleggen kent verschillende soorten en maten. Het grootste verschil zit ‘m in of je kiest voor persoonlijk vermogensbeheer of online vermogensbeheer. Persoonlijk vermogensbeheer of private banking is een stuk duurder. De ondergrens hiervoor ligt vaak rond bedragen vanaf € 100.000, € 250.000 of zelfs een miljoen euro. Een keuze voor vermogende mensen dus. Online vermogensbeheer kan al vanaf duizend euro (en soms minder). Daarmee is dit toegankelijker geworden voor veel particulieren.

Welke service je hiervoor krijgt, verschilt per vermogensbeheerder. Bij persoonlijk vermogensbeheer is persoonlijk contact en een contactpersoon gebruikelijk. Er wordt een financieel plan en uitgebreide rapportages gemaakt. Bij online vermogensbeheer wordt aan de hand van een online vragenlijst jouw beleggingsprofiel bepaald en heb je via een online dashboard inzicht in je beleggingen.

De kosten van vermogensbeheer

De kosten van vermogensbeheer lopen sterk uiteen. Persoonlijk vermogensbeheer of private banking is duur. Er is zowel een hoge ondergrens, als ook hoge(re) kosten. Dit wordt vaak beheerloon of beheerkosten genoemd. Daarnaast betaal je transactiekosten voor de transacties die de vermogensbeheerder voor jou uitvoert. Deze kosten verschillen per vermogensbeheerder. Jaarkosten tussen de 1% en 2,5% zijn niet ongebruikelijk. Bij online vermogensbeheer liggen de kosten over het algemeen lager.

Hoe zit het met BrightPensioen?

BrightPensioen is een beleggingsinstelling. Wij beheren het vermogen van onze klanten en beleggen dit. Wij doen dit voor pensioen én voor ‘vrij’ vermogen. Bij Bright kun je namelijk zowel een pensioenrekeningen als beleggingsrekening openen.

 

Meer over hoe wij beleggen

Wat wij wel en niet doen

Simpel, wij hebben één smaak

Je hoeft niet te kiezen tussen portefeuilles, risicoprofielen enzovoort. Wij beleggen in één smaak: het duurzame Bright LifeCycle Fonds met neutraal risicoprofiel. Ons fonds heeft als doelrendement 6% bij een inflatie van 2%.

Wij geven geen advies

Wij zijn geen adviseurs. Met beleggings- of pensioenvragen kun je natuurlijk altijd bij ons terecht, maar wij geven geen (persoonlijk) advies. Dit wordt ook wel execution only genoemd.

Bright is vaak een voordelige optie

Jaarkosten tussen de 1% en 2,5% zijn niet ongebruikelijk bij vermogensbeheerders. Bij ons liggen de kosten een stuk lager. En vanwege ons fixed-fee verdienmodel (het vaste lidmaatschap) wordt dit procentueel gezien steeds voordeliger, hoe meer vermogen je hebt.

Jij regelt veel zelf via een online portal

Via een online portal heb je inzicht in je vermogensopbouw, kun je jouw inleg aanpassen, een opnameverzoek doen enzovoort.

De prijskaartjes van beleggen tegen kostprijs

 • 0,07%

  De instapvergoeding voor elke storting die je doet.

 • ca. 0,11% / 0,17%

  De lopende fondskosten defensief / neutraal in 2023.

 • 0,05%

  De uitstapvergoeding voor wanneer je het fonds verlaat.

Veelgestelde vragen

 • Hoe veilig is vermogen opbouwen bij BrightPensioen?

  BrightPensioen staat – net als andere financiële instellingen in Nederland – onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Er wordt streng gekeken of wij onze financiën op orde hebben, of wij de juiste dienstverlening bieden en of onze bestuurders betrouwbaar en geschikt zijn.

  Bij faillissement

  Het vermogen bij BrightPensioen staat veilig in geval van faillissement.

  BrightPensioen is geen bank of verzekeraar, maar een beleggingsinstelling. Hiervoor geldt dat het vermogen van de deelnemer moet zijn ondergebracht in een apart ‘bewaarbedrijf’. Jouw vermogen blijft altijd jouw eigendom en wordt ‘bewaard’ bij de grootste bewaarbank van Nederland: CACEIS (voorheen KAS BANK). Daar staat het pensioenvermogen van miljoenen Nederlanders ‘in bewaring’.

  Als een bank of verzekeraar failliet gaat, gaat het spaargeld en de polissen mee in het faillissement. Bij faillissement van een bank – zoals DSB een aantal jaar geleden – staat de overheid garant voor de eerste € 100.000 spaargeld via het depositogarantiestelsel. Bij het faillissement van een verzekeraar – zoals recent Conservatrix – is het voor de klant afwachten wat er overblijft van de waarde van de polis. Zeker is dat je als klant hierdoor gedupeerd wordt.

  Mocht BrightPensioen ooit failliet gaan, gaat het vermogen van de deelnemers niet mee in dit faillissement. Mocht dit ooit gebeuren, dan zal CACEIS in samenspraak met het bestuur van de deelnemerscoöperatie, een vervangende beheerder voor het Bright LifeCycle Fonds aanstellen.

  En ook als CACEIS failliet zou gaan, is er niets aan de hand. Het vermogen van de deelnemers is namelijk geen juridisch eigendom van CACEIS, maar van Stichting Bright LifeCycle Fonds.

  Samengevat: het vermogen bij een beleggingsinstelling (bij BrightPensioen) staat wél veilig in geval van faillissement, bij een bank of verzekeraar niet.

  Beleggingsrisico’s

  Onze overtuiging is dat je voor ‘voldoende’ (pensioen) vermogensgroei moet beleggen. Daardoor loop je beleggingsrisico. Het daadwerkelijke rendement kan afwijken van het verwachte rendement. Jouw geld kan meer, maar ook minder waard worden en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

  Het is daarom belangrijk om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dit doen wij onder andere door flink te spreiden, door duurzaam te beleggen, door te herbalanceren en te kiezen voor de lange termijn. Meer over hoe wij beleggen en de risico’s spreiden, leggen we uit op deze pagina.

  In de Prospectus van het Bright LifeCycle Fonds vind je uitgebreide informatie over ons beleggingsproduct en de risico’s (hoofdstuk acht). Je vindt de meest actuele Prospectus in ons documentencentrum.

  Image
 • Belegt BrightPensioen duurzaam?

  Bright belegt volledig duurzaam. Zowel voor je pensioen als je ‘vrije’ vermogen (op je beleggingsrekening). Wij geloven dat dit meer rendement voor onze leden en een betere toekomst voor ons allemaal oplevert.

  De portefeuilles zien er als volgt uit:

  • wereldwijde duurzame aandelen;
  • wereldwijde duurzame bedrijfsobligaties;
  • green bonds en West-Europese staatsobligaties.

  Alle specificaties vind je op Bright LifeCycle Fonds pagina.

 • Waar vind ik de rendementen van het Bright LifeCycle Fonds?

  Een overzicht van de koersen en rendementen van het Bright LifeCycle Fonds zijn terug te vinden op deze pagina. Dit overzicht worden iedere maand bijgewerkt.

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image