Alles over ETF’s

ETF staat voor Exchange Traded Fund. Een ‘mandje’ aandelen of obligaties dat wordt verhandeld op de beurs. Bright belegt bewust alleen in duurzame ETF’s.

Image

Waarom belegt Bright in ETF’s?

Beleggen in ETF’s heet ook wel indexbeleggen of passief beleggen. Onderzoek toont aan dat dit op de lange termijn meer rendement oplevert dan actief beleggen. Bij BrightPensioen beleg je wereldwijd gespreid in aandelen en obligaties van duizenden bedrijven in alle regio’s en sectoren. Er bestaan duurzame en niet-duurzame ETF’s. Wij beleggen alleen in de duurzame varianten.

Voordelen van beleggen in ETF's

 • Lagere kosten

  Beleggen in ETF’s is goedkoper dan beleggen in individuele aandelen en obligaties. Met één transactie wordt je geld gespreid belegd in tientallen of honderden bedrijven. En lagere kosten zorgen voor meer rendement.

 • Wereldwijd gespreid

  Via ETF’s beleg je bij Bright wereldwijd gespreid. Europa, Amerika, Azië. Opkomende landen. Het ene jaar presteert de ene regio of categorie goed, een volgend jaar weer een andere. Hierdoor krijg je communicerende vaten en een gelijkmatiger rendement.

 • Minder risico

  Wij beleggen in duurzame aandelen en obligaties van duizenden bedrijven. Maximaal gespreid dus. Gaat één van die bedrijven failliet? Dat is jammer, maar heeft weinig invloed op het rendement. Door breed te spreiden, verlaag je het risico.

 • Meer rust

  Geen keuzestress over welke beleggingen je moet kiezen of slapeloze nachten over verkeerde beleggingsbeslissingen. Jouw geld wordt elke maand belegd in duizenden beleggingen. En verder hoef jij niks te doen.

In welk soort ETF’s belegt Bright?

Bright belegt uitsluitend in duurzame ETF’s. Dit zijn ETF’s die aan de ESG-criteria (environmental, social, governance) voldoen.

Die duurzame ETF’s ‘maken’ wij niet zelf. Ook bepalen wij niet wat er in de ETF zit. Onze invloed hierin is beperkt. Deze duurzame ETF’s worden door onafhankelijke rating agencies gecontroleerd. Zij bepalen met regelmaat of de ETF’s aan de ESG-criteria voldoen. De nieuwe SFDR wetgeving gaat hier vanaf 2021 een belangrijke rol in spelen. Niet iedereen mag zichzelf duurzaam noemen.

Onze lange termijn ambitie is om, wanneer ons fonds groot genoeg is, steeds meer de teugels zelf in handen te nemen. Om uiteindelijk (minimaal) een volledig klimaatneutrale portefeuille te hebben. In de tussentijd blijven we duurzaam beleggen – onder andere via ETF’s – zoals we nu doen. En daarnaast in greenbonds.

Samenstelling Bright Lifecycle Fonds 2021

Vraag en antwoord

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.