14 januari 2021

Image

Door de coronacrisis was 2020 een bijzonder beleggingsjaar. Ondanks de crisis heeft het Bright LifeCycle Fonds goede resultaten geboekt en wordt de lange termijndoelstelling van 6% bij een inflatie van 2% ruim behaald.

Op dit moment is het samengestelde rendement sinds de start van BrightPensioen 6,72% bij een maandelijkse inleg.

Resultaten in 2020

Na een kleine correctie in januari, gingen de beurzen in februari en vooral maart hard onderuit. Om vervolgens in april en de maanden erop weer hard te stijgen. Wat betreft het Bright LifeCycle Fonds:

  • Het rendement over heel 2020 van het neutrale fonds was 5,41%.
  • Het defensieve fonds kende in heel 2020 een rendement van 3,95%.

Het beleggingsbeleid van BrightPensioen is gericht op vermogensgroei op de lange termijn. Door een brede spreiding en het maandelijks herbalanceren van de portefeuille, proberen we risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Vanwege dit herbalanceren kochten we in maart bijvoorbeeld uitsluitend aandelen. Doordat de koersen vervolgens weer flink stegen realiseerden we extra rendement. Onderstaand alle rendementen.

De bovenstaande grafiek toont het waardeverloop per participatie in het neutrale (roze) en defensieve (blauw) fonds. Dit zijn de intrinsieke waardes per participatie, ook wel Net Asset Value (NAV) genoemd. Deze waardes worden op de laatste dag van de maand bepaald. Het fonds is op 6 februari 2015 gestart met beleggen.

Het belang van spreiden

Onderstaande grafiek laat de rendementen (inclusief eventuele dividenden) zien van de onderliggende beleggingen (ETF's) uit het Bright LifeCycle Fonds in 2020.

Image

Koersontwikkeling ETF's tussen 30 dec. 2019 en 4 jan. 2021. Bron: Thomson Reuters Eikon.

Onderstaand de beschrijving van de ETF's uit bovenstaande grafieken met de bijbehorende rendementen (zie hier de samenstelling van het fonds).Image

De fel blauwe lijn is geen ETF. Deze laat de koers van de euro zien ten opzichte van de US dollar. De euro is aan het eind van het jaar 9,80% gestegen t.o.v. de US dollar. Of: de US dollar is 9,80% gedaald t.o.v. de euro.

Er zijn duidelijke verschillen in de resultaten van de onderliggende beleggingen. Van jaar tot jaar verschilt het welke beleggingen het beter doen. Door in de verschillende categorieën te beleggen, spreiden we het risico.

In 2020 hebben Amerikaanse aandelen het best gepresteerd. Dat is vooral te danken aan de vele steunmaatregelen van de Amerikaanse overheid, die veel aandelen heeft opgekocht.

Naast in bovengenoemde ETF's beleggen we in greenbonds. Zowel in corporate greenbonds (uitgegeven door bedrijven), als in greenbonds uitgegeven door supranationale instellingen. Het neutrale fonds bestaat voor zo'n 25% uit greenbonds.

Gespreid inleggen

Afgelopen jaar toonde maar weer het belang van gespreid inleggen aan. Bij voorkeur maandelijks. Daardoor stap je zowel op goede en minder goede beursmomenten in en beperk je het risico.

Image

Wij zien nog altijd leden die alleen in december inleggen. De afgelopen twee jaar waren dat momenten dat de beurs net op het hoogste punt van het jaar stond. En dat is zonde, want dat heeft best wat rendement gescheeld. Mensen die sinds de start van BrightPensioen jaarlijks inleggen, hebben bijna een half procent minder rendement gemaakt dan mensen die over dezelfde periode iedere maand inleggen.

Proberen te timen heeft weinig zin. Want wie had kunnen voorspellen dat april 2020 de beste beursmaand sinds vele jaren zou worden?

Wij geloven dan ook niet in glazen bollen en doen niet aan voorspellingen. Ook weten wij niet wat het komend jaar in petto heeft. Wat zullen de verdere gevolgen van corona zijn? Wat gaat er in Amerika gebeuren? We leven in onzekere tijden, dat is een ding dat zeker is.

Image

Tip: leg eerst in op je beleggingsrekening

Twijfel je - vanwege die onzekere tijden - hoeveel geld je wil vastzetten voor je pensioen? Of heb je nog geen idee hoeveel je jaarruimte is? Begin dan met inleggen op een (box 3) beleggingsrekening. Dan heb je tot 31 december de tijd om te beslissen of je dat geld wilt vastzetten voor je pensioen (dit 'schuif je dan door' naar je pensioenrekening) en hoeveel. Dat kost voor bestaande leden niets extra, maar levert je een hoop flexibiliteit op.

Heb je nog geen beleggingsrekening? Vraag 'm hier gratis aan.

Nog geen klant van Bright, maar wel interesse in een eerlijk, duurzaam en flexibel pensioen? In dit artikel leggen we uit hoe je dat fiscaal slim kunt doen.

Zo beleggen wij Bright

Meer weten over hoe wij beleggen bij BrightPensioen? Bekijk dan het webinar: Zo beleggen we Bright. Of bekijk onze pagina over duurzaam beleggen.